Home Historisk artikkelarkiv En drøm blir til virkelighet

En drøm blir til virkelighet

by Reiseliv
Kilimanjaro - drøm som blir virkelighet

Kilimanjaro – drøm som blir virkelighet: Jeg husker ikke hva jeg leste først, Hemingways novelle ”Sneen på Kilimanjaro”, eller Aasheim og Tollefsens ekspedisjonsbok ”Fem fjell”. Bare at det i denne perioden ble sådd et frø. Et frø som sakte fikk spire.

Tekst og foto: Martin Fremstad

Siden har drømmen om å stå på toppen av Kilimanjaro –”Afrikas tak” – aldri sluppet taket. På et tidspunkt bestemte jeg meg for at det var én av de tingene jeg skulle gjøre her i livet. En eller annen gang. Det må være ti år siden, minst. I mellomtiden har tre blad Fremstad kommet til verden, og drømmen sakte blitt skjøvet lengre og lengre bak i bevisstheten. For plutselig å bli vekket til live igjen.

SPENNENDE MØTE
For noen år siden skrev jeg et portrett av polfareren Britt Thorstensen fra Bamble. Siden har jeg intervjuet den spreke 51-åringen med ujevne mellomrom; sist i fjor sommer – bare uker før hun klatret til topps på Nord-Amerikas høyeste fjell, Denali. Tonen var som alltid god, og vi ble der og da enige om å ta opp tråden etter at jeg kom hjem fra min egen vandring gjennom Telemark.

NYTT LIV
Som sagt så gjort. Siden august har vi trasket rundt i dypet av Bambles skoger ukentlig. Til Gampeskott, Hørsfjell og andre topper som jeg ikke en gang husker navnet på. Mens Britt teller dem, stadig på jakt etter å slå gamle rekorder, handler turene for meg aller mest om variasjon i treninga, og om gode samtaler. Og det var midt i en slik at drømmen om Kilimanjaro igjen ble trukket fram.

FOR DE ALLER FLESTE
Det ene ordet tok det andre, og snart var vi i full gang med planleggingen av et nytt eventyr. Med ett virket verdens høyeste frittstående fjelltopp nærmere enn noen gang. For Britt, som legger ut på ekspedisjon hvert år, fortoner Kilimanjaro seg som den reneste ferieturen. Hun trekker på smilebåndet når hun blir minnet på at vi skal ha med oss bærere, og er sikker på at hun kommer til å savne stegjernene som ikke får være med denne gang. For oss andre kan 5895 moh. virke ganske så uoppnåelig. Men faktum er at dette er et eventyr de aller fleste kan begi seg ut på. Forutsatt at helsa er god, og at man har et godt treningsgrunnlag. Etter sigende vil det bidra til å gjøre turen mindre strabasiøs, samtidig som sjansene for å nå toppen styrkes. Generell styrketrening, litt løping og en lengre gåtur – eller to – i uka, anbefales i månedene fram mot avreise.

GOD VEILEDNING
Vi bestemte oss tidlig for å reise med turoperatøren Newland, et firma som har spesialisert seg på eksotiske turer til verdens ytterkanter. Det eies og drives av Svante Strand, som selv har årelang erfaring fra diverse ekspedisjoner. Han har gitt oss all nødvendig informasjon vedrørende forberedelser; om trening, hva vi bør ha med, samt hva vi kan forvente underveis. I følge dem som har vært på Kilimanjaro, er høyden det som stopper om lag halvparten av de som prøver seg. Et tips som er repetert igjen og igjen er at vi skal lytte til de lokale guidene når de ber oss gå sakte. Ellers har vi fått beskjed om å konsentrere oss om å drikke mye, og å få i oss mange små måltider i løpet av døgnet.

KLART FOR AVREISE
Det er ikke fritt for at det har vært mange ting å tenke på i forkant, men med så erfarne folk som Svante å lene seg til, føler jeg meg trygg på at alt er på stell. Når dette skrives er pakklista så godt som komplett. Det sitrer i kroppen, og jeg har for alvor begynt å glede meg. Endelig skal Bambles gran- og furutrær erstattes av noe litt mer eksotisk. Fra jungel og regnskog, via store steppeområder, kommer vi til å bevege oss mot lavalandskap og isbreer. Turen til topps går gjennom hele fem klimasoner, og temperaturene vil variere mellom 35 plussgrader om dagen, til ned mot minus 20 om natten. Blir spennende å se hvordan kroppen reagerer!

FAKTABOKS
Planlegger du tur til Kilimanjaro? Her er noen tips å ta med deg på veien:- beste årstider å reise på er vinter og sensommer (januar-mars og juni-oktober), da unngår man de to periodene med mest regn på fjellet- krever god helse og et godt treningsgrunnlag, men man behøver ikke være atlet- utstyret omfatter normal norsk fjellutrustning for vinterbruk, samt en god dunjakke, en varm sovepose (minimum ned til -15) og et tykt liggeunderlag (bærerne har med telt, som de sørger for å sette opp)- velg en turoperatør med solid erfaring, og som legger opp en rute som innebærer god tid til akklimatisering (det anbefales minimum sju dager på fjellet – da økes sjansen betraktelig for å komme til topps)- husk at man må ha med seg lokale guider og bærere for å få lov til å bestige fjellet- for nødvendige vaksiner: sjekk med din nærmeste helsestasjon

FOR DEG SOM OPP:
Turoperatøren Newland eies og drives av eventyreren Svante Strand. Selskapet har spesialisert seg på eksotiske ekspedisjoner til verdens ytterkanter, og har blant annet faste turer til Nord- og Sydpolen, Svalbard og en rekke av verdens høyeste fjell; heriblant Elbrus, Denali og Mt. Vinson. Se for øvrig hjemmesiden for mer informasjo: www.newland.no

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.