Hjem Asia Tyrkia

Fottur høyt oppe i de tyrkiske fjell – kalt Olympos

0 1506

Gjennom hele året tilbyr Olympos Beydaglari National Park ulike utendørsaktiviteter, som vannsport, fottur, piknik, camping og paragliding. Naturparken er bebodd av unike flora og fauna, og strekker seg ut langs kystlinjen Kemer-Kumluca i Middelhavet, fra sydvest for Antalya og hele veien til Gelidonya.

Fottur og sykkeltur gjennom fjellene i naturparken er kjent for å være bemerkelsesverdige opplevelser. Den høyeste fjelltoppen, Tahatli Dagi, strekker seg opp til 2,365 meter og ble kalt “Olympos” i antikkens tid. Tar du fotturen opp til toppen av fjellet, blir du belønnet med en fantastisk panorama utsikt over asurblått vann og mektige fjellkjeder.

Olympos Beach er et ekte insider-tips. Stranden er lokalisert i et bevaringsområde og er særlig kjent for de unike trehus hotellene og skilpaddearten Caretta Caretta. Disse skilpaddene legger eggene sine rett på stranden, og er du heldig kan du se små baby skilpadder klekke ut.

En tursti langs vill natur, fulgt i sporene av gamle tradisjoner, vil hente frem eventyreren i deg – dette er en fantastisk måte å oppleve Tyrkia på.

Rideturen starter i Beyşehir og klatrer seg sakte oppover flotte høyfjellsområder, forbi laurbærtrær og med fantastisk utsikt over Yalas høysletter. Neste stopp er de ville hesters dal, der rytterne samles til piknik rundt tent bål og deler dagens opplevelser. Natten tilbringes i telt eller campingvogn.

Turen er organisert av en ekte cowboy ranch, etablert av en tysk-tyrkisk familie i 2002. Ranchen ligger i en liten by ved foten av fjellene. Her vil du virkelig få en ekte opplevelse av ville vesten. Neste år, vil programmet bli utvidet til også å omfatte den pittoreske turstien Saint Paul.

 

Omtrent 30 km nord-øst fra Antalya, på en høydetopp på ca 1050 meter, finner du en av de vakreste og mest imponerende ruinene i Tyrkia. Ruinene er plassert like ved det antikke fjellet Solymos: Den antikke byen Termessos, som allerede ble nevnt av Homer i hans dikt Iliaden.

Homer anerkjente byens stabilitet, som ikke engang lot seg erobre av Alexander den store. Mange av de gamle bygningene kan fortsatt sees i dag: bymuren, templer og det imponerende teateret. Alle plassert foran et bakteppe av spektakulært fjellandskap, med utsikt over Antalya-bukten.

Den gamle byen ligger i en nasjonalpark, som kan nås med bil. Fra parkeringsplassen ved parken til Termessos tar det omkring 20 minutter å gå.

Den lykiske stien er kåret til en av verdens ti vakreste fotturer og er også blant verdens best bevarte. Stien fører direkte til ruinbyen Phaselis, et ideelt reisemål for en dagstur. I tillegg til å oppleve den antikke byen, bør man besøke en av buktene, der du kan snorkle over sunkne by-ruiner, fiske eller nyte en piknik.

Et annet tips er å besøke den eldgamle moloen og akvedukten som ligger i havneområde av byen.

Phaselis ligger 15 kilometer unna Kemers, på østsiden av motorveien D-400. Avstanden fra Antalya er 53 kilometer.

Les også Lev litt i eksotiske Tyrkia

Per Henriksen, redaktør av Reiseliv.no. Han har bred erfaring som journalist og redaktør fra aviser, ukepresse, fagpresse, bedriftsaviser, bedriftsintern informasjon og radio. Han har også mange års virksomhet som frilansjournalist og fotograf for utallige medier. Utvikler og kursleder av kursene Reiselivsjournalist og Reisefotograf.