Hjem Europa Albania

Albania klart for storinnrykk

0 4085

Vennlig, åpent og ufarlig ferieland

Sykkeltur 0606 Hoved

Albania: Hoxha-regimets jernhånd er for lengst borte. Her i Norge sliter likevel det lille fjellandet på Balkan med myter om grenseløs fattigdom, grått landskap og farer som lokker på hvert hjørne for en stakkars turist som måtte forville seg over grensen fra Montenegro eller Hellas.

Går det an å ta mer feil.? Patrizia fra Tsjekkia, for eksempel, tar sykkelferie i Albania for andre gang.

Den lille fjellbyen Kruje ligger kun en times kjøretur unna den fargerike hovedstaden Tirana. Det er fortsatt få turister her, men lokalbefolkningen gjør seg klare for storinnrykk om noen år.

I følge albanerne selv er dette den eneste byen i landet hvor du finner markeder og ting som er spesielt laget for turister. Flere snakker engelsk og de brolagte gatene er omringet av forskjellige souvernir- og håndverksbutikker på alle kanter. Nydelige vervede sjal, fargerike tepper, lokale drakter og diverse antikviteter som det er umulig å bestemme alder og opprinnelse på pryder vinduene.

Det var også her i Kruje at landets store helt, Skanderbeg, ble født. Takket være han måtte tyrkerne lide flere nederlag før de fikk makten over Albania på 1400-tallet. De trange gatene og den hvite minareten midt i byen fører tankene automastisk tilbake til en fordums tid, da eslene fortsatt var viktigste transportmiddel, og ottomanerne hadde herredømme over Albania.

Selv om flesteparten av befolkningen fortsatt er muslimer, er det få som praktiserer religionen. Konverteringen til islam var i mange tilfeller et strategisk valg for å unnslippe skatter og for å få lov til å beholde alle sønnene hjemme som arbeidskraft. Religion er generelt for de fleste av underordnet betydning, og det er derfor vanlig at kristne og muslimer gifter seg.

Kontrastenes land

Albania er et land i superrask utvikling. I butikkene i de store byene finner du flere EU-varer enn vi klarer å oppdrive her hjemme. Samtidig er eslene fortsatt et vanlig syn langs de mest trafikkerte hovedveiene i landet. Landets bilpark er likevel forholdsvis stor og moderne.

De største kontrastene er det likevel landet natur som står for. Fra de hvite strendene langs Adriaterhavet til de tusen meter høye fjellene som ruver i bakgrunnen er det ikke mer enn en halvtimes kjøring. Albania er et land av fjell og daler, strender og elver. Det er alltid spennende å se hva som skjuler seg bak neste klippe når en kjører bil på veiene i Shiqperia, som landet heter på sitt eget språk..

Undervurdert historie

Alle som har det minste snev av interesse for gammel gresk kultur og sivilisasjon bør snarest legge turen til Durres, Apolloni, og Butrint-ruinene ved Saranda. Her vil dere snart oppdage rester av en gammel sivilisasjon, fullt på høyde med det vi finner i Hellas og Italia.

Det store amfiteateret i Durres er et godt eksempel på forholdsvis nyere funn. Her er det ikke mulig å grave ut hele teateret fordi det bor folk på toppen av det. Men hva annet kan en forvente, amfiteateret ligger som sagt midt i sentrum av landets største havneby. Klart det bor folk der..

Museumsbyene Berati og Gjirokastra er med sin ottomanske stil og bakgrunn også et must for Albania-farere. Førstnevnte har vært bebodd siden det 13. århundret, sistnevnte er hjemsted for flere av landets berømtheter. Den beste måten å utforske disse byene på er ved å la bilen stå nede og gå deg ”vill”.

Snakker flere språk

Og slapp av, albanere er et usedvanlig hyggelig folkeslag som garantert vil hjelpe deg med veien tilbake hvis du virkelig går det vill. De fleste unge under 40 år snakker flere språk, deriblant også litt engelsk. Tsjekkiske Patriziaer på sykkelferie med venner i Albania for andre gang, og elsker dette landet.

– Det eller beste er når vi har besøkt landsbyer som er utilgjengelig med bil. Folk er usedvanlige hyggelige. De inviterer oss inn og byr på det de har av godsaker.

Om språket sier Patrizia at til og med de gamle klarer å kommunisere litt på enten tysk eller engelsk.

– De fleste har parabol-TV, selv oppi de mest grisgrendte strøk. Og av den lærer de engelsk.

Fort deg, fort deg…

Når så museumsbyene og de avsidesliggende fjellbyene er utforsket på kryss og tvers er det på tide å sette kursen ut mot kysten igjen.

Her venter en lang og delvis urørt kyststripe med flotte strender og ville klipper om hverandre. Resten får du utforske selv.

Men; om kort tid er hotellene ferdige og turistene kommer til å velte inn langs Albanias hvite strender. Så fort deg!

Artikkelen er skrevet av Linn Krogh Hansen. Hun fikk globus i gave på sin 2-års dagen etter eget ønske, og har siden vært lideskapelig opptatt av å reise og se nye steder. Selv om hun nærmer seg land nummer 100, er reiser innen Norge fortsatt blant favorittene. Bloggen linnsreise.no ble nummer to i Expedias konkurranse “Norges beste reiseblogg” i 2013, og innholdet gjenspeiler interessene for sjøen, friluftsliv, fremmede kulturer og den generelle eventyrlysten. En båttur i Oslofjorden er vel så aktuell som en ridetur i en ørkenen, eller jungelsafari i Afrika.