Hjem Destinasjoner Europa

Vakkert i Italia

0 3093
Musikanter 0505

“Det er da vel ingen som i fullt alvor velger snøslaps og holke i Norge, når man kan sitte på en fortausrestaurant i Italia, se på folket og nyte et godt glass vin? Ikke for å si noe negativt om Norge, men du må jo innrømme at Italia har spennende kultur, bedre mat, uteliv, klima…,”sier Kjersti Skogvold drømmende. – Jeg reiser i mai. Blir du med?

Jeg forsøker å avbryte Kjersti Skogvold, innehaver av La Bella Italia, men det er ikke lett. Her snakker vi om entusiasme og begeistring på høyt nivå, kombinert med et heller dystert syn på norsk vinter – forståelig nok midt i mars.

Ferie i Italia er nå en ting, men hvordan var det egentlig for en trønder å flytte til Italia med mann og barn?

“Det var et kultursjokk, da jeg i 1989 flyttet til Collona, syd for Roma. Her snakker vi om italiensk landsbygd med gjetere, utendørs fellesvaskeri og væravhengig postombæring. Etter noen måneder flyttet jeg videre til Frascati, en hyggelig småby to mil syd for Roma. Her fant hele familien seg til rette og ble boende i nesten seks år.”

 

“Som småbarnsmor var det også spesielt å bo i Italia. Mine barn var vant til å leke ute og ble møkkete og fæle, slik barn skal bli. Italienerne har ofte bare ett barn og dette barnet blir husets lille pyntedukke. Barnet vartes opp, vises frem og holdes innendørs dersom været ikke er helt på topp.”

“Samtidig legges det lite vekt på interiør og det å ha det hyggelig hjemme. Italienske hjem bærer preg av at mye av livet foregår utendørs og at treffstedene er cafeen eller piazzaen. Men det er nettopp det som er så sjarmerende. Gatelivet på de hyggelige plassene, italienernes åpenhet, folkelivet…”

“Jeg kunne heller ikke et ord italiensk da jeg kom, men hadde en formening om at det ville komme av seg selv, integreringsvillig som jeg var. Etter å ha ropt ivrig på “cazzo” i stedet for “gatto”, fikk jeg beskjed av en noe betuttet nabogutt om at det var en viss uttaleforskjell og at jeg i stedet for å rope på katten ropte obsjøne ord for det mannlig kjønnsorgan. Da begynte jeg på italienskkurs.”

Shopping – ikke bare klær

Italia er vel ikke akkurat noe shoppingparadis for meg, forteller Kjersti (bildet til høyre), med sine nærmere en åtti på strømpelesten. Da jeg flyttet hit fikk jeg ofte klar beskjed når jeg gikk inn i klesbutikker om at det ikke var noen vits i å titte, ettersom de uansett ikke hadde noe som passet meg. Erfaring lærte meg at det var riktig, men vesker og tilbehør er vel heller ikke å forrakte for en nordisk amazone, med skostørrelse som en dragqueen.

“Hvis kofferten kommer på avveie når jeg er på vei hjem, er det derimot krise. Jeg handler olivenolje, skinke, steinsopp, ost og andre italienske spesialiteter som du skal lete lenge etter for å finne hjemme. Olivenoljen er nesten selvlysende grønn og så eksklusiv at den ikke eksporteres. Det samme kan vel ikke sies om vinen, men det er nå noe eget å drikke vin fra en vingård man selv har besøkt.”

Tøffe år

Hvordan var det å starte eget firma da du flyttet hjem til Norge?

“Det var både moro og utfordrende. På den tiden var det få i Norge som formidlet leiligheter i Italia. Jeg fikk en pangstart gjennom en presentasjon i programmet til Brita Blomquist og deretter har det gått slag i slag.”

“Etter 11. september hadde reiselivsbransjen to tøffe år. Nå er det hele i ferd med å ta seg opp igjen og jeg forventer i år en omsetning på rundt en million. Det er bra til å være en enmannsbedrift. Flyturene har i tillegg blitt billige og folk litt lei av charterturer, så jeg ser lyst på fremtiden.”

Argiturismo

Kjersti Skogvold forteller at det blir stadig mer populært å feriere på agriturismo, en form for bondegårdsferie, der man bor hjemme hos en italiensk familie. Det kan være vin- eller olivengårder som har leiligheter til leie. Her får gjestene delta i matlaging, druehøsting og det som ellers foregår. Vertskapet kan guide rundt i området og hjelpe til med leie av hester, sykler, båter osv.

Poenget med å leie seg inn på en agriturismo er at man, dersom man ønsker det, får tett kontakt med vertsfamilien og dermed i større grad kommer på innsiden av det italienske dagliglivet. Språket kan være et problem, men også kilden til mye moro.

Mange av gårdene har historiske bygninger fra fjorten-, femtenhundretallet. Det gjør jo det hele pittoresk, samtidig som utleieenhetene er moderne, med alle bekvemmeligheter. Vi nordmenn vil jo gjerne ha både svømmebasseng og moderne bad.

Selvvalgt er velvalgt

Mange har jo tilgang på internett, så hvorfor ikke finne noe på nettet selv?

“Min erfaring er for det første at det ikke blir særlig mye billigere. For det andre forteller nettsidene aldri om eventuelle ulemper med stedet. Jeg vet om det går en hovedvei rett bak soveromsvinduet, om det er trafikkert og bråkete eller om eieren har hund. Jeg vil ha fornøyde kunder som kommer tilbake og vil derfor gi så korrekte opplysninger som overhodet mulig. Jeg er dessuten norsk og vet derfor hva nordmenn på reise forventer. Jeg formidler alt, men hovedjobben består i å finne akkurat det huset kunden er på jakt etter.”

Italia er jo kjent for å være et dyrt ferieland og det er naturlig å spørre om hva det koster for en uke for eksempel i Toscana.

“Her som ellers får man det man betaler for. Prisene varierer fra 750 kroner pr døgn for et enkelt, men sentralt dobbeltrom midt i Roma til 10.000 EURO i uka for et hus i Toscana. Ofte er det vennegjenger eller flere familier som slår seg sammen og da blir det jo ikke så mye for hver person. Mitt poeng er at man skal vite hva man får. Ferie er jo et begrenset gode og da har man ikke råd til å velge feil.”

“Det er klart at Toscana er og alltid vil være populært, forteller Skogvold, men jeg har mer tro på Umbria. – Turismen har etter hvert blitt temmelig påtrengende i Toscana og prisnivået deretter. Syd Italia er jo heller ikke å forakte, for eksempel regionene Basilicata, Calabria, Puglia og Secilia…”

“Egentlig er det best å ha god tid og reise rundt noen dager, for så å roe ned en ukes tid på ett sted. Hele Italia har mye og by på og forskjellene fra nord til syd er store.”

Kjersti Skogvold er åpenbart en entusiast og det er ikke lett å finne motforestillinger mot en tur til Italia. Telefonen ringer stadig og det går på både italiensk og engelsk. “Det er vel egentlig ingen grunn til å reise noe annet sted”, konkluderer hun. – Lurer egentlig på hvorfor jeg flyttet hjem?

Fakta om Kjerst Skogvold

Kjersti Skogvold formidler leiligheter og reiser i Italia gjennom selskapet La Bella Italia. Sjekk hennes nettside www.labellaitalia.no

Skogvold er agent for La Bella Toscana, Toscana Blu og Enjoy Italy.

Hun har vært bosatt i Italia i en årrekke og arrangerer alt fra opplevelseturer med akvarellkurs til mat- og vinkurs og 50-årsfeiringer.