Fiesta – Spansk fest og glede

by Reiseliv

Spanias tradisjonsrike fiestas – folkefester – er en viktig og høyt skattet del av spaniernes liv året igjennom. Folkefester foregår over hele landet, fra januar til desember. Det skal godt gjøres at du oppholder deg et eller annet sted i Spania, i mer enn en uke, uten å oppdage og få oppleve en fiesta i umiddelbar nærhet! Dans musikk, flotte fargerike klær, påske og jul er alt sammen med i store og små fiestas.

Det er vanskelig å finne et godt norsk ord som dekker dette spanske utrykket, som kan være alt fra en privat sammenkomst hvor man tar et glass vin og hygger seg i hverandres selskap, til store folkefester hvor arrangementene strekker seg over en hel uke, og som kan omfatte alt fra pilegrimsvandringer til dans og fyrverkeri.

Nesten hver by eller landsby har sin spesielle folkefest. De aller fleste har en religiøs bakgrunn- man feirer en lokal helgen eller et lokalt mirakel, eller det er takkefester for innhøstingen eller de kristnes seirer over maurerne.

Det å kombinere en religiøs feiring med sosialt samvær, hvor absolutt alle må være med, fra spedbarn til oldinger, er noe de kan i Spania. Alle som har mulighet til det, legger ned arbeidet når det er fiesta tid. Da bobler byen av liv, gatene fylles av glede, sang, dans og fargerike klær.

Venner og familie samles, og de som har flyttet ut av byen, vender hjem for å ta del i festlighetene. Store begivenheter og høydepunkter blir gjerne utsatt og feires da. I samfunnshuset spiller det beste orkesteret, man spiser det man er aller mest glad i, og drikker den beste vinen.

Fellesskapet er viktig, ikke bare med familien, men også innen lokalbefolkningen. Men det betyr ikke at en utenforstående ikke er velkommen! Ingen er fremmed når det er fiesta- da er byen et eneste stort smil som ønsker alle velkommen!

Folkefestene har mange felles trekk, men formene kan variere svært fra en landsby til en annen, likeledes mellom landsdelene. Et sted kan en religiøs prosesjon være det sentrale, som under påskefeiringen i Cuenca og Sevilla, et annet sted kan det være fyrverkeri, bål og krutt, som under de fantastiske Fallas feiringene i Valencia.

Videre er det stor avstand mellom den pomp og prakt som kjennetegner påskeprosesjonene i Andalucía, og det stille alvor som preger de religiøse seremoniene i Castilla.

Spanias vekslende geografi er en av grunnene til at landets folkefester og festivaler blir uttrykt på så forskjellige måter. Derimot er det sjenerøse klimaet en felles faktor: Festene kan alle foregå i friluft og i nær kontakt med naturen.

Påskefeiringer- Semana Santa

Påsken er høytiden fremfor alle og utfarten er stor: Folk reiser langveis fra for å delta i folkefesten sammen med venner og familie.

I påskeuken foregår de berømte prosesjonene som alle starter fra Sevillas stolthet, katedralen La Giralda, verdens tredje største. Den ellers så glade byen holder sorg mellom mandag og natt til 1. påskedag.

Langt utenfor byen kan du høre de monotone slagene fra trommene i de kilometerlange prosesjonene. Det rasler i lenker, det skinner fra tusen stearinlys, barna trykker seg til mors sorte kjole der de står tause langs prosesjonsturen fra ettermiddag til sen natt. Først bæres Jomfru Maria av Macarena av 120 hvitkledde menn.

Lysene gir gjenskinn i den sølv- og gullvevde kappen, det glitrer i diamanter fra glorien rundt hodet og en tåre blinker i øyet, for så å si trille langsomt nedover det rosa porselenskinnet. Bak går ordensbrødrene, etter dem kommer representanter fra alle yrkesgrupper, fra bakere til snekkere, skomakere og bønder, alle kledd i fotside kjortler i forskjellige farger. Så kommer han som har Jesu rolle, slepende på sitt kors til Golgata.

Det brer seg en indignert mumling gjennom tilskuermengden. De lever seg inn i pasjonsdramaet. Plutselig stopper prosesjonen med lysene, blomsterprakten, de monotone sangene og trommeslagene, duften av ny vår blandet med duften av røkelse, stearin og blomster. Atmosfæren fascinerer menneskene som omkranser ruten hvor prosesjonen går. Det hele kan få et uvirkelig preg.

Kristus- og Maria figurene, som alle tilhører forskjellige menigheter og ordenene, har aldri vært museums objekter. De er gjenstand for tilbedelse og aktelse hele året i kirkene hvor de oppbevares. Enkelte av dem er laget av kjente kunstnere fra 1600- tallet.

De såkalte «pasos», plattformer med figurer som viser bilder fra påskedramaet, blir båret på skuldrene av menn. Prosesjonen blir ledsaget av musikk fra orkestre hvor trompetene og trommene er de mest fremtredende instrumentene. De spiller ofte begravelsesmarsjer, av hvilken noen er spesielt laget for påsken. Fra kirkeportene kan en høre den karakteristiske påskesangen som heter saeta (pil).

Det er likegyldig i hvilken bydel man oppholder seg, alle får sin spesielle ansikt disse dagene. Hver og én erpreget av høytid og viser seg i sin fineste stas- press i buksene, nye sko, «blankpussede» barn- for atter en gang å gå til kirken ifølge med «sin» orden.

Etter seks døgn i sorg får byen sitt gamle ansikt tilbake. Presis midnatt lørdag blir Jesu oppstandelse forkynt fra alle altere i byen, orkestrene setter i med munter musikk, folk kysser hverandre og danser natten lang, før de tar veien hjem for å spise påskelammet.Påsken er høytiden fremfor alle og utfarten er stor: Folk reiser langveis fra for å delta i folkefesten sammen med venner og familie. De største påskeprosesjonene pleier å finne sted langfredag og 1. Påskedag.

Nyttårsaften- Nochevieja

Rett før midnatt, gjør alle seg klar til skikken med «de tolv druene». For hvert av de tolv klokkeslagene skal man nemlig spise en drue, de bringer lykke til hver og en av det nye årets tolv måneder. Det er klokken på Puerta del Sol i Madrid som brukes til nedtellingen, og denne blir vist på nasjonal- tv i hele Spania. Her samles store mengder med feststemte mennesker, og alle er med på nedtellingen og skåler det nye året inn med cava, spansk champagne.

Fiesta eventkalender

Blant Spanias utallige folkefester har noen fått betegnelsen «fiesta s av interesse for turister». Av dem er det over 200. For at en fest skal kunne oppnå denne benevnelsen, må den være minst ti år gammel, samt vise seg å ha en spesiell interesse for andre enn lokalbefolkningen. Den kan på en beundringsverdig måte ha klart å bevare gamle tradisjoner, den utmerker seg ved sinn skjønnhet, eller den formidler ganske enkelt livsglede på en ekstra sjarmerende måte. Sjekk på hjemmesiden til hver region og finn din favoritt fiesta!

Hjemmesider Andalucía

www.andalucia.org (turistkontor Andalucia) www.visitcostadelsol.com (costa del sol) www.pgb.es/marbella (marbella info.) www.turismosevilla.org (Sevillas info.) www.spa.es/turismo/spain/granada (Granada info.) www.spa.es/turismo/spain/cordoba (Cordoba info.) www.cadiz.org (Cadiz info.) www.jerez.org www.webjerez.com

Norske konsulater:

Málaga – Blasco de Garay 7 – 29001 Málaga – tlf: 952 210 331 – Kl. 10-14
Sevilla – C/ Santa Lucía, 35, 41003 Sevilla – Tel: 95 427 54 42 – Kl: 0930-1400
Epost: consul.noruega@azahares.com

Mat, mat og mat hører med til spansk fiesta, blnt annet paela.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.