Home Reisetips Reisevaksine er viktige stikk før avreise

Reisevaksine er viktige stikk før avreise

by Reiseliv

Reisevaksine er viktige stikk før avreise: Har du tenkt på vaksiner før du skal på reise? De fleste trenger et stikk eller to før avreise, uansett reisemål.

Hvem trenger å vaksinere seg?- Er du over 20 år er det på tide å fylle på noen av de vaksinene du fikk gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, sier Hildegun Sæverud, ansvarlig sykepleier ved Sentrum Reisemedisin i Bergen. Sentrum Reisemedisin har også klinikker i Oslo og Grimstad.

– Det finnes en vaksine som inneholder difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Denne bør alle ta hvert 10. år, uansett om man skal reise utenlands eller ei. De som har avtjent førstegangstjeneste får denne vaksinen i militæret, fortsetter hun.

– Har du svekket immunforsvar, kronisk sykdom eller er over 65 år, anbefales ekstra vaksiner.

Når trenger man reisevaksiner?

Reisevaksiner er anbefalt til alle land utenfor vest Europa, Australia, New Zealand, USA og Canada. Se www.vaksinekart.org for å få en pekepinn på hva du trenger på ditt reisemål. Vaksinekartet er enkelt i bruk, og er basert på anbefalingene som gis av Folkehelseinstituttet (FHI), Verdens Helseorganisasjon (WHO), og Center of Disease Control (CDC) i USA.

– I tillegg til selve reisemålet er det også andre faktorer å ta hensyn til når vi vurderer behovet for vaksinasjon før en reise, sier Sæverud.

– Reisens varighet er avgjørende, og vi vektlegger også type reise (hotellferie, backpacking eller frivillig arbeid) og forventet bostandard. Hvis du kommer til å oppholde deg langt fra helsevesen i lengre perioder trenger du flere vaksiner enn om du bare skal besøke byer/turistområder.

Hva er de vanligste reisevaksinene?

Hepatitt A er den vanligste reisevaksinen, og denne er anbefalt til alle ikke-vestlige land. Skal du for eksempel til Tyrkia, Bulgaria eller Kroatia bør du ta denne vaksinen, forteller Sæverud. Hepatitt A-viruset smitter gjennom mat og drikke, og viruset kan gi alvorlig leverbetennelse. Symptomene er kvalme, magesmerter, slapphet og etter hvert gul hud, fordi avfalsstoffene hoper seg opp i kroppen. En vaksinedose gir beskyttelse i et år. Hvis man fyller på med en ekstra dose etter 6-12 måneder får man livslang beskyttelse.

Hepatitt B er et lignende virus, som smitter gjennom blod og andre kroppsvæsker. Vaksinen er først og fremst anbefalt til reiser som varer mer enn fire uker, fordi risikoen for skade og kontakt med helsevesen øker med oppholdets lengde.

– Mange land har et dårlig utviklet helsevesen, forteller Hildegun Sæverud. – Hepatitt B viruset er veldig hardført, og kan overleve inntil en uke utenfor kroppen. I land der engangsutstyr ikke er standard kan man derfor bli smittet på sykehus. Det er viktig at de reisende er observant på dette, og at de kontakter forsikringsselskapet sitt før de oppsøker helsevesenet.

– Andre risikosituasjoner er tatovering, piercing, ubeskyttet sex og mer vanlige behandlinger som hårfjerning og fotpleie. Mange steder bruker de det samme utstyret på alle kundene, og man kan risikere å bli smittet av spatel eller fotfil. Dette er et argument for at Hepatitt B vaksinen er aktuell for alle, også ved kortere reiser, sier sykepleieren.

Det finnes en kombinasjonsvaksine med både hepatitt A og B i samme stikk. Denne vaksinen tas to ganger før avreise, med fire ukers intervall. Hvis man fyller på en tredje gang etter seks måneder, vil beskyttelsen vare resten av livet.

Vaksine mot gulfeber er aktuell i Afrika og Sør Amerika. Ikke alle landene har smitterisiko, men denne vaksinen kan likevel være påkrevet ved innreise til enkelte land. Ved vaksinering får man utstedt et gulfebersertifikat, som da må fremvises i passkontrollen. Sykdommen smitter via mygg, som stikker på dagtid.

Diaré er den desidert vanligste sykdom på reise, og rammer inntil 50 % at de reisende. De fleste blir syke i løpet av den første uken.

– Det viktigste tiltaket for å forebygge diaré er god vann- og mathygiene, forteller Sæverud. – Vær nøye med håndhygienen, unngå isbiter og vann fra springen, og spis kun mat som er kokt, stekt eller skrelt.

– Dersom du har en sensitiv mage eller kronisk sykdom bør du ta en drikkevaksine to uker før avreise. Dette vil redusere risikoen for klassisk turistdiaré forårsaket av e.coli. Vaksinen er i utgangspunktet laget mot kolera, en sykdom som sjelden rammer turister. Vanlige reisemål som Cuba og Den Dominikanske Republikk har hatt kolerautbrudd det siste året.

For informasjon om andre vaksiner, se http://www.reisemedisin.no/Vaksiner

Hvem kan vaksinere?

– Jeg anbefaler å ta vaksiner hos spesialiserte klinikker, sier sykepleieren, som selv har internasjonal eksamen i reisemedisin. Sentrum Reisemedisin er en del av et landsdekkende samarbeid mellom seriøse, private aktører, www.vaksine1.no Her vil de fleste finne en klinikk i nærheten.

– Under en konsultasjon foretar vi en individuell vurdering ut i fra din helse og din reiserute. Man får vaksinene der og da, sammen med tilpassede reiseråd. De ansatte er oppdatert på sykdomsutbrudd rundt i verden.

Enkelte fastleger vaksinerer også, men de færreste har autorisasjon til å sette gulfebervaksinen.

Når bør man starte vaksinering?

– Ca to måneder før avreise, svarer Sæverud. – Men dersom reisen kommer brått på er det sjelden for sent. Noen kommer innom oss på vei til flyplassen, ler hun.

Kan man få bivirkninger etter vaksinasjon?

– Ja, de fleste vil kjenne litt på lokale bivirkninger de første dagene. Noen blir rød og hoven på stikkstedet, andre blir bare litt øm og støl i overarmen.

Et fåtall kan få en lettere, influensalignende sykdomsfølelse i kroppen etter vaksinasjon.

Det kan oppstå innen 24 timer, og varer sjelden mer enn et døgn.

Reisevaksine – mer aktuelt enn mange tror

Hildegun Sæverud fra Sentrum Reisemedisin anbefaler alle reisende å henvende seg til en vaksineklinikk før hver reise.

Selv de som er godt vaksinert kan de ha behov for påfyll, en resept på malariatabletter, eller oppdatert informasjon om sykdomsutbrudd på reisemålet.

Liker du artikkelen Reisevaksine er viktige stikk før avreise?

Liker du artikkelen Reisevaksine er viktige stikk før avreise, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.