Hjem Norden Sverige

5 steder å fiske herlig hummer på svenskekysten

0 579

Nå er årets begivenhet langs svenskekysten i gang, nemlig hummersesongen. I Vest-Sverige fanges det som av mange anses å være den aller beste hummeren. Reiseliv gir deg 5 steder som er vel verdt et besøk i høst!

Hvert år har svenske fiskere et stort rødt kryss kalenderen for september. Den første mandagen etter den 20. september er det nemlig duket for åpningen av årets hummersesong. Klokken 07.00 kaster både yrkes- og hobbyfiskere ut sine hummerteiner, i håp om å slå kloa i det som betraktes som en av havets aller fineste delikatesser.

Mange av restaurantene på Sveriges vestkyst, tilbyr spesialmenyer i forbindelse med hummerpremieren og hummersesongen, og det anbefales å ta en tur over grensen i denne perioden.

1. Helg med hummer: Slussens Pensionat tilbyr «Hummer & Skaldjurspaket» hver helg, og med i pakken er ikke bare en lekker skalldyrsbuffet med hummer, blåskjell, krabbe, kreps og reker. Dessert og god musikk, samt overnatting og en deilig frokost dagen etter er også inkludert. Les mer her

2. Hummermeny på klassisk fiskerestaurant: Fiskekrogen slår til med en 4-retters hummermeny allerede dagen etter hummerpremieren. Menyen er spesialkomponert av Lars Ahlström og hans kjøkkenteam, og serveres i minst tre uker etter premieren. Les mer her

3. Romantisk hummersupé i Göteborgs skjærgård: Restauranten Pensionat Styrsö Skäret serverer deilig mat fra havet hele året, og mellom 7. og 14. oktober er det duket for en 4-retters meny med det beste havet kan tilby. Blant annet får hver gjest en hel hummer hver, fordelt på forrett og hovedrett. Les mer her

4. Hummer + rogn på Michelin-restaurant: Sjömagasinet, som kan vise til en skinnende stjerne i Guide Michelin, er det klart for en 4-retters hummer- og rognmeny fra søndag 8.oktober. Hvis du heller vil lage måltidet selv, arrangeres også matlagingskveld med kjøkkensjef Gustav Trägårdh på Sjömagasinets kulinariske verksted Smedjan, den 6. oktober klokken 18.00, med tema hummer og rogn. Les mer her

5. Hummer på stjernekroen 28+: Ingen annen kro har hatt en stjerne i Michelinguiden like lenge som klassiske 28+. Allerede i 1991 fikk spisestedet sin stjerne, og nå er det altså klart for svensk hummer på menyen. Les mer her

Slik tilbereder du hummeren selv

Her er en deilig oppskrift på grillet hummer med kantarellkrem, fra Pär Ringström, kokk ved Slussens Pensionat.

– Essensen av høst i Bohuslän er skalldyr fra havet og sopp fra skogen, for de to smakene fremhever hverandre, sier han.

Du trenger:
Hummer, kyllingskinn, eple, løpstikke, kantareller og fløte.

Grillet hummer
Blanchere hummeren i ca. 2 minutter.
Kjøl ned.
Ta skallet av hummeren. Ta vare på skallet, det er fint å lage fond av.
Grill på kullgrill i ca. 2 minutter, kommer an på størrelsen.

Kantarellkrem
Hakk løk og hvitløk.
Fres kantarellene, løken og hvitløken, og hell over litt fløte. Reduser.
Miks og smak til med eddik og salt.
Skjær eplet i små skiver og legg i isvann til servering.
Bland løpstikken med rapsolje til oljen er grønn og aromatisk.
Grill kyllingskinn på 160 grader i ovnen. Når det er krispet, hakkes det i små biter.
Legg opp hummeren på et fat, og dander med tilbehøret rundt. Smaklig måltid!

Visste du at ..
… fordi man ønsker å styrke hummerbestanden, er det begrensninger på fisket. Sesongen er kortet ned, antallet teiner er redusert og minimumsmålet for hummer som tas opp er økt fra 8 til 9 cm. 
… Bohusläns krepsdyr er klassifisert som de beste i verden – takket være det rene, mineralrike og kjølige vannet i havet. Her kan skalldyr vokse i langsomt tempo, noe som gir hummeren en helt unik smak.

Stund for den store nytelsen; enten du tilbereder hummeren selv eller lar en mesterkokk ved en av de mange restaurantene langs svenskekysten.

Se! Se! Her kommer delikatessen opp fra dypet!

Sånn ser den ut rett fra havet! Kraftig og saftig!

Spis deg gjennom Sverige!

Sverige: Fra Åre Gastronomy Walk – smakvandring med lokale delikatesser.

Per Henriksen, redaktør av Reiseliv.no. Han har bred erfaring som journalist og redaktør fra aviser, ukepresse, fagpresse, bedriftsaviser, bedriftsintern informasjon og radio. Han har også mange års virksomhet som frilansjournalist og fotograf for utallige medier. Utvikler og kursleder av kursene Reiselivsjournalist og Reisefotograf.