Hjem Destinasjoner

Sverige: Kulturkick i Stockholm

0 3055

Sverige: Besøker du den svenske hovedstaden i løpet av året, har du en gyllen mulighet til å fylle på kulturkvoten. I 2016 kan Stockholm nemlig friste med ekstra mange arrangementer innen kunst, musikk og scene.

Den kreative industrien spirer i den svenske hovedstaden, både når det gjelder musikk, mote, design, teknologi, film og litteratur. Stockholms artistiske atmosfære tiltrekker seg kreative sjeler fra fjern og nær, som sammen skaper et innovativt miljø til glede for alle musikk- og kulturinteresserte.

Visste du for eksempel at Sverige er verdens tredje største eksportør av popmusikk? Artister som ABBA, Robyn og Avicii har erobret verden, og i tillegg har produsenter som Max Martin og Redone servert blant andre Britney Spears og Lady Gaga flere ekstremt populære hitlåter.

Tilbudet i Stockholm er bredt, og byens kulturscener omfatter en mengde ærverdige travere. Deriblant Kungliga Operan, Cirkus og Södra Teatern – Stockholms eldste åpne teaterhus som byr på fantastisk utsikt over byen og hele 5000 arrangementer i året, så vel som de enorme arenaene Friends og Tele2, som lokker de største artistene. Stockholms mange museer, klubber og barer sørger også for at byen sjelden sover.

Et av de nyere tilskuddene er Fotografiska – museet som siden åpningen i 2010 har hatt utstillinger med storheter som Annie Liebovitz och David LaChapelle, og som årlig trekker over en halv million besøkende. ABBA The Museum og Swedish Music Hall of Fame, som åpnet for et par år siden, gjør også suksess med sine interaktive opplevelser.

En av årets beste nyheter på museumsfronten, er at alle statlige museer i Stockholm får fri entré fra og med 1. februar, og dermed blir mer tilgjengelig for alle.

 

Stockholm er rett og slett en kreativ smeltedigel med et myldrende kulturtilbud. I 2016 kan Sveriges største by skilte med atskillige arrangementer, deriblant finalen i Eurovision Song Contest i mai.

Nedenfor presenterer noen av kulturarrangementene du bør få med deg i Stockholm i år.

Stockholm Kulturnatt

Mellom klokken 18.00 og 24.00 den 23. april 2016 får alle fri tilgang til Stockholms kulturliv. Museer og fasiliteter slår opp portene og byr på blant annet vernissasjer, musikk, kunst og film. I tillegg settes det opp flere spesialproduksjoner for denne kvelden, så her blir det et hundretalls muligheter for å gjøre noe kulturelt – uten at det svir i lommeboka. Les mer her.

Eurovision Song Contest

I år er det Stockholm som er vertskap for Eurovision Song Contest, etter at svenske Måns Zelmerlöw vant fjorårets finale med låten Heroes. I mai blir det to Eurovision-uker i den svenske hovedstaden, med masse aktiviteter i Eurovision Village i Kungsträdgården. På Skeppsbron bygges festteltet Euroclub opp, der gjestene kan feste til en utsikt over havet og Stockholm sentrum. I tillegg kommer det til å være flere festplasser og arrangementer rundt om i Stockholm, slik at hele byen får være med på festen. 43 land deltar, og semifinalene finner sted 10. og 12. mai, før finalen går av stabelen i Stockholm Globe Arena den 14. mai. Les mer her.

Stockholm Kulturfestival

Stockholm Kulturfestival har blitt arrangert siden 2000, og gleder de mange besøkende med musikk, dans, klubber, underholdning, sirkus, barnekultur, teater, samtaler, film og mye mer. Festivalen er gratis og har hvert år et spesifikt tema. Her er det duket for mye moro på byens gater, torg og scener mellom den 9. og 14. august. Les mer her.

MUSIKKFESTIVALER

Hver sommer arrangeres det flere musikkfestivaler i Stockholm, hvor du kan oppleve svenske og internasjonale artister ute i det fri. Her er noen av dem:

Summerburst

Elektronikafestivalen Summerburst går av stabelen i den svenske hovedstaden 10. og 11. juni i år. Her samles 60.000 musikk- og danseglade mennesker på Gärdet i Stockholm, for å rekke hendene i været til toner fra blant andre David Guetta og Kygo.

Les mer her.

Stockholm Music & Arts

30.-31. juni er det klart for Stockholm Music & Arts på den idylliske kulturøya Skeppsholmen. Her tas kunst og musikk ut i sommervarmen, og det hele blir en inspirerende, kulturell sammenkomst av høy kvalitet.

Les mer her.

Popaganda

Den siste helgen i august hvert år (i år den 26. og 27. august) arrangeres den urbane musikkfestivalen Popaganda på Eriksdalsbadet i Stockholm, som trekker i hovedsak unge mennesker som vil nyte kule konserter.

Les mer her.

KONSERTER

Det er hett på Stockholms scener i 2016. Her er noen av årets største konserter:

  1. april: Adele på Tele2 Arena
  2. mai: Rod Stewart i Ericsson Globe
  3. juni: 5 seconds of summer i Ericsson Globe
  4. juli: Coldplay på Friends Arena
  5. juli: Rihanna på Tele2 Arena

Les også:

Sveriges beste skisteder

Danmark: Bli vinbonde på Glenholm Vingård