Home DestinasjonerAmerika Reisetips: Har du råd til drømmeferien?

Reisetips: Har du råd til drømmeferien?

by Per Henriksen

Reisetips: Drømmer du om den store reisen, å dra til et reisemål på den andre siden av kloden? Til Brasils berømte strender kanskje, USA-rundtur, Maldivene langt der ute i Indiahavet, eller til Midtens Rike, nemlig Kina og å gå på den kinesiske muren. Drømmen er en ting, men virkeligheten en annen. Slike langturer koster penger. Med målbevisst sparing, fornuftig pengebruk underveis og sikkerhet i bunn, lar det seg gjøre.

Det aller første som er kjekt å gjøre er å sette opp et budsjett, når du har bestemt deg for reisemålet, og hvor lenge du skal være borte, to uker, tre uker én måned? Til ovennevnte og andre reisemål, langt vekk, drar du ikke på en ukestur. Selv to uker vil ofte være i minste laget.

Jeg har på mine reiser til blant annet disse reisemålene møtt mennesker som har fartet rundt i minst én måned, opptil et halv år. Jeg har selv også gitt meg god tid på slike reiser, til USA, Brasil, Kina, Australia, alt fra én til seks måneder. Det er da man har tid til å leve ut og fordøye tilværelsen.

Hvordan du finansierer en slik tur er jo helt ut fra din egen økonomiske situasjon, slik som oppsparte midler kanskje, inntekter du vet vil komme inn mens du reiser. Eller leve litt på et forbrukslån, fordi du vet at det kan du klare å nedbetale det når du er hjemme igjen. Lån krever vanligvis sikkerhet

Om du har eller ser for deg at du søker om et kredittkort for å ha det som en trygghet, økonomisk ”backup” under turen, er det smart å gjøre en sammenligning av ulike typer kredittkort. Kredittkort har ofte høy rente, rundt 25 prosent er ikke uvanlig, dersom du strekker nedbetalingen utover den forfallsdatoen som kortselskapet har satt.

Om du reiser på forbrukslån eller kredittkort, eller begge deler, er det et godt råd at du vet at du er i stand til å nedbetale alt sammen over en periode når du er hjemme igjen. Inkasso og betalingsanmerkning på forbrukslån er svært ugunstig å ha med ”i bagasjen” videre i livet. Kredittkortgjeld over lang tid, langt utover det du hadde sett for deg før du reiste, kan bli en dyr affære, særlig med kort med høy rente.

Reisetips til å sette opp reiseplan og budsjett

Aller først lag en omtrentlig reiseplan. Jeg skriver omtrentlig, men allikevel med muligheter for små eller store endringer. Uansett er en grovskissert reiseplan nødvendig for å lage et budsjett.

Flybillett etc: Det beste er å søke på flyselskapenes hjemmesider, og er ikke noe dyrere enn å bruke eksterne bookingselskaper. Fordelen med å bestille direkte hos flyselskapet er at dersom du i ettertid må klage på billetten eller reisen, så har du kun flyselskapet å forholde deg til. Bookingselskaper yter sjelden eller aldri service i etterhånd. Når du har funnet flyruten og reisemålet, sett på gunstig avreise og ankomsttid, hva som er inkludert i billetten, pris osv, så har du en pris å sette opp i budsjettet. Når du noe senere går inn og booker, kan prisen ha endret seg, like gjerne blitt billigere som dyrere, men du har et budsjett. Legg også på noe til transport t/r flyplass. Da blir budsjettet mer nøyaktig er et godt reisetips

Overnatting: Når du vet hvor lenge du skal være borte, så bruk internett og søk etter overnattingssteder bygget på den reiseplanen du har satt opp. Så søker du etter priser på hoteller, moteller, hosteller osv, og finner etter hvert et snitt på kostnadene, og setter opp det med antall overnattinger. Telt også fullt mulig. Selv har jeg bodd mye i telt. Kjøpt et lite telt ved ankomst, brukt det underveis, vekselvis med hoteller og moteller, og droppet teltet ved avreise. Et enkelt telt koster omtrent det samme som én natt på hotell.

Matutgifter per dag og antall dager. Det finnes mange nettsteder som beskriver kostnader ved å spise i mange land. Bruk litt tid på det. Et nettsted som inneholder mye av dette er Priceoftravel.com.

Leiebil/tog/transport kan være en omfattende jobb å finne ut av. Lettest er å finne pris på leiebil/motorsykkel, men også togpriser i mange land er søkbart på internett. Skipstransport likeledes. Kan jo tenkes at reiseplanen din innbyr til bruk av forskjellige transportmidler, til og med sykkel?

Inngangsbilletter og lignende utgifter blir det alltid på en reise. Her må du faktisk bare sett en sum, og håpe det holder. Så får du heller være gjerrig eller spenne penger som du lyster underveis.

Et budsjett har alltid en post som heter diverse. Det er nok den mest usikre av alle. Underveis kommer det på utgifter du ikke tenkte på, så er det noe om heter impulser, litt ekstra gleder underveis, presanger til noen der hjemme osv, osv. Også her må du sette av en passende sum. Og så er det det med å ha litt ”backup”, slik som nevnt tidligere i artikkelen.

Et siste reisetips ut fra hva jeg selv har erfart at fungerer greit, er å holde orden på utgifter fra dag til dag. Rett og slett notere et dagsregnskap og se ”hvor landet ligger” i forhold til budsjettet. Og hva du eventuelt må hente ut av dine ”backup”-midler.

 Se bilder nedenfor, fine reisetips!

Kveldsstemning på en av Maldivenes 1100 øyer. Foto: Creativ Commons

Kveldsstemning på en av Maldivenes 1100 øyer. Foto: Creativ Commons

Romantisk på kanten av Grand Canyon i Arizona, USA. Foto: Per Henriksen

Romantisk på kanten av Grand Canyon i Arizona, USA. Foto: Per Henriksen

Yuppi!!! Endelig på den kinesiske mur – kvantesprang i reisedrømmen! Foto: Creativ Commons

Yuppi!!! Endelig på den kinesiske mur – kvantesprang i reisedrømmen! Foto: Creativ Commons

Vietnam, forslag til full pakke

Untitled-1

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.