Hopp til innholdet

For deg som liker å reise verden rundt

Ny rødvin fra Rhône-dalen

Kos i kjøkkenkroken: Forberedelser til en hyggelig aften med fransk lammegryte og den perfekte vin til. En nyhet på polet er Robert Skalli Côte du Rhône Village 2007.

Foto: Dreamstime/ Feverpitched.

Mil på mil med skjønn natur, landsbyer, fjelltopper, sletter, matglede og 30 millioner liter vin. Test først med en Rhône-reise hjemme.

Per Henriksen

Av: .Per Henriksen

25. september 2009

Tips en venn

Tema: Litt eksklusivt, Bo, spise & drikke, Mat, vin og romantikk, Nyheter

Link til denne artikkelen

For å linke til denne siden slik det er vist under, merk og kopier koden til din side.

<a href="http://www.reiseliv.no/destinasjoner/europa/frankrike/ny-roedvin-fra-rhone-dalen"> <img src="http://www.reiseliv.no/design/reiseliv2/images/button.gif" width="88" height="30" alt="Reiseliv.no - Ny rødvin fra Rhône-dalen" title="Reiseliv.no - Ny rødvin fra Rhône-dalen" border="0" /> </a>

Ny på polet: Robert Skalli Côte du Rhône Village 2007.

Ekte fransk lammegryte: Mouton à la Bourguignonn. Test den hjemme sammen med en ny Rhône-vin.

Foto: Foto Matprat.no.

Hit til Rhône-dalen kommer turister fra hele verden for å oppleve skjønn natur, og nyte fransk mat og vin på sitt beste.

Foto: Foto: Dreamstime/Rahela.

Rhône-dalen i Frankrike strekker seg fra Alpene og Sveits i Nord. Og ut til Middelhavet. Her ligger landskapet variert mil etter mil. Innsjøer, fjell, sletteområder med elven Rhône som det naturlige midtpunkt. Høy aktivitet fra nasjonale og regionale naturvernere sørger for at naturen bevares og beholder sitt særpreg.

Klimaet varierer stort fra alpetoppene og ut mot havet. Oppe i Alpene er det korte og tørre sommere og snørike vintre. I den sentrale delen av Rhône-dalen er det et mer kontinentalt klima. Og nede i den sørlige delen er det middelhavsklima med milde vintre og lange, varme sommere.

Dette er forøvrig den nest største regionen i Frankrike når det gjelder befolkning og areal. Og ikke minst et populært feiremål, året rundt.

Naturen er én grunn til at turister tiltrekkes av Rhône-dalen og det som også heter Rhône-Alpene. Men vel så mye for at restaurant etter restaurant har kjøkkensjefer av verdensklasse, med mange seirer i internasjonale matkonkurranser.

Lyon er hovedstaden i Rhône-dalen, og med denne flotte byen som utgangspunkt kan man reise fra landsby til landsby med opphav helt tilbake til middelalderen. Det er blitt filmet og fotografert, malt og beskrevet, og beundret gjennom tiår etter tiår.

I alt dette særegne landskapet ligger det 5 716 vingårder. Frankrike fikk allerede i 1937 utviklet et eget kvalitetsstempel på sine viner – AOC - Appellation d’Origine Controlée – og Rhône-dalen er det neststørste AOC-området i Frankrike. Her produseres det over 30 millioner liter vin i året og mye av dette går til eksport, faktisk 145 land er mottaker av vin fra Rhône-dalen.

Historisk har Rhône-dalen alltid vært en ettertraktet ferdselsåre mellom middelhavsområdet og Nord-Europa eller Atlanterhavsområdet.

Helt fra oldtiden benyttet grekerne Rhône-elven til å komme inn i Gallia og drive handel. Under den tiden da romerne styrte her ble vindyrkingen utviklet til et høyt nivå og det ble bygget terrasser i fjellsidene for å plante visntokker.

En av de mange produsenter er familien Skalli. For snart 10 år siden kjøpte de et 100 år gammelt vinfirma og målet for Skalli-familien var å utvikle viner av høy kvalitet.

En av disse har nå Vinmonopolet nylig tatt inn i sitt bestillingsutvalg, nemlig Robert Skalli Côte du Rhône Village 2007.

Vinmonopolets egen beskrivelse er at den er fyldig med god balanse. Fruktig med innslag av krydder. Lang og smaksrik ettersmak med frukt og krydder.

Robert Skalli Côte du Rhône Village 2007 koster for en vanlig flaske 149,50. Druene i vinen er Grenache og Syrah, og alkoholinnholdet 14,5 prosent. Vinen er drikkeklar, men kan fint lagres over tid.

Det er først og fremst utmerket til storfekjøtt og lam.

Les mer om Robert Skalli Côte du Rhône Village 2007, og du kan også bestille online på Vinmonopolet.

Vi har her funnet frem til en lammerett med nettopp fransk opphav, Mouton à la Bourguignonne.

I Frankrike lar man ofte kjøttet trekke i vin, så alle landets huslige kjøkkensjefer kan jo teste ut det her hjemme også.

Denne retten kan kokes i stekeovnen eller på platen. Og her er oppskrift til 6 personer.

Ingredienser
• 1 ½ kg grytekjøtt av lam
• 2 dl hvetemel
• 250 g bacon
• 1 ts salt
• ½ ts nykvernet pepper
• 3 ss smør
• 500 g frisk sjampinjong
• 500 g stjerneløk
• ca. 1 flaske rødvin
• Suppekvast (bouquet garni):
• 1 stilk frisk timian
• 1 stk laurbærblad
• 6 stilk frisk kruspersille

Slik gjør du:
1. Vend kjøttet i melet. Stek bacon i en stor gryte. Brun kjøttet i smør. Ha på salt og pepper.
2. Surr sammen ingrediensene og legg i suppekvasten. Hell på vin så det dekker kjøttet. Kok opp og la alt trekke på kokepunktet ca. 1 time (bruk lokk).
3. Stek sopp og løk i panne på middels varme i 5 minutter. Ha alt i gryta, la det trekke en time til.
Server med kokte poteter eller ris.

Generelle tips om rødvin
er at den beste aroma kommer til sin rett når den serveres mellom 13 og 18 grader. Rødvin skal serveres i stetteglass, og formet slik at det holder på aromaen. Varme hender kan øke temperauren når man holder rundt glasset. Hvis vinen serveres for kald, lammes smaksløkene, aromaene blir ikke frigitt og garvesyren blir hardere. Derimot hvis vinen serveres for varm, gis det en følelse av ubalanse og med for stort alkoholinnhold.

Oppskrift fra Matprat.no

Les også disse artiklene:

Kaffe og god konjakk varmer
Lag det perfekte hageselskap
Ekte russisk vodka fra St. Petersburg
Italiensk vin for Romeo og Julie
Musserende og rosévin fra Alsace
Skotsk whisky og overtro

Kommentarer (0)

Bli bidragsyter på Reiseliv.no!

Har du mer kunnskap rundt temaet ovenfor enn det som kommer frem i artikkelen? Har du egne erfaringer eller tips du ønsker å dele? Bli aktiv bidragsyter på Reiseliv.no, legg igjen din kommentar nå!

Logg inn for å gi din kommentar

© 2000-2006 Reiseliv.no AS

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet

Link til denne siden

For å linke til denne siden slik det er vist under, merk og kopier koden til din side.

<a href="http://www.reiseliv.no/users/guest-accounts/mabel-lorentzen/vaarens-byferie-holland/frankrike/ny-roedvin-fra-rhone-dalen"> <img src="http://www.reiseliv.no/design/reiseliv2/images/button.gif" width="88" height="30" alt="Reiseliv.no" title="Reiseliv.no" border="0" /> </a>
Ansvarlig redaktør:
Per Henriksen
Daglig leder:
Teodor Bjerrang
Design/utvikling:
.IXD
Besøksadresse:
Arbinsgate 4, Oslo [Kart]
Postadresse:
Postboks 2050 Vika - 0125 Oslo
Tlf, redaksjonen:
+47 23 38 82 50
Mobil, redaktør:
+47 90 72 45 22
E-post:
redaksjon@reiseliv.no

«Verden er vid, og veiene mange.»

Norsk ordtak