Hopp til innholdet

For deg som liker å reise verden rundt

Rundtur i Somontano

Mye god mat og vin i Spania

Feriedager i Somontano i Spania: En god vin og et godt måltid. Somontano ligger i Nord-Spania, har store vinsdistrikter og hyggelige bodegaer langs veiene. Mange vingårder er åpne for turister som vil lære litt om vin, og smake litt.

Reis i det indre av Spania, ta en vinrute gjennom Somontano, i Nord-Spania. Med lunsj og middager i lokale bodegaer.

Per Henriksen

Av: .Per Henriksen

03. januar 2007

Link til denne artikkelen

For å linke til denne siden slik det er vist under, merk og kopier koden til din side.

<a href="http://www.reiseliv.no/destinasjoner/europa/spania/mat-vin-spania"> <img src="http://www.reiseliv.no/design/reiseliv2/images/button.gif" width="88" height="30" alt="Reiseliv.no - Mye god mat og vin i Spania" title="Reiseliv.no - Mye god mat og vin i Spania" border="0" /> </a>

Spansk matkultur: Det spanske kjøkkenet er variert, men du får rikelig med mat. Middager serveres sent på kvelden, og er en tid for kos og prat.

Bodega Pirineos: Vinprodusenten Pirineos driver også en restaurant litt nord for Babastro, og serverer med stolthet sine egne viner.

Olivenoljen en del av matkulturen. Carlos J. Dominquez driver olivenoljeproduksjon og en liten butikk nær Babastro. Her har familien produsert olje siden 1931.

Spania er verdens tredje største vinprodusent. Her ligger det en historie som kan føres hele 3000 år tilbake. Det var fønikere og grekere som hadde med seg vinstokker. Dermed begynte en tradisjon som i dag er til stor glede for mange turister.

Ferie i Spania er oftest å nyte solkysten ut mot Middelhavet eller øyene utenfor Afrika. Men så er det stadig flere turister som har oppdaget at Spania har et stort og spennende innland, hvor folkeliv, kultur, historie mat og vin er der nærmest urørt. En enorm jomfruelig turistattraksjon.

De fleste regioner, faktisk 13 av 17 produserer egen vin. Det som kjennetegner spanske viner er at de ikke krever så lang lagring. De fleste vinsorter er klare til å drikkes når de leveres fra produsent.

De blir lagret i en av de mange vinkjellerne som finnes her. Det er mulig å ta et besøk til både vinkjellere, kalt Bodegaer, og vingårder.

Det spanske kjøkkenet er like variert som det spanske land. Tradisjonene varierer fra det mer franskinspirerte Baskerland i nord, til middelhavskosten i sør.

Allikevel er det en fellesnevner. Spanjolene lager rikelig mat, og de lager mat for å kose seg.

I motsetning til her hjemme varer gjerne et måltid i to - tre timer, og mens vi nordmenn blir opplært til å ikke prate med mat i munnen, går diskusjonene rundt bordet i Spania livlig.

Spanjolene har etter hvert blitt kjent for flere spennende retter. Mest kjent er kanskje den spanske nasjonalretten Paella.

Denne risretten serveres tradisjonelt med forskjellig sjømat, men kan også lages med for eksempel kylling.

I den senere tid er Spania også blitt verdenskjent for sin spekeskinke Jamón Serrano. Serranoskinke fåes i mange forskjellige varianter, og servers ofte som forrett sammen med Manchego ost, eller som snacks til et glass deilig spansk rødvin.

Når vi snakker om spansk mat og tradisjoner er det nesten umulig å komme utenom tapasbarene.

Ordet tapas kommer av det spanske verbet 'tapar', som betyr å ”dekke over”. Dette har å gjøre med at når bar eierne serverte små retter til vin og øl, måtte de dekke over disse med en liten tallerken for å hindre fluene å komme nær maten.

Derav ordet tapas. Fortsatt er det en del lokale barer som holder denne skikken ved like, og inkluderer et utvalg småretter hvis man kjøper en flaske av husets vin eller lignende.

Mange trekker frem det spanske kostholdet som helsebringende.

Den utstrakte bruken av olivenolje og hvitløk, kombinert med et varmt og godt klima, sies å gjøre underverker. Dette er nok en viktig faktor, men minst like viktig er livsstilen.

Spania gir en oss nordmenn en mulighet til å slappe av, få nye impulser og virkelig nyte livet. Kanskje noe for deg?

Kommentarer (0)

Bli bidragsyter på Reiseliv.no!

Har du mer kunnskap rundt temaet ovenfor enn det som kommer frem i artikkelen? Har du egne erfaringer eller tips du ønsker å dele? Bli aktiv bidragsyter på Reiseliv.no, legg igjen din kommentar nå!

Logg inn for å gi din kommentar

© 2000-2006 Reiseliv.no AS

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet

Link til denne siden

For å linke til denne siden slik det er vist under, merk og kopier koden til din side.

<a href="http://www.reiseliv.no/users/guest-accounts/mabel-lorentzen/vaarens-byferie-holland/spania/mat-vin-spania"> <img src="http://www.reiseliv.no/design/reiseliv2/images/button.gif" width="88" height="30" alt="Reiseliv.no" title="Reiseliv.no" border="0" /> </a>
Ansvarlig redaktør:
Per Henriksen
Daglig leder:
Teodor Bjerrang
Design/utvikling:
.IXD
Besøksadresse:
Arbinsgate 4, Oslo [Kart]
Postadresse:
Postboks 2050 Vika - 0125 Oslo
Tlf, redaksjonen:
+47 23 38 82 50
Mobil, redaktør:
+47 90 72 45 22
E-post:
redaksjon@reiseliv.no

«Kan hende jeg seiler min skute på grunn;
men så er det dog deilig å fare!»

Henrik Ibsen