Home Aktuelt Fridager, ferie og fest for nordmenn i Spania

Fridager, ferie og fest for nordmenn i Spania

by Content Marketing
Fridager

Fridager, Ferie, Fest, Nordmenn, Spania

Fridager: Når det går mot høst og mørke dager i Norge, er det fortsatt liv i gatene i Spania. Det er dette mange nordmenn setter pris på, å utvide tilværelsen med varmere og mer fargerike dager. Korttidsferierende, langtidsferierende og nordmenn med egen Spania-bolig har et vell av opplevelser, festivaler og markeringsdager å delta på.

Blant de mest populære delene av Spania blant nordmenn, er Costa Blanca, spansk for Den hvite kyst, er en 200 km lang kyststrekning i provinsen Alicante i regionen Comunidad Valenciana, i det østlige Spania. I den sydlige delen av Costa Blanca finner du også det kjente Torrevieja.

Det finnes mange ulike strender i Torrevieja og her er det restauranter og kafeer tett i tett langs strandpromenaden. Det er dette nordmenn har som en del av Spania-drømmen, å sitte et hyggelig sted og spise god mat med spansk vin til. Eller bare ta en øl i solnedgangen, og myse mot utsikten til havet.

Det er ikke bare de lange hvite strendene på solkysten som frister til bading. Også inne i Torrevieja er det tilrettelagt for å hoppe ut i friskt vann, faktisk helt inne i sentrum av byen, blant annet det store anlegget Torrevieja Sports City Instalacions Deportivas.

fridager

Torrevieja Sports City Instalacions Deportivas.

Torrevieja har en fast norsk bosetning i alle aldre, også familier. For foreldre med barn kan de nyte godt av at det er kort avstand til den norske skolen som ligger i Ciudad Quesada i nabokommunen Rojales.

Den norske sjømannskirken ligger i området la Siesta. Her holdes det vanlige gudstjenester, konfirmantundervisning, barnedåp og bryllup. Med så mange nordmenn på langtidsferie og fastboende har også Torrevieja norsk konsulat.

Mange steder kan du kjøpe norske dagsaviser, slike som VG, Dagbladet og Aftenposten i flere aviskiosker og større dagligvareforretninger, for den som fortsatt liker å bla i en papiravis. Det kommer også ut gratis ukeaviser på norsk. De to største aktørene er Spaniaposten og Vikingposten.

Markeringsdager høsten 2018

Onsdag 12. oktober feirer spanjolene den spanske nasjonaldagen, Dìa de la Hispanidad. Spanias nasjonaldag er offisiell fridag i Spania. I Madrid feires dagen med en årlig militærparade fremført foran kongefamilien, parlamentspolitikere og regionale presidenter. Paraden blir hvert år sendt på riksdekkende fjernsyn.

Dette er dagen da Christofer Columbus gikk i land på det nye kontinentet som i dag heter Amerika, i 1492.

Torsdag 1. november er Allehelgensdag, – Día de Todos los Santos på spansk. Denne dagen hylles og minnes den katolske kirken sine helgener og martyrer som ikke har en sin egen dag i løpet av kalenderåret.

Dagen er nasjonal fridag i Spania, og de aller fleste bruker dagen til et besøk på kirkegårdene der deres kjære avdøde hviler. Det er tradisjon å ta med blomster, også mat og drikke, for å minnes de døde. Et besøk på spanske kirkegårder denne dagen kan være et vakkert syn.

Tirsdag 6. desember –   Día de la Constitución Española. Dette er en av de fridager i hele Spania og feires til minne om den nåværende spanske grunnloven, som ble vedtatt i en avstemning den 6. desember 1978. Den nye grunnloven markerer Spanias endelige overgang til demokrati etter Francos død i 1975.

Bortsett fra den offisielle fridagen, har de fleste familier ingen stor markering av dagen. Folk kler seg verken i nasjonaldrakter, eller drar fram flagget, slik det gjøres 17. mai i Norge.

Onsdag 7. desember – Víspera de la Inmaculada Concepción. Denne dagen feirer katolikker den plettfrie unnfangelsen. Feiringen av denne spesielle dagen refereres til 8. desember 1854, da pave Pius IX publiserte privilegiet ‘Ineffabilis Deus’, som dannet dogmen til den ulastelige oppfatning. I påvente av denne avgjørelsen lyste trofaste troende opp gater med lys og lanterner som et tegn på deres støtte. Dette var begynnelsen på tradisjonen med dagens julelys. I Torrevieja har de bestemt at 7. desember skal være lokal festdag slik at man får en «langhelg» midt i uka.

Torsdag 8. desember – Día de la Inmaculada Concepción. Den ubesmittede unnfangelsen, også kjent som den ubesmittede oppfatningen , er en dogme i den katolske kirken som ble avgjort i 1854, og hevder at Jomfru Maria var fri fra den opprinnelige synd. Hele Spania og i nesten alle deler av den katolske verden feires dagen. Den har en lang historie og har blitt feiret siden middelalderen. Denne fridagen ble innført av pave Sixtus IV i 1476.

Det antas at det var denne dagen Jomfru Maria ble unnfanget og var helt fri for synd i hennes mors mage, Sant Anne. Dagen kalles i den nåværende katolske kalenderen for «Jomfru Marias uplettede unnfangelse» og er en forpliktet helligdag for alle katolikker.

Når det kommer en vanlig arbeidsdag mellom to fridager eller helligdager er det mange spanjoler som tar denne dagen fri. Det kalles «un puente». I Torrevieja har byen like gjerne satt denne dagen som lokal festdag.

Boliger på Costa Blanca Syd, med utgangspunkt i Torrevieja.

fridager

Det finnes mange ulike, flotte strender i Torrevieja.


fridager

Flott stemning på kveldstid langs strendene i Torrevieja.

Kilder: Megafon.net, Spaniaposten, Ditt Spania, Bolig Invest Spania SL,


 


.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.