Bilferie i Danmark er avslappende. Landet har flotte veier, god skilting og mange interessante steder å stoppe for å suge til seg inntrykk, lære noe nytt og ikke minst spise god mat. Bilferie er ofte valget mellom å telle antall kilometer for å få flest kjente steder på skrytelista, eller å ha god tid på småsteder som gir deg den unike følelsen av å ha opplevd noe genuint.
Dette er derfor en artikkel om ikke å haste seg gjennom ferien, men tips om det som ferie helst skal inneholde: rolige, avslappende dager uten jag og mas.
Den nedre del av Jyllands østkyst, fra Århus til Vejle er ikke så langt i antall kilometer, en knapp times kjøring bare, men rik på alt landet har å by på. Mer enn nok til både to og tre ukers bilferie i Danmark. Her er de gode tipsene som Reiseliv har testet ut.
Om du kommer fra København har du et par timers kjøring hit, og noe mer om du ankommer Hirtshalls eller Fredrikshavn med ferger.
Overnatting
La oss starte med overnatting. Det er jo en betydelig del av ferien. Kanskje ideen er å bli på én plass, og legge ut på dagsturer derfra? Juelsminde er et godt alternativ. Et stille og rolig sted, med stort utvalg i mange overnattingsmuligheter. Herfra er det lett å komme seg rundt til forskjellige punkter du planlegger å besøke de neste ukene.
Tunø, en liten øy en times fergetur fra fastlandet fortjener minst et par dager. Ikke så store øya, men du angrer om du kun stikker innom på en fransk visitt. Ferie på Tunø, er en ekte dansk og smakfull sommer, slik vi har skrevet om tidligere.
Storebror, om vi kan uformelt kalle Samsø, også en times fergetur fra samme brygge på fastlandet, nemlig Hou. Her går det fort både tre og fire feriedager, om du skal ha med deg alt fra tuppen helt nord på øya til det sydligste punktet. Samsø er øya med mest dansk solskinn og minst regn i løpet av et dansk år. Samsø har blant annet verdens største labyrint, en hel skog med kunnskapskonkurranser å lete rundt i, morsomt for både barn og voksne.
Horsens er en by du absolutt bør bruke et par dager i. Fængselet Horsens – Den merkelige historien om en stoppenål er så utrolig at du knapt kan tro det. Byen har rikelig med restauranter som tilfredsstiller de fleste kresne ganer. Reiseliv tok kveldens måltid på Dollys ved brygga, med en saftig bøfsandwich, 4 øl og heldansk frokost neste morgen. Flere tips å gjøre i Horsens er å besøke Horsens Kunstmuseum, Danmarks Industrimuseum og ikke minst de mange vandre- og sykkelstier i området.
Barn og bønder – her er noe for dere! Ja motorinteresserte også. I dette området vi snakker om ligger faktisk verdens største samling av Ferguson traktorer. Du ble nysgjerrig nå? Les mer om dette hva Reiseliv har skrevet etter besøk hos bonden som har denne unikesamlingenpå Ferguson Museum med 300 traktorer, og noen er for barna også. Museet ligger i den lille byen Glud på Juelsminde-halvøya øst for Horsens.
Elven Gudenå
Folk finner på mye rart. Også danskene gjør det. Først bygger man en jernbanebro i stål over elven Gudenå. Når toget slutter å gå der, så bruker de jernbroen som armering for å bygge en stor jorddemning i elva. Og borte og glemt er broa i mange år. Inntil en lys idé dukker opp om at broa bør graves frem igjen og bli en del av tur og sykkelsti i vakre naturomgivelser. Og nå står den der, som den heter på dansk; Den genfundne bro, og benyttes flittig av vandrende og syklende turister.
Det Gamle Posthus: I hjertet av Brædstrup, rett der naturstien Horsens-Silkeborg går gjennom byen, finner du Restaurant Det Gamle Posthus. Restauranten ligger bare en halv times gange fra Den Gjenfundne bro. Den vakre bygningen er omhyggelig renovert og er nå brakt tilbake til livet som byens nye spisested, med et åpent kjøkken som gir gjester mulighet til å følge med på matlagingen. På Det Gamle Posthus serveres klassisk lunsj inspirert av det danske og franske kjøkkenet. På solfylte dager kan du sitte på verandaen og nyte et måltid eller en kopp kaffe fra det lokale Nørre Snede Kafferisteri.
Glud Museum (rett ved Ferguson Museum) er et friluftsmuseum i den lille byen Glud på Juelsminde-halvøya øst for Horsens. Museet tar for seg temaet landbruk og bondekultur på halvøya fra midten av 1600-tallet til midten av 1900-tallet. Utstillingene består av 14 autentiske hus fra området. Her finner du Danmarks eldste gårdshus fra 1662 eller Danmarks vakreste gård «Badensminde» fra 1811. Du kan oppleve stemningen i Hjarnø-huset, fiskerhytta, Martas hus eller en av de andre bygningene fra Østjylland, og du kan vandre rundt i de gamle husene og se kjøkken, avlukker og stuer der bonden og familien bodde.
Klostermølle har en spennende kulturhistorie. Det gamle benediktinerklosteret og papirfabrikken er i dag et yndet reisemål og mange drar hit på fine sommerdager for piknik. Her er det gamle verneverdige bygninger, en liten utstilling og et utkikkstårn med utsikt over Jyllands største innsjø, Mossø.
Husmandsstedet Fredensdal er en gammel husmannsplass, utstyrt slik den så ut på 1930-tallet. I dag blir jordene fremdeles dyrket som de gjorde i løpet av stedets levetid, og det er et bredt utvalg av dyr som hører til en husmannsplass. I Fredensdal fortelles historier om gårdsliv, og om livet på Samsø, i første halvdel av 1900-tallet.
Fru Møllers Mølleri er som en liten landsby med gårdsbutikk, slakteri, ismeieri, blomsterutsalg og restaurant. Ideen til Fru Møllers Mølleri er å bearbeide og tilberede produktene så forsiktig som mulig, slik at du kan smake kornet i brødet, smøret i kaken, at kjøttet er ferskskåret og alt håndlaget.
Karensminde Frugtplantage er en gårdsbutikk som gjennom sesongen tilbyr forskjellige typer frukt og bær du kan kjøpe i butikken. Sesongen starter i midten av juni med søte kirsebær / kirsebær og bjørnebær, så kommer bringebær, rips, plommer, epler og pærer senere.
Uldum Mølle maler kun på gammeldagse steinslipere og produserer ca. 18 tonn organisk mel i året. Melet selges til vanlige kunder og er til salgs i fabrikkbutikken sammen med andre økologiske produkter.
Århus er fullt av attraksjoner av mange slag, og byen er ikke gjort unna på én eller to dager. Her skal vi bare nevne noen av de stedene du bør besøke i Århus, alt etter hvilke interesser du og dine har. Uansett, disse er vel verd å vurdere: Den Gamle By, ARoS Art Museum, Moesgaard Museum, Tivoli Friheden, Musikhuset Aarhus, Væksthusene og Kvindemuseet i Danmark.
Når du har vært innom alle disse stedene under en bilferie i Danmark, vil du utvilsomt kjenne at du har hatt en begivenhetsrik ferie, og at bilferie like gjerne kan være innenfor et begrenset område i stedet for de lange, slitsomme strekkene hele kontinentet på tvers og langs.
Artikkelen ble opprinnele3ig publisert 14. juli 2020, og er oppdatert per dato 28.6.2021.
Liker du denne artikkelen om bilferie i Danmark, er vi glad for en like på Facebook
Få nytt om konkurranser, tilbud, reiseideer og reisetips – meld deg på Reiselivs aktuelle temamelding
Send oss en kommentar eller noe du vil legge til om innholdet i artikkelen sykkelferie med elsykkel. Legg gjerne inn linker. Vi kan publisere det her. Vi har valgt å ikke ha åpent kommentarfelt på grunn av spamming.