Den genfundne bro i Danmark – Hvordan kunne denne forsvinne?

by Per Henriksen
Den genfundne bro

Går det an å finne igjen ei bru som har vært bortgjemt i 85 år? Joda, danskene har klart det. Ikke langt fra Horsens kan du nå vandre eller sykle over det som en gang var Nordens høyeste bro, og så «forsvant» den. I 2014 gjenoppstod den i full prakt og sin fordums storhet, og gitt navnet «Den genfundne bro».

Den genfundne bro: Broen er flott ingeniørkunst fra 1899, bygget i en tid da stålet kom på mote som byggverk.Eiffeltårnet, for eksempel, verdensberømt konstruksjon som stod ferdig til Verdensutstillingen i 1889. Smijern og klinker var tidens store trend. Slik ble det også over elven Gudenåen øst på Jylland.

Hva er så poenget med å se en stålkonstruksjon over en liten elv i Danmark? Jo, det skal vi fortelle litt senere, men først litt forklaring på hva som egentlig skjedde med broen da den forsvant.

Danmarks smukkeste jernbane

Den genfundne bro

Broen ble bygget for en jernbane fra Horsens til Bryrup. For mange var det en lang utflukt på den tiden, og danskene kalte den etter hvert for ’Danmarks smukkeste jernbane’.

Da jernbanen skulle forlenges til Silkeborg i 1929, var broen for smal i forhold til standardsporvidden på danske jernbaner. Broen var kun konstruert med sporvidde på én meter, og det ville bli for omfattende å endre hele broen.

Den genfundne bro er 50 meter lang og 14 meter høy. Ingen imponerende størrelse, men var viktig for togtrafikken, og helt sikkert spennende å passere for passasjerer som våget å kikke ut av vinduene. Den gangen.

Da det ble slutt på tog mellom de to nevnte danske byene, må det ha kommet en genial idé. Hva å bruke en velkonstruert, dog unyttig jernbro som armering for stein og grus og å få en ønsket demning man kunne spasere trygt over. Og slik ble det. To rør ble lagt i bunn som elven Gudenåen kunne la vannet renne igjennom. Der lå broen gjemt i tre generasjoner og jordvollen ble gjennom årene en naturlig del av det noe kuperte terrenget i denne delen av Danmark.

En bro? Nei den var gjemt, og ble glemt.

Broen er blitt et populært reisemål

Den genfundne bro
Foto: Elite Camping

Broen er blitt et populært reisemål for både dansker og utenlandske turister. Mange drar for eksempel på en kanotur på Gudenåen, og broen blir da et naturlig mål i løpet av dagen. For øvrig et tips til kanoutleie: Elite Camping

Det er også gode parkeringsmuligheter kun noen minutter å gå til broen.

Og ikke å forglemme mulighetene for en lang sykkeltur på den gamle jernbanetraseen mellom Silkeborg og Horsens, inkludert å krysse Gudenåen over Den Genfundne bro.

En fire kilometers vandring med guide er også en måte å oppleve dette lille stykke Danmark på. Guidingen er gratis. Det er bare å møte opp på parkeringspladsen i Brædstrup. Turleder Jesper Sandgaard er på plass og leder turen og han har mye å fortelle om årene mellom 1889 og 2014 da broen ble gravet frem igjen og restaurert i all sin prakt og eleganse av det som heter industriell ingeniørkunst.

Se når det er planlagte turer til denne gjenoppdagede broen.

Øya med mest dansk solskinn og minst regn

øya

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.