Fængselet Horsens – der kan du se den merkelige historien om en stoppenål som ble brukt til å grave en flukttunnel. Alle nordmenn kjenner historien om mestertyven Ole Høiland som blant annet klarte å stjele enorme summer fra Norges Bank, og rømte 11 ganger fra fengsel. Danskene har sin Carl August Lorentzen.
La oss begynne med stoppenålen, den er selve kardinalpunktet i en fascinerende flukt fra celle nr 7. Alle fanger i fengselet i Horsens hadde hver sin stoppenål for selv å fikse på eget tøy. Lorentzen monterte sin stoppenål på et trestykke, og brukte dette som verktøy for å pirke ut mørtelen mellom mursteinene. Sanden som han grov ut spylte han ned i toalettet på cella, står det i en politirapport fra det året han rømte.
Da Lorentzen endelig hadde tunnelen ferdig og kunne krype ut i frihet i 1949, kom han seg til en gård i Ølstedt like utenfor Horsens, og gjemte seg på høyloftet der. Bonden på gården oppdaget Lorentzen, fordi det ble spor etter mat- og melketyveri. Sammen med to andre karer, satte bonden seg på lur en natt for å se hva som skjedde. Da Lorentzen endelig våget seg ut på matjakt til gårdens kjøkken, var de tre karene på plass og slo ham ned med en geværkolbe.
Syv dager frihet ble det på Lorentzen, etter å ha brukt 11 måneder og fire dager på å grave 18 meter tunnel gjennom det solide Statsfængselet i Horsens som ble bygget nesten 100 år tidligere. Utløpet på tunnelen var i selveste fengselsinspektørens potetkjeller på utsiden av ringmuren.
Endelig tilbake til sin tildelte celle, 53 år gammel, fikk han to måneder forlenget straff for å ha flyktet og ha ødelagt anstaltens inventar, altså gravd hull i murene.
Er der vilje – er der vej
Hvor der er en Vilje, der er ogsaa en Vej! Signert Carl August Lorentzen. Nettopp den setningen skrev han på en lapp og hengte opp ved inngangen til tunnelen han hadde gravd, den natten han forsvant.
Han må ha moret seg godt, da ha skrev de ordene, og muligens så for seg de forskrekkede fjesene til fangevokterne.
Flukten skjedde natten mellom 22. og 23. desember i 1949. Lorentzen ble kalt pengeskapstyv, og i hele sitt voksenliv til sin død i 1957 tilbragte han 37 ½ år i fengsel, ikke minst i Fængselet i Horsens. De to månedene han fikk ekstra for tunnelgraving og flukt hadde liten betydning fordi Lorentzen hadde en livsvarig forvaringsdom, og han endte sine dager nettopp i denne store mursteinsbygningen.
Carl August Lorentzen var et skolelys, men hadde en trist barndom, vokste opp i fattige kår og en drukkenbolt av en far, uten en mor. Hans skapsprengerkarriere begynte i København, og til sammen klarte han å rømme fra ulike fengsel hele ni ganger, men flukten gjennom tunnelen ble hans siste.
En annen trist historie
Horsens Straffenstalt het fengselet da det ble åpnet i 1853, og den første fangen som ble låst inn her het Christen Larsen Tislumbunken og kom dit 20. mai.
En sjelden trist historie om fangene gjennom disse årene frem til fengselet ble nedlagt i 2006, er historien om fattiggutten Jens Nielsen.
I 1884 fikk han 16 års tukthusdom, noe som ga 22-åringen ett mål i livet; å dø. Tre ganger forsøkte han å ta livet av fengselsbetjenter for å kunne få dødsstraff.
Dødsstraff ble det hver gang, men de to første gangene ble han benådet av kongen. Etter det tredje drapsforsøket var det ingen nåde. Han fikk viljen sin og skarpretter Seistrup gjorde jobben 8. november 1882.
Fængselet Horsens – den helt moderne utgaven
Historien om en stoppenål, en straffeanstalt og mange tragiske skjebner er snudd til noe positivt.
Carl Gustav Lorentzens spektakulære flukt på syv dager er blitt den imponerende fortellingen om et fengsel som i tillegg til å være et stort og kunnskapsgivende museum, er blitt overnattingssted.
I celler naturligvis, til og med familierom og fri WiFi. Sleep IN heter dette, med husregler.
Teambuilding i fengsel, det høres oppdragende ut, og utdeling av stripete fangedrakter forsterker det hele. Blant aktivitetene er det fangeflukt, Viljens vej, fritt etter Carl August Lorsentzen altså, og spillet Mordmysteriet. Alt i tilknytting til møter og konferanser som kan holdes i Fængselet.
Restaurant er det også, med det klingende danske navnet Spisehuset som satser på lokale råvarer, noe det er masse å ta av i denne delen av Danmark.
En fengslende historie? Her kan du lese mer om Fængselet Horsens – og du kan få ytterligere inspirasjon til feriedager på østkysten av Danmark på disse nettstedene: VisitHorsens, VisitOdder og VisitJuelsminde
Kilder: Fængselsmuseets guide, oppslag i fengselet, bøkene «Fængselet i Horsens 153 års historie» og «Er der vilje – er der vej» som selges i Fængselets resepsjon.
Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her
Liker du artikkelen om Fængselet Horsens og stoppenålen, så gi oss Like og del på Facebook
Du kan søke hoteller i hele verden og bestille direkte her på Reiseliv
.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.