Ferie på Tunø, en ekte dansk og smakfull sommer

by Per Henriksen
Ferie på Tunø

Ferie på Tunø er en ekte dansk og smakfull sommer, med både et røkeri på brygga og gjestehus i gammelt meieri, litt opp i bakkehellinga. Her er det kaldt skummende øl på terrassen og musikk i sommerkveldene.

Når du kommer til Tunø med ferge, passerer du første fristelse, nemlig Røgeriet. Det kommer vi tilbake til, både om duften, smaken og sjørestauranten.

På veien opp til Mejeriet Tunø, passerer du også fristende, frodige grønnsaker rett bra bondens åker, plassert i en selvbetjeningsbod. Det er bare å forsyne seg, og legge penger i en boks. Symbolet på noen dager trygg og ærlig ferie.

Ferie på Tunø
Det er bare å forsyne seg av godsakene, og legg pengen i en boks. Foto: Per Henriksen

Tunø er en liten øy, litt sør for Århus. Danske øyer er det egentlig noe rart med. Har du en gang vært på én, så vil du tilbake. Det er så fredelig, så avslappende. Du blir aldri lei av smaken av danske øyer. Og smaken av alt det gode å fortære.

Sånn er det også med Tunø. Hit kommer gjestene igjen og igjen, hver sommer. Seilbåter fra mange land legger til ved bryggekanten og blir der noen dager. Feriegjestene spiser på røkeriet eller i restauranten i Mejeriet Tunø.

En rask historisk gjennomgang om meieriet aller først. I 1887-88 ble Tunø Andelsmejeri opprettet fordi øya gikk over til i stor grad å satse på kyr og melkeproduksjon. I 1913 ble det behov for et mer moderne meieri og det er det som også i dag heter Mejeriet Tunø. Et meieri har selvsagt en meieribestyrer, og med stillingen den gangen fulgte det med en bolig. Ifølge reglementet på 1800-tallet var at han skulle være ugift, så bestyrerposten ble ofte skiftet ut. Det er lett å forelske seg på Tunø, og det gjorde meieribestyrerne på den tiden både titt og ofte. Mange unge søte damer kom til Tunø (også den gangen) og stadig nye meieribestyrere måtte skaffes. 

Ferie på Tunø
Vinspesialistene: Tim Grønbech og Victoria Frederikke Lindhardt tar gjerne en prat om å velge den
riktige vinen til enhver rett. Foto: Per Henriksen

Men i 1903 ble reglen om ugifte avskaffet, og slik er det fortsatt i dag. Nå er det Tim Grønbech og Victoria Frederikke Lindhardt som styrer Mejeriet Tunø, ikke som melkeforedlingsbedrift, den ble nedlagt på 1980-tallet, men som et lite hotell og restaurant.

Her har de bygget en terrasse, med panoramautsigt over havet, og serverer hjemmelaget mat av dansk kvalitet, sånn mat som nordmenn setter stor pris på. Skummende, kaldt fatøl hører med i solnedgangen når gjestene møtes for å nyte øylivet på Tunø.

Ferie på Tunø
God stemning utover kvelden på terrassen hos Mejeriet. Foto:: Mejeriet Tunø

Gjestene ja, hvor kommer de fra?

Gjestene ja, hvor kommer de fra? Mejeriet har jo ikke så mange gjesterom, men terrassen er full. Hver bidige sommerkveld.

Svaret finner du nede på havna. Her ligger seilbåtene tett i tett, med norske, danske, svenske, tyske, belgiske, britiske og hollandske flagg i akterstavnen. Folk kommer seilende langveis fra gjennom hele sommeren for å slå seg til noen dager på Tunø, år etter år.

Både de seilende og de som har sjekket inn på meieriet, har 100 meter å gå til nærmeste badestrand. I området her er også har et godt utgangspunkt for å sykle rundt på øya. Et knapt dagsverk for den som ikke liker å mase, og som er opptatt av de små ting og rolige timer i naturen.

Ferie på Tunø
Smale, sjarmerende gater og eneste kirketårn i verden med fyrlykt i stedet for kirkespir. Foto: Per Henriksen

Nabohuset til meieriet er et kunstgalleri, videre går veien gjennom smale gater inne i den lille byen, og du passerer en kirke som har fyrlykt på toppen der kirkespiret vanligvis sitter. Det skal visstnok være det eneste av sitt slag i verden.

Og når du har fått nok av badestrand, sykkeltur, kunst og småbyvandring, mener Tim at tiden kan være inne for et glass vin og en prat før middagen på terrassen.

Inne i restauranten har han det som kalles et vinhjørne. Her er det mange smaksprøver av utvalgte viner, og med kyndig forslag til hva som passer til de forskjellige retter som er oppført på menyen.

Mejeriet, forsikrer Tim og Victoria, har kun viner av god kvalitet og de vet at det er mange erfarne vinkjennere som kommer seilende eller med fergen fra fastlandet. De drar til Tunø for å nyte.

Tim og Veronica har et kjærlighetsforhold til det de kaller undervurderte viner fra Mosel, tysk kvalitetsvin som pirrer smaksløkene til et ytterste. Og som de sier på dansk: «Man kan også blive klogere på de ædle dråper», og de viser til hva det snakkes om i vinhjørnet når det er vinsmaking på gang.

Tunø Røgeri

Ferie på Tunø
Båthavna og Tunø Røgeri er det første du ser når du kommer med ferge fra fastlandet. Foto: Tunøturist.dk

Så er det Røgeriet nede på brygga. Når ferga fra Hou på fastlandet legger til på Tunø, er er Tunø Røgeri det første du passerer når du går i land. Duften av nyrøkt laks strømmer ut og bekrefter at du skal tilbake hit flere ganger i løpet av øyferien og sitte i strandkanten og spise Tunøs spesialiteter fra røkeriet. (Hovedbildet øverst i artikkelen)

Røking av laks er en kombinasjon av godt håndverk, riktig tresort og gode råvarer. Både håndverket og tresorten finnes på Tunø, mens råvarene må røkeriet helt til Chile for å få. Det er stillehavslaks som gjelder. Kortreist norsk laks duger ikke her. Fettstripene i det røde kjøttet er avgjørende for smaken når laksen er røkt ferdig. På det punktet er chilensk og norsk laks forskjellig.

Men det kan jo være godt med en forandring fra Rema-laksen eller Coop når vi allikevel er på ferie og vil unne oss noe ekstra godt.

Treet som brukes til røking er rødel. Denne trives best i våtområder, og er mye utbredt på nettopp Tunø. Røkeren, eller han som også kan kalles håndverkeren som styrer røkeriet, mener at denne tresorten helt ideell, fordi den har vokst opp i frisk og ren havluft, vil den karakteristiske smaken fremheves.

Ferie på Tunø
Røket laks og andre godsaker på Tunø Røgeri. Foto: Per Henriksen

Forfatteren av denne artikkelen er helt overbevist om at den dagen du rusler ned til ferga på vei til fastlandet igjen, da går du sakte forbi Røgeriet, og tenker: skal, skal ikke?

Jo, du går innom og kjøper med litt av det, og litt av det. Og kanskje litt av det…

Smaken av Tunø er ikke lett å forlate.

Helt til slutt når det gjelder Tunø: Her er det bilfritt. En ekstra behagelig dimensjon i ferien. Bilen setter du igjen på fergekaia i Hou, en drøy halvtime sørover fra Århus. Den står trygt der.

Liker du artikkelen om ferie på Tunø i Danmark, så gi oss en like på Facebook.


Trenger du bil i sommer for å reise rundt og oppleve Danmark, og ferie på Tunø sjekk ut Leiebilguiden
Se det store utvalget av riktige klær for ferie på Tunø Helly Hansen og handle online

Ta med gode lydbøker når du drar på reise rundt i sommer. Kjøp direkte hos Fabel

Få nytt om konkurranser, tilbud, reiseideer og reisetips – meld deg på Reiselivs aktuelle temamelding

Send oss gjerne en kommentar eller noe du vil legge til om innholdet i artikkelen. Vi kan publisere det her. Vi har valgt å ikke ha åpent kommentarfelt på grunn av spamming.


Ferguson Museum med 300 traktorer, og noen for barna

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.