Hjem DestinasjonerAfrika Hjertebank i Gambia og ansvarlig turisme

Hjertebank i Gambia og ansvarlig turisme

av Vigdis Jordal
Gambia Ansvarlig turisme 0901 Hoved

Gambia, en liten vest afrikansk landstripe som byr på store smilende øyeblikk i møter med mennesker.

Et næringsrikt påfyll av farger, varme, og ekte engasjement som får sansene raskt ut av vinterdvalen. Oppgaven som ansvarlig turist er blant annet å gi energi til det daglige gambiske brød, slik at lokalbefolkningen høster overskudd til å leve av turistnæringen.

Welcome to – The smiling cost of AfricaFlyet nærmer seg rullebanen, nær hovedstaden Banjul. Jeg skimter klynger med skur i et flatt, tørt landskap, innslag av høyreiste palmer, fritt for ”skyline”. De første som møter meg på flyplassen er ivrige, vennlige bagasjebærere som ønsker seg alt av valuta for å hjelpe til. Jeg er fattig på dalasi. Vekslingskontoret sørger for å utstyre meg med en gedigen klam pengebunke. Hver seddel med sin historie om hardt arbeid, svette og håp.

Men Gambia er nå full av optimisme som også er et resultat av at landets eneste universitet ble etablert i 1999. Omtrent på samme tid gikk ildsjeler i Gambia sammen med formål å organisere reiselivet på en mer forsvarlig måte. I 1968 kom det første charterflyet til Gambia. Det ressurssvake landet hadde ingen turistplan og begeistringens rus førte til bivirkninger som alkoholisme, prostitusjon, tigging og oppblomstring av ”busters”, masete strandgutter. De siste årene har Gambia tatt grep om problemene og som et av få land, utviklet en nasjonal plan for ansvarlig turisme. Interaksjonen mellom lokalbefolkning og turister omfatter også å finne alternativt levebrød til fiskerne som mister sitt område til fordel for turistanlegg som stort sett er europeisk eide med importert mat på menyen. Dette arbeidet har nå pågått et tiår og man ser den positive utvikling på nært hold.

Møte med det virkelige livet i GambiaNaturopplevelsen forsterkes av en fantastisk soloppgang, det rosa vakre afrikanske lyset flommer over Gambia floden, selve pulsåren i det hjerte- varme landet. Men den største skatten i Gambia er menneskene, kulturen fra de åpne glade menneskene. Ved solnedgang kommer hele landsbybefolkningen med vandrende letthet hit til floden. Først mennene med bare overkropper, spyd, kniver, flammer. Ritualet starter rolig og forsiktig med en høvding som symbolsk plantet et tre, deretter heftige rytmer. Den dramatiske dansen, sangen fra kvinnene i fargerike drakter, storøyde barn i finstasen, de aller minste i taktfulle bevegelser på mammas rygg. Før mørke setter inn, rusler de harmonisk tilbake. Først til torget der vannpumpen står, deretter hver familie til sine enkle hus, uten strøm, uten materielle ting, men lykkelige for å ha hverandre. Brefet camp drives i sin helhet av lokalbefolkningen og alle nyter derfor godt av meg som turist. Til gjengjeld opplever jeg vakker fauna, flora og ikke minst fantastiske møter med menneskene som bor her.

Bevaringsverdig turistnæringSom ansvarlig turist med Ethical Travel Portal besøkes mange ulike prosjekter som alle har til felles å være medlem av ASSET – Association of Small Scale Enterprises in Tourism. En organisasjon som støtter små skala bedriftene og hjelper til å binde dem sammen med turistene. Stimuleringen til å skape sin egen arbeidsplass har bidratt til økt engasjement og deltakelse også blant selgerne tilknyttet markedene, taxi sjåfører og eiere av små gjestehus. Undersøkelser viser at dette arbeidet har ført til lokal økonomisk vekst. I mellom utfluktene fordøy opplevelsene sammen med forfriskende oppskjært frukt av banan, mango, papaya, ananas fra en kvinnelig fruktselger eller en oppkvikkende ferskpresset juice fra en mannlig juicepresser og ASSET medlem.

Hjertebank og hvilepulsTidlig morgen, bussen humper sakte av gårde på veier av sand. Jeg betrakter kvinner som jobber, de henter vann som fraktes på hode i store kanner. Mange er allerede godt i gang med arbeidet på jordene eller på markedene. De venter på turister som vil kjøpe selvdyrkede peanøtter, håndlagde trommer, nydelige bøker av resirkulert papir eller en afrikansk design kjole fra systuen. Det er få menn å se på denne tiden, en og annen har stått opp og samler ved til bålet. Gambia innbyr til eventyrlig uberørt naturopplevelse og ikke minst kultur opplevelse. De venter som perler på en snor, aller mest på ansvarlige turister som tar vare på naturarven og menneskene.

Ethical Travel Portal er en norsk turoperatør som spesialiserer seg på reiser med fokus på ansvarlig turisme. Lær hvordan destinasjoner som Gambia har klart å implementere ansvarlig turisme prinsippene og opplev hvordan det fungerer i praksis. Neste tur til Gambia arrangerer i slutten av mars og programmet kan leses her.www.ansvarligturisme.orgwww.asset-gambia.comwww.ethicaltravelportal.com

Du vil sikkert like disse artiklene også