Home Din reiseartikkel Magiske Mauritius – Det første paradis 

Magiske Mauritius – Det første paradis 

by The Travelling Suitcase
Magiske Mauritius

Magiske Mauritius: I det indiske hav, utenfor Afrikas sørøstlige kyst og om lag 900 km øst for Madagaskar, finner du Mauritius. Øya som er så vakker at da Mark Twain først skuet ut over det frodige landskapet på slutten av 1800-tallet uttalte at «Du får inntrykk av at Gud skapte Mauritius først, så paradis. Og at paradis ble skapt som en kopi av Mauritius». 

Tekst: The Travellig Suitcase – Din reiseartikkel

Allerede i det du flyr over paradisøya ved ankomst vil det være vanskelig å si seg uenig i Twains utsagn. Mauritius er preget av en tropisk og rik natur, som takket være den lange regntiden holder seg frodig og grønn gjennom hele året. Over hele øya finner du endeløse strender krydret med vaiende kokospalmer, azurblått hav så langt øyet kan se, og ikke minst et spennende dyreliv både over og under vann.

Et korallrev omkranser hele den 2030 km² store øya og hindrer større bølger å nå de langgrunne strendene. Resultatet? Blikkstille vann som holder nærmere 30 grader store deler av året, rolige strender og uendelige snorkle- og bademuligheter. Paradisøy indeed. Det er bare å pakke kofferten. 

Kulinariske opplevelser, spennende rom og idylliske resorter 

Som om ikke det tropiske klimaet og landskapet skulle være nok, har Mauritius en matkultur som alene vil lokke deg til øya. Her møtes kjente kjøkkenretninger fra særlig fransk, afrikansk og indisk matkultur og danner det unike kreolske kjøkken. Fisk og skalldyr utgjør et hovedelement i mattradisjonene, som sammen med spennende krydder, grønnsaker og den særegne mauritiske «twisten» på maten gir en unik kulinarisk opplevelse som bare kan finnes her. 

Mauritius er også kjent for sukkerproduksjon og eksport av sukker, og en del av sukkerrørene brukes til å produsere lokal rom. Besøk gjerne Chamarel romdestilleri for å gjøre deg kjent med produksjonen og ulike typer rom, med alt fra karamell til pasjonsfruktsmak! 

Turisme er i dag Mauritius´ største inntektskilde. Mauritius bugner over av flotte resorter og hoteller, som hver og en ligger strategisk plassert ved den ene stranden vakrere enn den andre. Hver enkel del av øya har også sin egen sjarm og stil, og det kan derfor være greit å skjenke en liten tanke til hvor på Mauritius du vil legge ferien. Om du er så heldig å skulle tilbringe mer enn en uke i paradis kan det absolutt anbefales å prøve flere steder i løpet av oppholdet! 

Hvor skal jeg reise på Mauritius? 

Nord

Nordvest på øya finner du Mauritius bankende hjerte, den yrende hovedstaden Port Louis. Her bor om lag 170 000 av øyas totalt 1,4 millioner innbyggere, og storbyen viser et representativt utvalg av befolkningen som sådan. Mennesker av ulik opprinnelse og religion bor tett sammen i et harmonisk fellesskap du trolig ikke vil finne make til noe annet sted i verden.

La deg selv ta inn den pulserende atmosfæren og fordyp deg i kultur og spennendene matopplevelser som utgjør denne smeltedigelen av en storby. Ta gjerne turen opp til fortet Fort Adelaide om du ønsker full utsikt over hele Port Louis!

En tur til hovedstaden kan ikke gjennomføres uten å gå innom det lokale markedet Central Market, et fargerikt og hektisk marked som tar imot over 40 000 besøkende hver eneste dag. Bugnende boder fulle av krydder, klær, grønnsaker, frukt, fisk og kjøtt i alle former og farger fyller opp smågatene – det de ikke har her finnes ikke!

En god huskeregel er at det forventes det at du skal prute, så ikke la deg skremme av startprisene. For en litt mer moderne shoppingopplevelse kan du finne veien til den vakre Caudan Waterfront, og glem ikke å svinge innom instagramvennlige Umbrella Square! 

Tar du først turen til hovedstaden kan denne med fordel kombineres med en av verdens vakreste botaniske hager, nemlig Sir Seewoosagur Ramgoolam (Pamplemousses botaniske på folkemunne). Her finnes over 650 ulike plantearter, og særlig de verdenskjente kjempevalmuene er verdt et besøk. 

Øst 

Østsiden av Mauritius er kjent for sine vakre strender, og det er ikke uten grunn at det er her de fleste av øyas flotteste hoteller er lokalisert. Her finner du kritthvite sandstrender med sandkorn finere enn mel, og glitrende turkisblått hav som strekker seg inn i horisonten. 

De østlige trakter på øya er imidlertid ikke bare for rikinger. De offentlige strendene rundt Belle Mare er minst like vakre som de private, dog om noe travlere, og disse er hyppig besøkt av lokalbefolkningen. Østkysten er også kjent for å være spesielt sykkelvennlig, så her kan du enkelt komme deg rundt på to hjul.

Østkysten byr også på et mekka for snorklemuligheter i Blue Bay Marina, hvor Mauritius´ eneste fredede korallrev befinner seg. Her finner du fisker og korallrev i alle farger og fasonger, og er du skikkelig heldig kan du få øye på en skilpadde eller to. En tur til Blue Bay kan gjerne kombineres med et besøk til Île aux Fouquets (fyrtårnøya), etterfulgt av lunsj på Ile aux Cerf. Sistnevnte er ganske passende kalt paradisøya av lokalbefolkningen, og er kjent for sine vakre strender, vannsportmuligheter og ikke minst, golfbane! Avslutt dagen på Mauritius´ lengste elv, Grand River South East, med sitt tilhørende fossefall, hvor du umiddelbart vil føle at du befinner deg i Amasonas. Tropiske fugler og flaggermus flyr over deg i det du tas innover elven, mens du iakttas av nysgjerrige aper som leker ved vannkanten.

Vest

Vestsiden av Mauritius er særlig populært blant barnefamilier, og spesielt stranden ved Flic en Flac yrer av familieliv!

Vestkysten huser også den vakre Tamarinbukta, en billedskjønn bukt i fotenden av Rempart fjellet, bedre kjent som «Mini Matterhorn». Om det er surfing du er ute etter er dette stedet for deg! I Tamarinbukta finnes også muligheter for å svømme med ville delfiner, en opplevelse du ikke kan la gå fra deg når du først befinner deg på Mauritius. Et møte med delfinene krever guide som tar deg ut i speedbåt, og her anbefales det å påkoste seg en privattur, da det kan bli hektisk når de majestetiske dyrene først dukker opp.

Husk at dette er ville delfiner og all kontakt må derfor skje på dyrenes premisser, som enklere gjøres når det er færre i båten. Et tips er å booke en tur så tidlig om morgenen som mulig, da det er færre andre båter ute, i tillegg til at delfinene er mest nysgjerrige og lekne på denne tiden. 

Sørvest 

Mauritius´ vakreste perle er naturlig nok spart til sist. Sørvestsiden av øya blir også kalt solnedgangskysten, og byr som navnet tilsier på noen av verdens vakreste solnedganger. 

Dette området på øya består av vill og i stor grad urørt natur, og gir deg et inntrykk av hvordan Mauritius så ut før de første nybyggerne kom dit. Bratte klipper, storslåtte fossefall og ugjennomtrengelig jungel er stikkordene her. På sørvestsiden finnes derfor færre hoteller og mennesker, og dette er således det selvsagte valget for den folkesky naturelskeren som ønsker en roligere og mer skjermet atmosfære enn noe annet sted på Mauritius.

Naturopplevelsene står i kø på sørvestsiden, men også her kan noen særlig flotte opplevelser trekkes frem. I Black River Gorges nasjonalpark finnes 66 km² med naturreservat som huser alt fra tropisk regnskog til høye fjell og dype daler, og som også utgjør hjemmet til flere utrydningstruede dyrearter.

For den turglade er mulighetene her mange, men de mest kjente utkikkspunktene kan også nås med bil. Særlig anbefales utkikkspunktet over Cascade Chamarelfossene, et spektakulært tvillingfossefall som faller rett ned i den dype jungelen. I nasjonalparken ligger også Mauritius høyeste fjell, Black River Peak, som i klarvær gir deg utsikt over hele øya.

Ta videre turen til magiske Terres des sept couleurs, hvor et uforklarlig naturfenomen har gitt de forskjellige lagene i jorden ulike farger og resultert i et oppsiktsvekkende skue! Den fargede jorden forandrer seg også etter været og hvilken tid på dagen du besøker området, som gjør synet ekstra spesielt. 

Nesten ytterst på sørvestkysten ligger det majestetiske fjellet Le Morne, som grunnet sin historie rundt tidligere slavehandel fikk sin plass på UNESCOs verdensarvliste i 2008. Fjellet er vakkert nedenifra, men om du orker den bratte turen opp til toppen gir utsikten deg belønning for strevet.

En annen, og høyst anbefalt, måte å nyte utsikten til fjellet på er fra hesteryggen! Galloper langs Le Mornes praktfulle strender og ta inn synet av glitrende hav på den ene siden og storslått natur på den andre. På en varm sommerdag kan både rytter og hest få kjøle seg ned i vannet, og det er lite som slår følelsen av å sitte på ryggen av en svømmende hest!

Til slutt må også nevnes den dramatiske optiske illusjonen som befinner seg i havgapet utenfor Le Morne, nemlig det undersjøiske fossefallet. Synet av «fossefallet» vil til og med ta pusten fra den mest bereiste turist! Illusjonen kan bare bli sett fra luften, og den beste utsikten får du derfor fra helikopter. Det koster, men til gjengjeld vil du få en utsikt over Mauritius og øyas fantastiske landskap som ikke kan ses på noen annen måte.  

Øya som må oppleves

Det kan skrives side opp og side ned om Mauritius, men dette er virkelig et sted som bare må oppleves for å skjønne hvor fantastisk og unik øya virkelig er. Dette er stedet der bekymringer forsvinner og drømmer blir til virkelighet.

Ditt eneste problem etter en reise til Mauritius vil være at du sannsynligvis aldri vil finne en destinasjon som kan komme i nærheten av å måle seg med øya. Med unntak av kanskje paradis da, om Mark Twain skulle ha rett.. 

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.