Hjem DestinasjonerAfrika Sterke kvinner reiser seg

Sterke kvinner reiser seg

av Aase Rostad
Tanzania Bahati Aase 07-12-19 Hoved

Tanzania: Litt utenfor turistenes hovedvei finner du en afrikansk virkelighet som vil fascinere. En fengslende historie.

Etter fengslets mareritt har noen hardt prøvede kvinner gått sammen om en ny begynnelse, et verdig liv og en bedre fremtid – for seg selv og barna sine.

Ideen om Bahati ble unnfanget i et fengsel nord i Tanzania. Arusha er byen hvor turistene starter sine eksklusive safariferier og klatrerne viser muskler på nærmeste fjelltopp – den berømte Kilimanjaro.

Lokalbefolkningen derimot – har overlevelse som første prioritet. Naturligvis er kvinner og barn mest utsatt. Og spesielt etter et opphold bak murene blir selv de uskyldige stigmatisert – og ofte utstøtt av landsbyen de kom fra.

Barna kan i mellomtiden være døde eller flyttet med slektninger til en annen kant av landet. Mens andre tappert holdt resten av søskenflokken sammen – så vidt over sultegrensen. Men en dag står mødrene der igjen, da…Uten engang å ha penger til sitt første måltidet i frihet. Mer prisgitt andres makt og misbruk enn noen gang tidligere i livet.

Felles skjebne, trøst og hjelpTyskfødte Kerstin Cameron var bosatt i Arusha, da ektemannen fra New Zealand begikk selvmord. To år senere ble Kerstin mistenkt for å ha tatt livet hans. Helt uten bevis ble hun dømt og satt 370 dager i fengsel. Under de umenneskelige forholdene der, oppsto et nært vennskap mellom noen av de innsatte kvinnene.

I frihet igjen tok Kerstin initiativ til en stiftelse, som skulle hjelpe de fattige og forlatte medfanger etter deres løslatelse. I desember 2005 åpnet dørene til det første ’Bahati Halwayhouse’.

Her tilbys kvinnene tak over hodet, mat og medisinsk hjelp. Men uten mot, tro, selvtillit og inntekt duger ikke fremtiden. Så Bahati-kvinnene har satset friskt på produksjon av vakkert kunsthåndverk for salg!Kreativ leder Alice Wanjira Alice – lik de fleste andre jenter – drømte om vakre ting da hun var liten. Nå har hun endelig fått sjansen til å skape de vakreste smykkene i prisgunstige materialer. Til stor glede for seg selv og mange begeistrede kunder. Alice satt selv 5 lange år i fengsel etter ektemannens hjerteinfarkt.

Legene hadde medisinsk bevis, men Alice manglet penger til advokat som kunne føre saken hennes. Først da Kerstin grep inn, gikk alt raskt. Men den tunge tiden er hun ikke interessert i å prate om i dag. Nå gjelder det fremtiden med smykkene, som hun håper skal gi tilstrekkelig inntekt til hele gruppen.- Nei, da, svarer Alice på spørsmål om skisser og planlegging. – Når jeg tar fatt på et nytt design, velger jeg bare de riktige fargene, og så begynner jeg å tre. Kjedet bare synes ’å vokse frem’ under hendene hennes. Alice får god bruk for sin fargesans og fantasi, sin kreativitet og gode håndlag. Slik skaper hun den lekreste pynt av glassperler og vakre – men slett ikke dyre – steiner.

Smykkeverksted i hagen. – Ideen er at de andre deretter skal lage en eller flere like fine kopier av min prøve… hvis de greier det, da, legger hun til med et beskjedent lite smil. For det er jo klart at noen arbeider raskt, mens andre kan ha vanskeligere for å forstå hvordan man skal få det til. Dette er jo kunstferdig håndarbeid. Men Alice mestrer også kunsten å undervise de andre.

Hver måned tar hun er tur til Nairobi i nabolandet Kenya. Her sjekker hun opp familien sin og handler perler og annet tilbehør. – Fordi det er større utvalg og finere farger på markedet der!De mest populære Bahati-produktene er halskjeder, armbånd og ørepynt. Det kan være korte halssmykker laget av mange snorer med bittesmå perler, i fint avstemte farger, og med et større anheng, som samler alle radene foran.

Eller – et langt kjede, for eksempel i bare to farger med forseggjorte detaljer og matchende armbånd. Bare fantasien setter grenser. Et vakkert nøkkelanheng kan også være en hyggelig og original gave å ta med hjem fra Afrika.. Men det tar tid å tre bittesmå glassperler til vakre smykker. – En dyktig kvinne bruker en hel dag på et langt, syv raders kjede, forteller Alice. Og det jobbes vanligvis fra 8.00 til 16.30 i skyggen ved langbordet i hagen. Men selv om nettopp det kan lyde som verdens deiligste arbeidsplass og i hvert fall landets mest lojale arbeidskamerater – er det godt med halv lørdag og søndagsfri til seg selv og barna.

Vil du vite mer?Bahati salgskontor holder til ved Rivertrees Country Inn, www.rivertrees.com Grunnen er at Kerstin Camerons venninne, Martina Gerkhen, administrerer begge bedriftene. Den sjarmerende lodgen ligger dyllisk under store, gamle trær ved Usa River rett utenfor Arusha. Her finner gjestene en varm, hjemlig atmosfære, landlig chic og førsteklasses bondekost.

Bahati-produktene selges i tre lokale butikker og i Dar es Saalam – foruten i Ghana, Kongo og Nigeria. Dessuten har den vakre Arumeru Lodge i nærheten en unik butikk, hvor du finner et meget smakfullt utvalg av Bahati halssmykker med matchende armbånd, ørepynt og vesker. Siden de lokale markedene allerede er fulle av kunsthåndverk av ymse kvalitet, startet Bahati-kvinnene internasjonalt nettsalg på: www.bahati-tanzania.org/online-store.htm

_______________________________________________

Lyst på safari i Afrika? Kikk innom www.goafrica.no_______________________________________________

Lære å skrive reiseartikler? www.reisejournalist.no_______________________________________________

Du vil sikkert like disse artiklene også