Home DestinasjonerAmerikaArgentina Kaféliv i Argentina; by opp til en eggende tango

Kaféliv i Argentina; by opp til en eggende tango

by Reiseliv

I hjertet av Buenos Aires, der brede avenyer møter smale brosteinsgater, ligger det en verden av kafeer som inviterer deg til å sette deg ned, nyte en kopp kaffe og la tiden gli sakte forbi. Kafélivet i Argentina er mer enn bare en rask koffeinpause; det er en del av den kulturelle veven, et sted hvor samtaler flyter, ideer utveksles, og livet observeres i sin mest uformelle og likevel mest intime form.

Foto: Ada Tours

En av de mest ikoniske kafeene i Buenos Aires er Café Tortoni, grunnlagt i 1858. Når du trer inn i denne historiske kafeen, føler du nesten at du går tilbake i tid.

De mørke tregulvene knirker under føttene dine, veggene er dekket med gamle fotografier og malerier, og de marmorerte bordene og de polstrede stolene hvisker om tidligere tider da store forfattere, kunstnere og intellektuelle samlet seg her for å diskutere politikk, kunst og livets store spørsmål.

Her kan du bestille en «café con leche» eller en «cortado» og drømme deg bort til en tid da tangoens rytmer fylte rommet, og poesi ble lest høyt over dampende kopper kaffe.

Mens de historiske kafeene bærer med seg et snev av nostalgi, har de moderne kafeene i Argentina utviklet seg til å speile dagens mangfoldige samfunn. I byer som Buenos Aires, Rosario og Córdoba, finner du nå en mengde kafeer som kombinerer tradisjon med innovasjon.

Disse stedene tilbyr alt fra klassiske argentinske bakverk som «medialunas» (croissanter) og «facturas» (søte bakverk), til mer eksperimentelle retter som avokadotoast og veganske muffins.

Kafeen Lattente i Palermo

Kafeer som Lattente i Palermo, Buenos Aires, er kjent for sin lidenskap for kvalitetskaffe. Baristaene her er sanne kunstnere, og hver kopp kaffe er nøye tilberedt for å fremheve de subtile smakene av nøye utvalgte bønner.

Atmosfæren er lys og moderne, med minimalistisk innredning og et fokus på bærekraftighet. Slike kafeer tiltrekker seg en yngre generasjon som verdsetter både håndverket bak kaffen og den avslappede, men sofistikerte atmosfæren.

I Argentina er kafeen mer enn bare et sted å drikke kaffe; det er et sosialt knutepunkt. Folk møtes her for alt fra forretningsmøter til vennskapelige samtaler og intime dater. En kafébesøk er en anledning til å ta en pause fra den travle hverdagen, slå av en prat med venner, eller bare sitte alene og betrakte verden.

De fleste kafeene har et rikt utvalg av aviser og magasiner tilgjengelig, slik at gjestene kan holde seg oppdatert på nyhetene mens de nyter sin kaffe.

Argentina er espressolandet

Når det kommer til selve kaffen, har Argentina en sterk tradisjon for espressobaserte drikker. «Café con leche,» en fyldig kaffe med melk, og «cortado,» en espresso med en liten skvett varm melk, er blant de mest populære valgene.

Mange kafeer tilbyr også «mate,» en tradisjonell argentinsk drikk laget av yerba mate-blader, som serveres i en hul gresskar-kalebass med et metallrør kalt en «bombilla.»

Selv om Buenos Aires er sentrum for Argentinas kafékultur, har mindre byer og landsbyer også sine egne sjarmerende kafeer. I Mendoza, kjent for sine vingårder, kan du finne kafeer som kombinerer vin- og kaffekultur, hvor du kan nyte en kopp kaffe med utsikt over vinrankene.

I Patagonia, med sitt dramatiske landskap, tilbyr fjellkafeer et koselig tilfluktssted etter en dag med vandring, hvor du kan varme deg med en kopp kakao eller en cappuccino foran en knitrende peis.

Kunstnere, forfattere og musikere møtes

Kafeene i Argentina har også blitt viktige kreative huber. De er steder hvor kunstnere, forfattere og musikere møtes for å samarbeide, utveksle ideer og finne inspirasjon. Mange kafeer arrangerer jevnlig kunstutstillinger, poesiopplesninger og musikkopptredener, og skaper en dynamisk og levende atmosfære.

Her finner du den samme ånden som preget de bohemske kafeene i Paris og New York, en følelse av at noe magisk kan skje når kreative sjeler møtes over en kopp kaffe.

Fra de historiske kafeene som bærer med seg minner om tidligere tider, til de moderne kaffebarene som reflekterer dagens trender, tilbyr kafeene i Argentina mer enn bare en kopp kaffe. De er steder hvor mennesker møtes, historier utveksles, og livet får et øyeblikk av ro og refleksjon.

Det er ganske vanlig å danse på kafeer i Argentina, spesielt når det gjelder tango. Tango er en viktig del av argentinsk kultur, og det er mange kafeer og milongas (danseklubber) hvor folk samles for å danse tango.

Disse kan variere fra formelle steder til mer uformelle kafeer hvor både lokalbefolkningen og turister kan nyte dansen. I Buenos Aires, for eksempel, er det mange berømte tango-kafeer hvor du kan oppleve autentisk tango i en intim og stemningsfull setting.


Reisebrev fra leser – en reise i Argentina

Foto: Ryan Ancill

Å gå inn i en argentinsk kafé er som å tre inn i et levende stykke av landets sjel. Her, blant duften av nystekte medialunas og den rike aromaen av fersk kaffe, finner vi en atmosfære som er både innbydende og full av liv.

Jeg husker første gangen jeg satte meg ned på en kafé i Buenos Aires. Det var en av de tidlige morgenene hvor solen nettopp hadde begynt å kaste sitt varme lys over byens brosteinsgater. Jeg bestilte en café con leche og en medialuna, og satte meg ned ved et lite bord ved vinduet. Rundt meg var det en myk summing av samtaler, latter, og lyden av skjeer som rørte i kopper.

Ved siden av meg satt en gruppe eldre menn, dypt opptatt i en diskusjon om dagens politiske hendelser. Det var fascinerende å se hvordan de med lidenskap og innlevelse diskuterte saker som berørte dem. Her i denne kafeen, var politikk og samfunnstemaer ikke bare avstandstemaer, men levende og nærværende.

På et annet bord satt en ung kvinne og leste i en bok, med en mate-kopp ved siden av seg. Nå og da stoppet hun for å fylle på varmt vann og tok en langsom, ettertenksom slurk. Mate, denne bitre, men likevel trøstende drikken, var en påminnelse om fellesskapet og tradisjonene som binder argentinerne sammen.

Jeg la merke til en liten scene i hjørnet av rommet. Senere den kvelden, fikk jeg vite at det ville være en milonga, en tango-dans. Jeg bestemte meg for å komme tilbake, og da jeg gjorde det, ble jeg ikke skuffet.

Rommet var fylt med lyden av bandoneon og gitar, og par beveget seg grasiøst over gulvet i en dans som var både intens og full av følelser. Det var som om hele kafeen pulserte i takt med musikken, og jeg følte meg privilegert som kunne være en del av denne magiske opplevelsen.

Det var også de små tingene som gjorde kafeene i Argentina spesielle. Den vennlige servitøren som alltid hadde et smil og et vennlig ord. Det faktum at ingen hastet, at man kunne sitte i timevis uten å føle seg presset til å dra. Det var en tid for å nyte, reflektere, og bare være tilstede.

Så, når jeg tenker tilbake på mine dager i de argentinske kafeene, husker jeg ikke bare kaffen eller bakverkene. Jeg husker menneskene, samtalene, og den varme følelsen av fellesskap. Det var her, i hjertet av disse kafeene, at jeg virkelig fikk oppleve essensen av Argentina.

Reiseliv oppfordrer leserne til å sende inn leserbrev frs sine rieser. Vi publiserer disse sammen med en informativ artikkel om reisemlet. Sendt inn ditt leserbrev og bilder til; red ÆTT reiseliv.no


ARGENTINA PÅ FIRE HJUL,
VIRKELIG NOE Å SKRIVE HJEM OM

unsplash.com

Hamburgere verden rundt:
10 mest burgerspisende land

Hamburgere verden rundt

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.