Hjem DestinasjonerAmerikaCanada Skisteder stadig mer eksotiske; Japan, Canada, Grønland…

Skisteder stadig mer eksotiske; Japan, Canada, Grønland…

av Per Henriksen
skisteder

Skisteder verden rundt: Nordmenn elsker å stå på ski og valfarter til skisteder i både Norge, Sverige og i Alpene for å få snø under skiene. Men hvor drar vi når de sorte løypene i Europa ikke lenger er utfordrende nok? Jo, vi reiser til Canada, Japan og Grønland.

– Når en reiser til ekstreme og fjerne skisteder blir det fort langt til nærmeste sykehus og legehjelp. Det er ikke som i Trysil eller Hemsedal hvor Røde kors er til stede og det er kort vei til legehjelp, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

SOS International merker en økende interesse for ekstreme skireiser.

– Vi registrer skader hos nordmenn som har vært på skitur i blant annet Japan, Canada og på Grønland. Det byr fort på spesielle utfordringer når man blir skadet i for eksempel Japan, hvor transporten til og fra flyplassen i Tokyo kan ta opptil tre timer, sier Karin Tranberg, divisjonsdirektør i SOS International.

Må betale kontant for poliklinisk behandling

skisteder

Utsikt over fjellene i British Columbia, en gripende opplevelse.

– Har du ikke reiseforsikring kan en skade i disse landene og andre fjerne skisteder koste deg flere hundre tusen kroner, kanskje opp mot en million kroner, sier Nielsen.

I Canada kan det være lokal lovgivning som man må være oppmerksom på, og generelt må man være ekstra godt forberedt, hvis man kaster seg ut på ekstremski. I Alberta ligger et av Canadas mest populære skisportsteder, Banff, hvor man står på ski i selveste Rocky Mountains.

– I nettopp Alberta må man være oppmerksom på en lokal lov som innebærer at personer som ikke er canadiske statsborgere må betale kontant for poliklinisk behandling. Derfor kan ikke SOS International stille betalingsgaranti for enkelte legebesøk i det offentlige helsevesen, sier Tranberg.

– Skiglade folk må sjekke reiseforsikringen sin og hva den omfatter. Dekkes for eksempel skader i forbindelse med off-piste eller heliskiing, spør Nielsen.

Skisteder med den beste puddersnøen i verden

skisteder

Med Fujiyama i bakgrunnen er det topp pddersnø i fjellsidene.

De siste årene har flere reiseselskaper markedsført skireiser til Japan.

– Det helt spesielle med skiturer i Japan er at de har noe av den beste puddersnøen i verden, for eksempel i Niseko som er Japans største og mest berømte skiområde. Niseko ligger på den nordlige øya Hokkaido om lag halvannen times flytur fra Tokyo, sier Tranberg.

I Japan opplever SOS International at mange sykehus krever kontant betaling før de hjelper skadde turister, selv om man har en gyldig reiseforsikring.

– Hvis du må legge ut selv, får du utgiftene refundert når du kommer hjem. En må også være klar over at det er svært få leger og sykepleiere som snakker engelsk i Japan, men sykehusene holder som regel et høyt kvalitetsnivå, sier Tranberg.

Gode råd for eksotiske og ekstreme skiferier

skisteder

Joda, Grønland er blitt et populært reisemål for skientusiaster.

Før avreise
Sjekk om du har gyldig reiseforsikring

  • Er den gyldig i den verdensdelen og det landet du skal reise til? Noen forsikringer dekker f.eks. kun Europa.
  • Omfatter reiseforsikringen redning og søk? Hvis ikke, så er dette ofte noe som kan kjøpes på stedet.
  • Omfatter reiseforsikringen ekstremsport som off-pist, brevandring og heliskiing?
  • Det kan bli ekstremt dyrt hvis du ikke har orden på forsikringene dine. For eksempel kan et helikoptersøk i fjellene fort koste 300 000 kroner. Hvis man først må fraktes med helikopter fra fjell til sykehus og deretter med ambulansefly hjem fra Japan, kan kostnaden komme opp i en million kroner.

Under reisen
Vær og føre skifter raskt. Følg med på værvarsel, og:

  • stå aldri alene å ski
  • ta med deg skredutstyr og førstehjelpsutstyr i bakken slik at du kan hjelpe andre
  • bruk en lokal guide. Disse har som regel sporingsutstyr og er godt kjent i området du skal stå på ski

Om SOS International
SOS International er Nordens største assistanseorganisasjon. Fra alarmsentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland yter SOS International akutt personlig assistanse over hele verden. SOS International tilbyr et bredt spekter av løsninger i form av verdensomspennende medisinsk hjelp og assistanse for reisende, helsetjenester og bilberging. SOS International har et nettverk av kvalifiserte leverandører og forretningspartnere over hele verden, samt mer enn 20 SOS Servicekontorer. Med mer enn 1100 ansatte representerer SOS International 30 nasjoner og samlet snakker våre medarbeidere mer enn 37 forskjellig språk. SOS International er eid av flere av de største forsikringsselskapene i Norden og har et saksvolum som plasserer SOS International som en verdens største assistanseorganisasjoner

Liker du artikkelen om eksotiske skisteder, så gi oss like på Facebook

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Du kan søke hoteller verden rundt og bestill direkte her på Reiseliv


.. ... .
Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Matglede av det rare på landsbygda i Kina

Foto: Katharina Wiig
Livet i Baoding er avslappet og gjøremålene utføres som i gamle, gode tider.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Du vil sikkert like disse artiklene også