Home DestinasjonerAmerikaUSA Great American West – 5 stater du bør besøke

Great American West – 5 stater du bør besøke

by Trond Thorud

Great American West i det nordvestlige USA ligger en region som er kjent for sin fascinerende historie, forbløffende kulturer og tradisjoner samt fantastiske natur. The Great American West er delstatene Idaho, Montana, Nord-Dakota, Sør-Dakota og Wyoming. Reiseliv gir deg en rekke tips til noen av delstatenes kulturelle og historiske severdigheter og opplevelser.

Nord-Dakota

Turtle Mountain Chippewa Heritage Center
2019 åpner et nytt historisk museum i Nord-Dakota – delstaten som også er kjent som The Legendary State. Det nye museet, Turtle Mountain Chippewa Heritage Center, er en hyllest til Turtle Mountain Chippewa-stammen og deres historie og unike fortid. Museet bygges i sirkulær form, inspirert av det medisinske hjulet, indianernes symbol på den hellige sirkelen. Den første etappen er en halvsirkel som forventes å stå klar til våren 2019. Du kan lese mer her.

Sør-Dakota

Bo som i Huset på prærien
Laura Ingalls Wilder, forfatter av barnebokserien Huset på prærien, flyttet i 1879 med familien til området De Smet i Sør-Dakota. Bøkene – som også ble til en populær tv-serie – beskriver Laura Ingalls’ oppvekst og gir et innblikk i hverdagen for de amerikanske nybyggerne på slutten av 1800-tallet. Ingalls homestead – gården familien bodde på – arrangerer i dag guidede omvisninger og gir besøkende mulighet til å tre inn i bøkenes og tv-seriens univers. Blant annet kan du være med på en kjøretur i en hestevogn fra den tiden, slå leir på prærien eller måle krefter med gårdsarbeidere slik man gjorde det den gangen. I tillegg kan du besøke barnas skole, hvor en lærer forteller om hvordan en alminnelig skoledag så ut mot slutten av 1800-tallet. Hvert år i juli arrangeres også en utendørs teaterforestilling hvor skuespillere skildrer livet på gården basert på beretningene i Huset på prærien. Du kan lese mer her.

Skulpturell kunsthistorie i Rapid City
I Rapid City i Sør-Dakota er det årelang tradisjon for skulpturell kunst. Et av de mest kjente verkene er Mount Rushmore, som ligger et steinkast fra byen. Kunstverket med de store ansiktene forestiller presidentene George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln. Verket er i dag et velkjent ikon som kan ses i atskillige amerikanske filmer.

Skulptur- og skapertradisjonen i Rapid City merkes fortsatt tydelig den dag i dag. Nylig har en ny granittskulptur fått fast plass på Main Street Square for å fremheve regionens unike skulpturhistorie. Av øvrige severdigheter som utvilsomt er verdt et besøk, kan vi nevne Art Alley, hvor du kan oppleve spennende gatekunst, en oppsiktsvekkende utendørsinstallasjon som forestiller Berlin-muren, samt kunstsentret Dahl Arte Centre. Du kan lese mer her.

Idaho

Kulturskatter i Idaho 
I det nordvestlige USA ved grensen til Canada ligger delstaten Idaho. Idaho er kanskje mest kjent for sine poteter, men delstaten har også mange interessante opplevelser å by på. Her finner du både store fjell og fascinerende landskap; faktisk er over en fjerdedel av Idahos areal dekket av nasjonale skoger. Delstaten byr samtidig på spennende kulturopplevelser takket være sine mange historiske steder, som alle er verdt et besøk.

Et sted du virkelig bør få med deg i delstaten, er Nez Perce National Historical Park, som med sine i alt 38 unike historiske områder strekker seg over fire delstater. Her kan du oppleve historiene og sagnene om Nimiipuu-folket, som i 1877 ble tvunget til å forlate landet sitt, etter at en ny lov trådte i kraft og reduserte området deres til en tiendedel av den opprinnelige størrelsen. Episoden, som tvang stammen på flukt i 126 dager, har fått navnet The Nez Perce Flight 1877.

En annen interessant kulturell severdighet er James Castle House, et museum til ære for – og minne om – den amerikanske kunstneren James Castle, som skapte moderne kunst i verdensklasse i Idaho – i byen Boise – hvor han bodde i perioden 1931-1977. Du kan lese mer her.

Montana

Great american west

Glacier National Park i Montana.

En reise i fotsporene til Lewis & Clark i Montana

Med sin vakre natur og rike historie er Montana verdt å ta med når du skal på roadtrip i USA. Det barske landskapet har fascinert besøkende i hundrevis av år, og før kolonistene bosatte seg i delstaten, var Montana bebodd av amerikanske urbefolkninger – og mange av deres etterkommere bor fortsatt der i dag.

To oppdagelsesreisende som ble tiltrukket av Montanas spennende landskap, var Lewis og Clark. De passerte Montana på sin toårige ekspedisjon vestover mot Stillehavet og tilbake igjen i årene 1804-1806. Under ekspedisjonen oppdaget de blant annet Three Forks – stedet i Montana hvor Jefferson River, Madison River og Gallatin River flyter sammen til Missouri-elva, og hvor det nå ligger en by ved samme navn. På museet Lewis & Clark National Historic Trails Interpretive Center i byen Great Falls kan besøkende lære mer om Lewis’ og Clarks oppdagelsesreise, møtet deres med forskjellige indianerstammer i området samt ekspedisjonen deres omkring Great Falls i den øvre delen av Missouri-elva.

I Montana kan du også reise tilbake til gullgravernes tid i en av delstatens «spøkelsesbyer». Bannack State Park er stedet der Montanas første store gullfunn ble gjort i 1862. I Butte, som tidligere var kjent som «the richest hill on earth», kan besøkende dra på underjordiske omvisninger i gruvene. Du bør heller ikke gå glipp av et besøk på World Museum of Mining – et av få museer i verden som ligger i det opprinnelige gruveområdet.  Du kan lese mer her.

Wyoming

Great american west

En ekte rodeo i Wyoming.

Det ville vesten i Wyoming

Byen Cheyenne er Det ville vestens midtpunkt, og med opplevelser i ekte «Western-stil» er byen et opplagt utgangspunkt for en roadtrip i delstaten Wyoming. Her kan du blant annet oppleve rodeo, cowboy-rancher, historiske hoteller og tradisjonelle retter som «Western High Style» samt klassisk westernunderholdning som tatt rett ut av en cowboyfilm, sånn som i en ekte Great American West.

For å gjøre «Det ville vesten»-opplevelsen komplett kan du i ekte cowboystil bestille overnatting på en amerikansk ranch ute på landet. På Fort Laramie B&B kan besøkende for eksempel bo i en klassisk amerikansk prærievogn eller i en tipi, hvor man kan falle i søvn under en stjerneklar himmel og våkne opp til nybrygget kaffe tilberedt over åpen ild.

Er du i Wyoming, anbefales det også å besøke Sinks Canyon State Park, som er kjent for et helt spesielt naturfenomen: Her forsvinner elva nemlig rett inn i en fjellvegg – før den etterpå dukker opp igjen på den andre siden. Du kan lese mer her.

 

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

  Leiebil – Biltur gjennom syv stater på to uker

  Det kan være godt å gå ut av bilen innimellom og strekke på beina, kjenne på grus og gras utenfor asfalten. Bildet er fra Monument Valley i Utah. Se flere bilder i artikkelen.

  Leave a Comment

  Du liker kanskje også

  Reiseliv

  Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.