Home DestinasjonerAmerikaUSA Powwow indianer dans bør oppleves på ferie i USA

Powwow indianer dans bør oppleves på ferie i USA

by Reiseliv

Den moderne powwow og mange stiler av moderne powwow-dans har sine røtter i de historiske krigersamfunnene på de sørlige og nordlige slettene. Over tid har disse dansene, seremoniene og samlingene utviklet seg fra formelle, stammebaserte seremonier til moderne intertribal-feiringer av kultur, dans, sang, håndverk, mat og festligheter.

Foto: Sault Ste Marie

I dag holdes powwows over hele USA og Canada, i små byer og i store byer. Disse typiske sosiale sammenkomstene kan finne sted hvor som helst – fra lokale danseplasser til store arenaer og konferansesentre.

I sentrum av enhver powwow finner man dansen. Scenen er fylt med dansere ikledd praktfulle drakter, kjent som regalia, som er nøye håndlaget med perler, fjær, frynser og andre tradisjonelle materialer.

Hver drakt forteller en historie, bærer symboler og betydninger som er dypt forankret i urfolkets historie og kosmologi. Danserne beveger seg med en kraft og nåde som synkroniserer med rytmen fra de store trommene, hvis dype, resonerende slag gir en følelse av tilknytning til jordens puls og forfedrenes ånder.

Sangens røst for sjelen

Trommene akkompagneres av sangere som fremfører tradisjonelle sanger, hver melodi bærer en fortelling, en bønn, eller en feiring. Disse sangene, ofte fremført på urfolksspråk, er bindeleddet mellom fortid og nåtid, en levende tradisjon som overføres fra generasjon til generasjon.

Trommesirkelen, der sangere og trommeslagere sitter, er et hellig rom, et sentrum for energi og åndelighet som pulserer gjennom hele powwowen.

Powwowen er også en markedsplass der urfolkskunstnere viser frem sine håndverk. Boder bugner av vakre, håndlagde gjenstander som smykker, klær, malerier og skulpturer. Hver gjenstand er et kunstverk, en manifestasjon av urfolkets kreativitet og kulturelle arv. Besøkende kan kjøpe disse skattene og på den måten støtte de lokale kunstnerne og deres familier.

Mat er en annen viktig del av powwowen. Tradisjonelle retter som frybrød, maisbrød, viltkjøtt og ulike bærretter tilbys til deltakerne. Disse rettene, laget etter oppskrifter som har blitt videreført gjennom generasjoner, gir en smak av urfolkets kulinariske tradisjoner og binder deltakerne sammen gjennom fellesskapet i måltidet.

Et fellesskap i feiring og levende tradisjon

Powwowen er ikke bare en kulturell begivenhet, men også en sosial samling. Den bringer sammen familier og venner, og gir rom for gjenforeninger og nye forbindelser. Den er en tid for å minnes forfedre, feire livet og styrke båndene innenfor og mellom urfolkssamfunn. For mange er powwowen et hellig sted, et sted for åndelig fornyelse og personlig refleksjon.

Powwower har utviklet seg gjennom tidene, men de har alltid beholdt sin essens som en feiring av urfolkets motstandskraft og kontinuitet. De er et vitnesbyrd om en kultur som, til tross for århundrer med undertrykkelse og forsøk på assimilering, fortsetter å blomstre og tilpasse seg.

I en tid hvor mange urfolkskulturer er truet av globalisering og modernisering, står powwower som et fyrtårn av håp og stolthet. De er et levende, pulserende uttrykk for urfolkets identitet, en påminnelse om at deres kultur er sterk, dynamisk og uutslettelig.

Gjennom dansen, sangen, håndverket og fellesskapet fortsetter powwower å binde fortidens tradisjoner med fremtidens håp, og på denne måten sikrer de at urfolkets ånd alltid vil leve videre.

* Elven Xingu, en av 1001 utrolige reisemål i enorme Amazonas

* Elven Xingu, en av 1001 utrolige reisemål i enorme Amazonas
* Pow wow, bisons, prærieliv, rodeoer, historisk spenning og fiske
* Opplev amerikansk kultur og historie gjennom fem stater

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.