Home DestinasjonerAmerikaUSA Roadtrip i USA, langs BBQ- og ølruter i Alabama

Roadtrip i USA, langs BBQ- og ølruter i Alabama

by Reiseliv
roadtrip usa alabama

Roadtrip i USA gir mange overraskelser og store gleder, gjennom stat etter stat. Mye skjer helt impulsivt. Alabama er en av de statene du bør gi deg litt tid i. Fordi matkulturen her er preget av såkalt soul food – gjerne tilberedt på grillen i flere timer.

Hva er Soul Food?
Hvor går Alabama BBQ trail?
Er det godt øl i Alabama?

Soul food er et etnisk kjøkken tradisjonelt tilberedt og spist av afroamerikanere i det sørlige USA. På slutten av 1800-tallet ble Black Church et samlingssted for det svarte samfunnet og påvirket utviklingen av det som nå anses som sjelmat. Spesielt i landlige områder ble det servert mat som stekt kylling, stekt fisk, søtpotetpai, røde drikker, svartøyde erter og mer under frigjøringsfeiringer og kirkesamlinger.

roadtrip usa alabama
Stor variasjon i Soul Food i Alabama.

På 1900-tallet bestemte mer enn seks millioner sørlige svarte seg for å forlate på grunn av dårlige økonomiske forhold og intens raseundertrykkelse. Fra 1916 til 1970 flyttet bølger av mennesker fra hjemmene sine, en massiv flytting som nå kalles «Den store migrasjonen». De tok med seg kulinariske tradisjoner, og å tilberede disse matvarene bidro til å bygge nye samfunn og fungerte som en påminnelse om hjemmet.

Uttrykket  soul food (sjelemat) oppsto på midten av 1960-tallet, da «sjel» var et vanlig ord som ble brukt for å beskrive afroamerikansk kultur.

I 1962 publiserte poeten og borgerrettighetsaktivisten Amiri Baraka sitt essay «Soul Food», et argument mot hvite kritikere som hevdet at det ikke fantes afroamerikansk mat. Samme år åpnet Sylvia Woods sin restaurant Sylvia’s i Harlem. I dag er hun kjent som «dronningen av Soul Food».

North Alabama Barbecue Trail

roadtrip usa alabama
En skikkelig Alabama-burger!

Det som blir kalt North Alabama Barbecue Trail ligger anbefalte restauranter tett i tett. Du kan også spise grillmat av høy kvalitet på lokale bensinstasjoner, nyte øl fra lokale mikrobryggerier og besøke vingårder.

Restauranter har gjerne sine hemmelige marinader og dressinger. Måltid etter måltid gir nye opplevelser.

Kikk litt her også, et 100-talls restauranter med stor variasjon i utvalgte retter.

De fleste av oss forbinder bensinstasjoner med hurtigmat og noe å fylle rask opp i maven. Men ikke i Alabama. Eksempelvis; om du tar en fem timer lang kjøretur fra Pell City til Foley på kysten, passerer du ikke mindre enn fire bensinstasjoner med tradisjonell og deilig BBQ.

Butts To Go, ved Texaco-stasjon i Pell City, kan du få svinekjøtt, biffbryst og kylling saktekokt over hickory. Et forslag er å ringe på forhånd og forhåndsbestille en «drunk chicken». Dette er en kylling tilberedt over en boks øl i tre timer.

Så drar du videre til BBQ 65 på Shell-stasjonen i Greenville. Denne er viden kjent for sin mac and cheese.

Noen timer kjøring sydover ligger Soul Ful Deli Depot i Fairhope. Her endres menyen hver daglig. Men med kyllingvinger i tolv forskjellige smaker, er dette utvilsomt noe for enhver smak.

I Foley ligger en annen bensinstasjon, som er lett å finne med den store plastgrisen utenfor. Her serveres det «pulled pork» som har vært i behandling i 12 timer.           

I 1925 oppfant Big Bob Gibson Bar-B-Q i Decatur den originale Alabama White Sauce. Denne er laget av majones, eplesidereddik, sitronsaft og Worcestershiresaus. Bobs etterkommere fortsetter å drive stedet. De har vunnet fem titler i verdensmesterskapet i BBQ Cooking, World Championship Barbecue Cooking Contest. Arrangementet er også kjent som Super Bowl for grillmat.

Mikrobryggerier og vingårder

roadtrip usa alabama
Alabama har flere vinprodusenter og er anerkjent for sin kvalitet.

Til god mat hører også godt drikke. Alabama har også opparbeidet en rute med fokus på mikrobryggerier. Craft Beer Trail-ruten består av åtte forskjellige mikrobryggerier. Du kan finne disse ved å laste ned appen North Alabama Craft Beer Trail. I Alabama er det nærmere 30 bryggerier i drift. Det er med andre ord rikelig anledning til å smake og lære om mange ølvarianter.

roadtrip usa alabama
Mange mikrobryggerier i Alabama. Og mange varianter i smak.

Du kan for eksempel prøve deg på en Peanut Butter Porter. Eller en Truck Stop Honey Brown Ale hos Back Forty Beer Company i Gadsden. Andre forslag er Bowler Hat Brewing Company i Huntsville. I Huntsville finner du også Straight to Ale. Denne er laget en Monkeynaut IPA som en hyllest til byens U.S. Space and Rocket Center.

Til god mat kan det også være godt med vin. Langs North Alabama Wine Trail er det seks forskjellige vingårder du kan besøke. En av disse er White Oak Vineyards, som lager musserende vin og fruktviner med for eksempel jordbær, blåbær, solbær og fersken.

roadtrip usa alabama
Alltid artig å slå seg ned på en lokal kafe. der er det original stemning.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.