Hjem DestinasjonerAsiaD - Dubai Dubai: Burj Khalifa – på toppen av verdens høyeste bygning

Dubai: Burj Khalifa – på toppen av verdens høyeste bygning

av Yvette-Marie Solem

Dubai: 60 raske sekunder tar det før du når toppen. Opplevelsene starter allerede i heisen – på vei opp til verdens høyeste skyskraper, Burj Khalifa.

Det er ingen pinlig stillhet i heisen mens den jobber seg elegant oppover i 124 etasjer til verdens høyeste skyskraper i Dubai. Komponisten Paul Baraka med sin musikalske kreativitet sørger for å gi folket både musikk, lydeffekter og grafisk design på heisveggene som skaper den perfekte spenningsfølelsen på vei opp mot toppen. Man opplever arabisk magi smeltet sammen med spenningsmusikk i thrillersk stil. Heisveggene lyser i takt med musikken som gradvis blir visuelt sterkere jo nærmere du kommer på toppen!

Se den populære heismusikken nederst i artikkelen!

Dubai panorama

Las Vegas, Los Angeles, New York og Hong Kong. Man får lett denne storbyfølelsen når en ser utover Dubai i fugleperspektiv med sine utallige skyskrapere. Dubai imponerer, inspirerer og strutter av produktivitet. Utsikten forandrer seg for hvert år, for stadig nye skyskrapere popper opp.  Dubai har 25 prosent av verdens heisekraner i aktivitet. For det er mye som skal bygges, også fordi Dubai er vertsby for verdensutstillingen Dubai Expo 2020 som for første gang blir lansert i Midtøsten som er forventet å tiltrekke seg hele 25 millioner besøkende.

Facebook, Twitter og Instagram med Dubai

Ørkenbyen Dubai blir fotografert av millioner av mennesker hvert år. Kikkerter, panoramakameraer og selfiestaver følger med på vei oppover til toppen av verdens høyeste skyskraper i Dubai. Her skal det knipses – her skal det bevises at man har vært på planetens høyeste bygning som peker nesten en kilometer oppover mot himmelen. Turister fra hele verden viser gjennom sosiale medier at de har vært på «At The Top» som toppen av verdens høyeste skyskraper heter. Bilder knipses i alle vinkler, og legges ut på sosiale medier som Instagram, Twitter og Facebook.

Burj Khalifa som er hele 828 meter høy, er 3 ganger så stor som Eiffeltårnet i Paris. Det tok 12000 mann og fem år å bygge Burj Khalifa. I tillegg tar det hele 4 måneder å pusse alle vinduene rene fra topp til tå!

Selve Burj Khalifa har 160 etasjer. I de øverste etasjene bor det mennesker som enten eier eller leier leiligheter. Nedover i etasjene er det kontorer, verdens høyeste svømmebasseng i 76.etasje samt et Armani-hotell i de nederste fem etasjene. Selveste designeren Giorgio Armani overnatter her flere ganger i året når han er på sine utallige forretningsreiser i Dubai. Når Dubai en sjelden gang er overskyet, kan beboerne i de øverste etasjene lukke opp sine vinduer, og bokstavelig talt ta på skyene. Selve toppen av Burj Khalifa kan sees nesten på 10 mils avstand.

Helt innerst til venstre på observasjonsdekket i 124.etasje ser man utover på det verdenskjente seilerhotellet Burj Al Arab som er bygget 280 meter ut i havet fra fastlandet. Den amerikanske proffspilleren Tiger Woods spilte golf på taket av hotellet i 300 meters høyde.

Litt bortenfor ser man The Palm Jumeira som er verdens største menneskeskapte øy, et øysamfunn som reiste seg opp som Atlantis i havet. Ytterst til venstre på av palmen ligger hotellet One&Only The Palm med utsikt mot Dubai Marina. Søsterhotellet One&Only Royal Mirage ligger tvers over på fastlandet. Disse regnes som noen av de beste hotellene i Dubai.  Tar du heisen opp til Burj Khalifa på kveldstid når det har blitt mørkt, kommer kontrastene til sin fulle rett. Skyskraperne lyser i alle farger, og er et mektig syn.

Svenskene i Dubai

Øygruppen som ligger til høyre er The World, en øygruppe som skal forestille et verdenskartet sett fra oven. For tiden bygger de på den øya som skal forestille Sverige hvor ti villaer i skandinavisk stil som nettopp er satt i gang. Her bygges det også en bryggerestaurant som kun skal servere svensk mat. I tillegg skal midtsommeraften samt den svenske nasjonaldagen feires her.

Sover med haiene

Det ruvende hotellet Atlantis like ved har store vanntanker som er fylt med haier. På dette hotellet ligger man på sengen og bokstavelig talt ser på haiene når de svømmer inn i det store akvariet. Det var også her det Mumbai-baserte filmindustrien i India, Bollywood, spilte inn mesteparten av komedie-dramafilmen Happy New Year som ble utgitt i høst.

Tusen og en natt i ørkenen

Man ser også utover ørkenen som er en herlig kontrast til det ultramoderne Dubai. Turoperatøren Knight Tours samt flere kjører turistene ut til ørkenen som byr på tusen og en natt-opplevelser i ørkenen. På en slik tur er det kamelriding, ATV-kjøring, offroadkøring i sandynene samt middag og med sceneshow på en ferdigrigget scene midt ute i ørkenen. Når mørket senker seg i ørkenen, ser du grupper av lys dandert bortover i ørkenen med jevne mellomrom. En pussig opplevelse der de forskjellige turoperatørene byr på arabisk aften – som er en sanseopplevelse utenom det vanlige.

Fontenen som danser

Whitney Houston “I will always love you” og Michael Jackson “Billie Jean” er noe av musikken som spilles når de dansende fontene setter i gang hver halvtime fra kl.13 utenfor Burj Khalifa. Vannet som pumpes opp i Dubai Fountain er synkronisert med musikken som spilles der lysshowet stammer i fra Las Vegas. Fontene danser i takt med musikken som spilles.

Tom Cruise slenger seg utenfor Burj Khalifa

Tom Cruise slengte seg bokstavelig talt ut av Burj Khalifa og klatret nedover skyskraperen under filminnspillingen til Mission Impossible med sikkerhetskabler festet på seg. Dubai ble etter filminnspillingen av Mission Impossible populær blant filmprodusenter som vil ha det lille ekstra i sine filminnspillinger. Hvert år kommer nesten 880 filmprodusenter og fotografer til Dubai for å lage produksjoner innen modellverdenen og film fra det indiske Bollywood.

Som til alle andre land med ulike kulturer, les deg opp på lokale skikker før du reiser. God reise til denne magiske byen som imponerer og inspirerer!

Les også: Journalistøya i Benidorm

Turister flokker seg rundt oppvisningen av Dubai Fountain som kjører nytt show og musikk hver halvtime fra klokken 13.00. Foto: Yvette-Marie Solem

Turister flokker seg rundt oppvisningen av Dubai Fountain som kjører nytt show og musikk hver halvtime fra klokken 13.00. Foto: Yvette-Marie Solem

Durj Khalifa 828 meter høy utenfor Dubai Mall. Foto: Yvette-Marie Solem

Burj Khalifa 828 meter høy utenfor Dubai Mall. Foto: Yvette-Marie Solem

Panoramautsiskt Dubai

Panoramautsikt Dubai. Foto: Yvette-Marie Solem

Du vil sikkert like disse artiklene også