Hjem DestinasjonerAsia Engasjerende i Midt-Østen

Engasjerende i Midt-Østen

av Reiseliv
Al-Quds Palestina 1005 Hoved Redaksjonelt

I Det hellige land på en engasjerende og lærerik måte. Storslått natur og etisk turisme til Jerusalem, Jeriko og Petra.

Norsk reiseleder er Tor Øystein Vaaland, som er teolog og har reist mye i området de siste årene. Vaaland har vært journalist i en mannsalder, og laget i fjor en radiodokumentar for NRK der han gikk opp Josefs og Marias vandringsvei fra Nasaret til Betlehem. P2-programmet ble kalt «I Josefs fotspor», og Al Quds og Vaaland bestemte seg for å gi temareisen den samme tittelen.

– Turens røde tråd er å følge vandringen fra Nasaret sørover mot Betlehem, mest i egen buss og litt til fots. Av erfaring vet jeg det gir en helt spesiell opplevelse å vandre på disse stiene og møte palestinsk gjestfrihet, sier Vaaland.

En av dagene skal følget etter planen gå opp til landsbyen Duma på Vestbredden, hvorfra sikten er majestetisk over Jordandalen og Dødehavet. – I Duma innkvarteres vi privat. Her kan vi også hjelpe til med olivenhøsten, forteller Vaaland, og minner om at jødiske bosettere de siste årene har angrepet palestinere flere steder under innsamlingen av oliven. – Med utenlandsk hjelp, er det større mulighet for å kunne samle inn fruktene i fred, sier han.

Turen går av stabelen 14.-24. oktober og begynner i Jerusalem. Etter et par dager drar det norske følget i egen buss til den nordisraelske byen Nasaret. I dag er dette en moderne storby; en palestinsk by i Israel. Herfra går turen de 140 kilometerne mot sør til Betlehem, der Jesus ble født.

– Vi tilbyr for nordmenn en paradoksenes reise: I det ene øyeblikk går du på hellige stier i den vakreste natur, og i det neste opplever du murens konsekvenser, sier Vaaland.

Kanskje så mye som 90 prosent av all turisme til Israel i dag, ser helt bort fra okkupasjonen og det faktum at mange av de store severdighetene ligger på palestinsk jord. Al Quds Reiser har inngått et samarbeid med palestinske operatører som Alternative Tourism Group og Abraham’s Path, som holder til henholdsvis Betlehem og Øst-Jerusalem, for å sikre at reisen trygt kan betegnes som «etisk turisme».

I en artikkel i Aftenposten Innsikt i november 2009, uttalte palestineren George Rishmawi, som har ledet en rekke vestlige vandrere på Vestbredden, følgende:

– Vi ser i dag en masseturisme til Israel som er uetisk og uansvarlig. Turister lar seg frakte til hellige steder i Palestina, mens de israelske turistoperatørene holder dem unna palestinske turistbutikker. Mens disse turistene får høre en ensidig jødisk versjon, kan den som vandrer i dette landets natur gjøre sine egne erfaringer. Som vandrer bidrar man også til at mer penger når frem til de menneskene som faktisk bor her.

Palestinerne bygger i dag et vandringsnett på Vestbredden som går utenom fysiske hindre som separasjonsgjerdet, muren, kontrollposter og de jødiske bosettingene. Vaaland fulgte i fjor Rishmawi på en av vandringene, da en gruppe franskmenn besøkte Vestbredden.

Det norske følget vil fylles av inntrykk i løpet av de ti dagene, men i vandringen ligger det rom også for stillhet og ettertanke. I tillegg til bevegelsene i Josefs og Marias fotspor, blir det tid til å oppleve de kjente stedene i Midtøsten, som å rusle i Gamlebyens basarer, vandre i Jeriko (verdens eldste by), bade i Dødehavet og oppleve Petra, kåret til et av de syv underverker, i nabolandet Jordan. I tillegg til den norske reiselederen skal det være lokalkjente, kunnskapsrike guider med hele veien.

– Jeg tenker meg turen som en slags dannelsesreise. Vi beveger oss gjennom årtusener, der mennesker lever sine liv midt blant hellige steder på et lite landområde der det politiske bakteppe er sterkt tilstedeværende, men ikke truende for oss, sier Vaaland.

Reisen forutsetter nok deltakere, og det er også satt et øvre tak for hvor mange som kan delta. Prisen for hele reisen med alt opphold, transport underveis og to daglige måltider er 19.850 kroner.

Les mer på Al Quds Reiser eller Vaaland Temareise. For påmelding eller spørsmål om reisen, kontakt Al Quds Reiser på telefon 22 11 00 26 eller på mail al-quds2@online.no.

Du vil sikkert like disse artiklene også