Hjem DestinasjonerAsia Fantasi med forsikingssvindel

Fantasi med forsikingssvindel

av Reiseliv
Thailand Forsikringssvindel 0904 Hoved

Operasjoner av tær, knær, skuldre, tenner og øyne forsøkes svindlet på reiseforsikringen, i følge Europeiske Reiseforsikring.

– Nye kroppsdeler – fra topp til tå – forsøkes svindlet under reiseforsikringen, og operasjoner kamufleres som noe helt annet. Laseroperasjon mot nærsynthet ble til akutt synsproblem i skadekravet. Kunstig befruktning ble mageproblem. Det er ingen grenser for folks kreativitet, sier Askjell Hjellvik, utreder i Europeiske Reiseforsikring.

Europeiske har oppdaget svindelforsøk knyttet til de fleste kroppsdeler, og det som går igjen er at utførte operasjoner kamufleres som noe annet.

Silikonbryster og omskjæring– Vi har avdekket sviksaker knyttet til tær, knær, kjønnsorgan, mage, bryst, skulder, tenner, nese og øyne. En vond stortå ble fremstilt som en sykkelulykke på ferie. Nye silikonbryst ble mageproblem. Omskjæring av guttebarn har flere ganger blitt fremstilt som ulykkeshendelser. Ordinær tannbehandling har blitt kamuflert som tannskader i forbindelse med fall i trapp, forteller Hjellvik.

Asia, Afrika og Balkan verstI følge Hjellvik er fremgangsmåten når det gjelder svindel omtrent den samme nå som for fem-ti år siden, og de geografiske områdene der svindelforsøkene stammer fra nokså uendret. Pakistan, Thailand, Vietnam, Balkan og Afrika er i majoritet.

– Falsk dokumentasjon fra leger, sykehus og butikker er gjengangere. Det er også så ille at man kan kjøpe falske kvitteringer og legeattester på gata i byer i Asia og Afrika, sier han.

Falske kvitteringer fra leger– I en sak vi fikk fra Pakistan lød regningen fra sykehuset på 12.000 kroner pr døgn. Vi reagerte selvsagt på døgnprisen da det vanligvis koster en tiendedel å være innlagt på et førsteklasses sykehus der. Nærmere undersøkelser avdekket at sykehuset med den astronomiske døgnprisen, viste seg å være et falleferdig klinikk uten overnattingsmuligheter. Døgnprisen var falsk, og forfalskningen var et samarbeid mellom lege og forsikringskunden. Vi antar at legen fikk en viss godtgjørelse for å trikse med tallene, forteller Hjellvik.

Også svindelforsøk med småpenger– Vi har uttallige eksempler på at beløp fikses på. En regning på 20 euro blir for eksempel 120, sier Hjellvik.

I følge Hjellvik er det ofte snakk om små beløp på svindelforsøkene – fra under tusenlappen til bort mot 100.000 kr. Gjennomsnittet på svindelforsøkene ligger på 17.000 kr. De største svikforsøkene i kroner og øre er knyttet til helse og sykdom, mens det er flest svikforsøk knyttet til tyveri av reisegods.

Politimann finleser kvitteringerAskjell Hjellvik, som er tidligere politimann, går nøye til verks, og det spiller ingen rolle om kvitteringen som undersøkes er fra Steinkjer eller Islamabad. – Det er ikke beløpets størrelse som er avgjørende når vi undersøker sakene nærmere, sier Hjellvik.

– Vi bruker Europeiskes egne servicekontorer – Euro Centre – som finnes i alle verdensdeler til å innhente nødvendige opplysninger i saken. I tillegg kan vi få hjelp av for eksempel norske ambassader, konsulater, advokatkontorer og spesialetterforskere. Det er i de ærlige kundenes interesse at vi har høy fokus på svindlere og deres svindelforsøk, sier Hjellvik.

Du vil sikkert like disse artiklene også