Hjem DestinasjonerAsia Jungelliv i Sarawak i Malaysia

Jungelliv i Sarawak i Malaysia

av Sunny Sun
Malaysia Iban 0809 Hoved

Sarawak, eventyr og naturens skjønnhet. Og kjent for fargerike kulturer med 27 etniske grupper, 45 språk og dialekter.

Hver tredje av Sarawaks befolkning tilhører folkegruppen Iban. De fleste bor langs elver inne i Sarawaks jungel på Borneo. Her inne har turister mulighet til å møte og forstå litt av denne spesielle kulturen. I tillegg er jungelen i Sarawak vakker, et fantastisk landskap som bergtar de fleste.

Som turist skal du være litt av den sporty typen for å komme inn til Iban-folket. Nødvendigvis ikke topptrent atlet i 20-årene og nedlagt all verdens tøffe områder, men det går ikke asfaltveier inn der, ikke grusveier heller, eller stier. Bare vannveier, et nettverk av elver. Små grunne elver som renner stille når himmelen har holdt seg blå en stund. Elver som fylles opp til fossene, hissige vannstrømmer når det tunge og kraftige regnet stuper ned fra blytung himmel over Borneo.

Det betyr at en tur for å besøke en Iban-stamme er å dra på båttur innover i jungelen, innover i kronglete vannløp, under de høye trekronene med tette grener og løvverk, fulle av fugler, aper og annet liv som er en del av naturgavene i jungelen.

Etter vel og lenge, som det heter i norske folkeeventyr, legger båten til ved en hardtråkket jordbanke. Her står folk og venter på gjestene, en velkomstkomité som hilser velkommen til deres landsby. Dette er eventyret, ikke nedtegnet av Asbjørnsen og Moe på 1800-tallet rundt i Norge, men et virkelig eventyr på 2000-tallet i Sarawak, én av de to delstatene på Borneo som tilhører Malaysia.

Iban-folkets tradisjon er å bo i “longhouse” – lange hus bygget på pæler. Landsbyene ligger langs elvene dyp inne i jungelen. Grunnen til at husene bygges på høye pæler er at de kan høre om fiender kommer snikende om natten. Under husene ligger et tykt lag av tørt gress, løv og kvister, og selv den minste bevegelse under der vil høres.

En turoperatør i Kuching i Sarawak, Borneo Exploration Tours & Travel arrangerer turer innover i jungelen til Iban-folket. Fra Kuching er det først fire og en halv timers kjøring med bil til Batang Ai reservatet. Her går turistene om bord i lange elvebåter, fire i hver båt, og ferden går innover i den tette jungelen. Det går fort halvannen til to timer innover på elven, før alle er fremme ved overnattingsstedet Borneo Adventure’s Lodge. Underveis har turistene hatt muligheten til å se den fantastiske regnskogen som reiser seg på hver side av elva. Og den som er heldig, kan se en orangutang eller to oppe i et tre.

Borneo Adventure’s Lodge ligger helt nede ved elvebredden, på den andre siden av landsbyen og Iban-folkets langhus.

Lodgen ble bygget av en kineser og designet i lokal stil, som et langhus. Lodgen består av en felles dagligstue/spiserom og et personlig soverom, som bare har én seng med myggnett. Felles bad og kun kaldt vann. Men hva skal man med oppvarmet vann i jungelen på Borneo? Standarden er enkel, med helt grei og hyggelig. Tross alt, tross alt er man i jungelen. Her kan turistene velge om man vil bli én eller to netter, for å nyte naturen langs elva og lære litt om Iban-folkets liv, hverdag og tanker.

Når man først er i denne delen av verden, inne i en slik fantastisk og spennende natur, er det naturlig med en lang tur, dagstur kanskje, enda lengre innover i jungelen. Det kan bli både mer båt og til beins. Underveis er det forbi små plantasjer som drives av Iban-folket, det er dyr, fugler, lyder, dufter. Og endelig, en rast ved en foss. Og et bad!

På Borneo Adventure’s Lodge har det tidlig på morgen vært forberedt lunsj til fotfolket som er på visitt i skogen. Guidene har båret med seg grillet kylling, kjøtt, ris, forskjellige grønnsaker og bønner, kokt egg, ananas, te og kaffe. Nærmere en villmarkslunsj kan man vel neppe komme.

Regnskogen kan værmessig være lunefull, og det er lurt å ta med både regntøy og solkrem. Det ene øyeblikk er himmelen åpen med kraftig regn, og noen minutter etterpå skinner sola, slik den gjør på disse kanter. Ikke langt fra ekvator.

Iban-folkets langhus består av en lang bred gang og på den ene siden rundt 20 ”leiligheter” med ett soverom og kjøkken til hver familie. Utenfor er den en åpen veranda langs hele huset. Husets gang og veranda er det sosiale samlingsstedet og her foregår alle seremonier. Og når det kommer turister på besøk, finner de frem sitt kunsthåndverk og gjør gjerne en handel.

Når det blir kveld, ikler iban-folket i landsbyen sine fargerike drakter og ønsker velkommen med sine tradisjonelle danser.

En to dagers tur for å besøke Iban-folket ved elva i jungelen i Sarawak koster om lag 1200 malaysiske ringit (MYR/RM) (ca kr.2300.-). Hit kommer det turister – ikke i store flokker, men folk fra hele verden som vil oppleve noe ekstraordinært.

For de som ønsker mer komfort og luksus kan velge å bo på Hilton Batang Ai Longhouse Resort, et 3-stjerners hotell med flotte hotellrom i nettopp longhouse arkitektur, svømmebasseng og vakker hage for 360 til 450 RM per natt, fra 650 til 800 kroner.

Så litt luksus i jungelen er også mulig.

Les mer på:Hilton-Batang-Ai-Longhouse-Resort

Borneo Explorer

Du vil sikkert like disse artiklene også