Hjem DestinasjonerAsiaM - Macao Malaysia Maldivene Myanmar/Burma Slik kan du reise på egenhånd i Myanmar – Burma

Slik kan du reise på egenhånd i Myanmar – Burma

av Per Henriksen
reise myanmar

Du kan fint reise på egenhånd rundt i Myanmar, eller Burma som landet blir kalt. Burma er navnet fra den gang britene koloniserte denne delen av verden, men det offisielle navnet i dag er Myanmar.

Her har du noen tips for å planlegge en reise, og når du endelig reiser rundt i det fargerike landet. Aller først: I Myanmar er det varmt, og mange steder fuktig. Gjennomsnittlig er temperaturen rundt 30 grader, året rundt.

Fra slutten av mai til begynnelsen av september er det regntid, med mye kraftig nedbør, men allikevel mange dager med mye sol. Været skifter fort i denne årstiden. Den beste tiden å besøke Myanmar, er oktober, november, desember, januar og februar.  Dette er også den tiden det er det store turisttrøkket.

Når regntiden er slutt og de første to månedene er landskapet frodig og grønt, både skoger og jordbruksområder med sine vakre rismarker.

Med en årlig gjennomsnittstemperatur på over 30 grader. Den tyngste regntiden er fra juni til august. Den beste tiden å besøke Myanmar er fra og med oktober til slutten av februar. Rett etter regntiden i oktober er landets rismarker eksepsjonelt frodige og ser ut som grønne tepper.

Strøm, telefoni og internett

I Burma er strømnettet 230 volt. Det er ofte brudd, ha derfor en liten lommelykt i reiseveska. Plugger og kontakter varierer, så vær forberedt på å måtte finne midlertidige løsninger. Informasjon finner du her.

Telefoninettet er fortsatt lite utviklet, spesielt for internasjonale samtaler. Og det er dyrt å ringe til Norge. Burmas internasjonale landskode er +95. Mobilnettet er under utbygging, men fortsatt er det sjelden å kunne bruke norsk mobiltelefon.

Internett er tregt, også på hoteller som tilbyr internettservice. Internett-kafeer finnes, men ikke i stort antall. Vil du ringe hjem er det lettest å bruke tjenester som Skype, gjerne fra en internett-kafé.

Priser og pengerreise i Burma

Mye spennnde og br å handle i Myanmar. Kontanter er det som fungerer over alt, ikke minst på markeder, både lokal kyat og amerikanske dollar. Foto: Per Henriksen

Prisnivået i Burma er lavt, særlig sammenlignet med Norge. Det er fullt mulig å spise et godt måltid for rundt 50 kroner. Det er ofte en forventning hos lokalguider, sjåfører og andre som hjelper underveis at du gir tips. På restauranter er tips ofte inkludert i regningen, men det er god skikk å legge til 5–10 prosent når du er fornøyd med mat og service.

Myntenheten er kyat. I Burma er det lett å veksle US dollar med kyat. Mange tar også imot dollar i stedet for kyat. Euro aksepteres også enkelte steder. Norske kroner vil du ha vanskelig med å få vekslet. Reisesjekker er også vanskelige å benytte. Ha med nok US dollar for hele turen, helst nye, eller pent behandlet sedler. Er sedlene brettet, krøllete eller skitne vil du ha problemer med å få vekslet disse, også som direkte betalingsmiddel.

VISA og Mastercard er akseptert i minibanker mange steder, spesielt i de store turistområdene. Men ha allikevel med noen dollar.

Helse og mat i Myanmar

Det er ikke vaksinasjonskrav til innreise i Burma. Det kan likevel være vaksiner eller annen sykdomsforebyggende behandling som anbefales ved reiser i landet. Hør med fastlegen din eller helsestasjonen du er knyttet til. Spesielt nord i landet er det fare for malaria.

Burmesisk mat er inspirert av både det indiske og det kinesiske kjøkken. Ris inngår i de aller fleste retter, men du finner også både brød og nudler. Reker, fisk, svinekjøtt og fårekjøtt er med overalt. Burmesisk mat er ikke så sterkt krydret som for eksempel indisk eller thai, og som nordmann vil du oppleve de enkelte ingredienser i retten som smakfulle og runde.

Hoteller og større restauranter har moderne toaletter. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet er vanligvis svært enkel. Ta med toalettpapir eller en våtservietter.

Leger er de fleste steder lett tilgjengelig, og hoteller er raske til å bistå med et legebesøk.

Høflighet og fotografering

Folk i Myanmar har generelt ikke noe i mot å bli fotografert, men utvis høflighet. Denne unge damen har pyntet seg for nettopp å være modell for turister, og tjene litt penger på det. Foto: Per Henriksen

Turister blir møtt med smil og vennlighet. Men de forventer at du respekterer helligdommer og skikker med ærbødighet og korrekt påkledning.

Ta alltid av skoene før du går inn i et tempel, og husk å holde føttene nede og aldri vendt mot buddhafigurer eller helligdommer. Føttene blir betraktet som skitne. Du tar ikke på buddhafigurer og historiske monumenter.

Du poserer heller ikke foran buddhafigurer for å bli tatt bilde av.

Generelt har ikke burmesere noe imot å være en del av bildet ditt. Men utvis høflighet og bli ikke for nærgående uten at du har god kontakt med personen du vil ta bilde av.

Noen steder, blant annet på hellig grunn, er det ikke tillatt med fotografering. Under all flyging og transport er det røykeforbud. Det er også forbudt å røyke på offentlige steder.

Pass og visum

Norske passholdere vil vanligvis få visum til Burma. Mange gjør en stopp i Bangkok før turen videre, og da kan du oppsøke visumkontoret der og få visum på dagen. Det enkleste er å søke om visum selv via Burmas E-Visa-system. Dette må fylles ut på internett og koster USD 50, som betales med kredittkort.

Når du har fylt ut og betalt visumet, vil du motta en e-post innen en time om at betalingen er godkjent. Etter maksimalt 5 virkedager mottar du en e-postbekreftelse om at visumet ditt er godkjent.

Når du ankommer Burma, er følgende viktig:
Passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder
Du bør ha returbilletten din til flyreisen hvis myndighetene ønsker å se den
Skriv ut og inkluder visumgodkjenningen

Det er ikke lenger mulig å få visum ved ankomst i Burma. Du kan bli avvist på flyplassen hvis du ikke kan presentere et gyldig visum.

Mye endrer seg veldig raskt i Myanmar, så mye av den informasjonen du finner på nettet kan ofte være litt akterutseilt. Derfor søk etter nyoppdatert informasjon når du planlegger å reise dit.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen om å reise på egenhånd i Myanmar, så gi oss Like og del på Facebook

Du kan søke hoteller i hele Asia og bestille direkte her på Reiseliv


.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Burma / Myanmar i ditt hjerte

Hver kveld kommer mange hundre kvinner opp til den hellige høyden Swedagon i Yangon for å feie området som en tributt til Buddha. Foto: Per Henriksen

Du vil sikkert like disse artiklene også