Hjem DestinasjonerAsia Fra nord til sør i Vietnam

Fra nord til sør i Vietnam

av Jan Barwin
Vietnam Sør-Nord 0801 Hoved

Lyst til å reise til Vietnam? Her har du tips om hva du kan se fra nord til sør i dette langstrakt landet.

Hanoi er den mest romantiske hovedstaden i Asia. En utrolig blanding av gammelt og nytt, vietnamesisk og fransk kultur.

Her er blant annet Hoan Kiem-sjøen, byens abolutte midtpunkt, med Jadetemplet på den lille øya, og Skilpaddetårnet. Hoan Kiem (Sverdsjøen), Litteraturens Tempel (Universitet siden 1070), En-pillar-pagoden, og Tran Quoc-pagoden ved West-Lake.

Reis også til Lao Cai er grenseby til Kina. Og, eller Sapa som ligger i høyfjellene på grensen til Kina, faktisk på 1500 meters høyde, men det blir småtteri sammenliknet med Fan Si Pan som ligger like i nærheten.

Det er Vietnams høyeste fjell på over 3100 meters høyde.

Naturen er en god grunn til å dra hit, men de aller fleste kommer for å treffe «the hill tribes», fjellfolkene, minoritetene – Rød Dao, Svart Dao, Blomstret Dao, H’mong og mange, mange andre.

Folkeslag helt forskjellige fra de egentlige vietnameserne, Viet eller Kinh som de helst kaller seg. Fra Hanoi kan du også dra til Ha Long Bay.

Ha Long betyr «Den nedadstigende drake». Nærmere 3000 større og mindre øyer reiser seg opp over havflata, skogkledte øyer med de mest fantastiske former.

Ingen som har sett Ha Long Bay kan glemme dette synet. Bukta er brukt i flere kjente spillefilmer.

Her kan du gå ombord på en luksuriøs kinesisk djunke. Og du kan bo på djunken i lugarer med bad, og spiser alle måltider her.

På øyene som du kan gå i land på, er det dryppsteinsgrotter med steiner i alle tenkelige farger. Og du kan bade i det smaragdgrønne vannet.

Så er det Hoi An som står på UNESCOs liste over Verdensarven. Det er en levende, travel liten by, men samtidig et helt museum.

Tidligere var dette en av de viktigste handelsbyene i Asia. Portugisere, kinesere og japanere møttes her, mange slo seg ned og lagde egne kolonier.

Skal du handle silke, klær for kvinner og menn, sko, er det her du skal gjøre det.

Dette er nemlig skredderbyen i Vietnam. Her er kjoler, bluser, bukser, sko blir målsydd over natta, til utrolige priser.

Er du interessert kan du komme inn i jungelen til de gamle tempelruinene i My Son, ruiner etter champakulturen. Et Ankor Wat i miniatyr.

Eller kanskje se minner etter den forferdelige krigen som raste her, blant annet landsbyen My Lai som ble et symbol på krigens grusomhet.

Saigon, Ho Chi Minh City er landets største by med ca 7 millioner mennesker.

Her er alt, luksuskvarterer og slum, gammel vietnamesisk bebyggelse og chinatown, Cholon.

Du vil sikkert like disse artiklene også