Home DestinasjonerAsiaO - Oman Oman med terrakottafargede sanddyner 300 meter høye

Oman med terrakottafargede sanddyner 300 meter høye

by Trond Thorud
Oman med terrakottafargede sanddyner

Oman med terrakottafargede sanddyner 300 meter høye. Det er her i den uendelige ørkenen Rub Al Khali-ørkenen. Denne sandørkenen er kjent som «den tomme fjerdedelen», verdens største i sitt slag. Ørkenen strekker seg som et langt belte med sand langs nordvestkysten av Oman, helt opp mot Saudi-Arabia i nord. Og Jemen i vest.

Dette skal være et av de minst menneskevennlige områdene på hele planeten. Allikevel er dette et tiltrekkende reisemål for turister fra hele verden. De terrakottafargede sanddynene på opptil 300 meter er unike, og dermed et trekkplaster for alle som vil oppleve noe som er litt annerledes.

Mange lokale turoperatører kan ta deg med på en dagstur til utkanten av ørkenen. Men vil du ha et helt ekte ørkeneventyr, da kan du vandre inn til en av beduinleirene som ligger mellom sanddynene.

Du blir tatt godt imot med tradisjonell arabisk gjestfrihet. Servering av te rundt bålet er en selvfølgelighet, og du får høre historier om fortidens legender og bragder. Når det er stummende mørkt i ørkenen, bare svakt lys fra et sprakende bål og stjerner, sovner du deilig inn med utsikt til Melkeveien.

Byen Bidiya i utkanten av Sharqiya Sands-regionen, er absolutt verd et besøk. Denne ligger to timers kjøretur fra hovedstaden Muscat.

Bidiya er også et godt utgangspunkt hvis du har lyst til å frese rundt i sanddynene, dra på offroadturer, eller ri på en kamel når solen går ned i vest og gjør fargene på sanddynene ekstra kraftfulle idet den knallrøde kula forsvinner raskt ned i horisonten.

Omans lange kystlinje med sandstrender og natur

Omans kystlinje er lang, faktisk hele 3165 kilometer. I nord, nær Muscat, finner du strender med fargerik fisk og vakre koraller. Du kan svømme med hvalhaier hvis du drar kun noen få kilometer fra kysten.

På de uberørte sandstrendene i Ras Al Jinz, på østspissen av Oman, går havskilpadder i land og legger eggene sine.

Og i sør, i Dhofar-regionen, finner du lange sandstrender blant steinete bakker. Under sommerens regntid blir disse til frodige grønne vegger.

Fra klippene kan du se delfiner på jakt etter sardiner, og på palmestrendene rundt er disse befolket av kameler.

Firehjulsdrevne kjøretøy er kjekt å ha gjennom svingete og bratte veier som leder opp i Hajar-fjellene. Her er du da inne i sultanatets to mest kjente fjell: Jabal Akhdar (også kjent som det grønne fjellet) med sine pittoreske hengende hager hugget inn i steiner og Jabal Shams (Solens fjell), som med sine 3075 meter er det høyeste punktet i landet.

I begge disse fjellene kan du velge i massevis av turstier og vandre opp i imponerende fjell og til steinete utspring. Du får den ene sjansen etter den andre til å nyte majestetisk utsikt over dype kløfter.

Litt te hos lokalbefolkningen i fjellene

Oman med terrakottafargede sanddyner
Fjellet Jabal Akhdar med sine pittoreske hengende hager.

Her opp i disse fjellene finner du også små landsbyer hvor lokalbefolkningen tar imot deg, serverer te og granatepler. Er du her om våren, kan du oppleve høstingen av de velduftende Damascene-rosene.

Wadis, eller oaser som vi sier på norsk, finner du i karrige landskap. En wadi er et elveleie som gjennom den tørre årstiden er blitt til forlatte ørkendaler med dramatiske fjellformasjoner.

Men når regnet kommer, da blir de til grønne oaser med naturlige bassenger og fosser. I denne spesielle beliggenheten av wadiene har naturen utviklet en interessant flora og fauna.

Dette behagelige klimaet blir satt pris på av lokalbefolkningen. De drar ofte opp til klippene i helger og ferier for å nyte den vakre naturen. Både Wadi Shab, Wadi Tiwi eller Wadi Bani Khalid er perfekte områder for fotturer.

Etter en vandring gjennom wadien kan du jo avslutte med piknik i de tropiske omgivelsene, eller en forfriskende svømmetur i smaragdgrønt vann.

Fra 1. mars 2022 er det ikke lenger et krav at fullvaksinerte (minst 14 dager siden) skal testes før ankomst Oman. Det er heller ingen karantenekrav for vaksinerte. Uvaksinerte er fortsatt underlagt testing og karantenekrav.

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Se hvordan Google presenterer Reiseliv

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.