Hjem DestinasjonerAsia Opplev Kambodsja som frivillig

Opplev Kambodsja som frivillig

av Reiseliv
Kambodsja -  X-plore 0807 - Hoved

Kambodsja har endelig, tre tiår etter at Røde Khmers brutale regime falt, begynt å blomstre. Det er ikke lenger “out of bounds”.

Turisme og tempeltitting har blitt en dominerende næring, men landet er også blitt et yndet reisemål for frivillige som ønsker å gjøre en innsats for Kambodsjas fremtid og innbyggere. For de lokale er det å beherske engelsk en betingelse for å få jobb innenfor turistnæringen, og dermed en vei ut av fattigdommen.

– Det er fint å se at de lokale griper mulighetene de har for å lære seg engelsk. Det er også en utrolig inspirerende jobb å være frivillig, og du får møtt så mange flotte mennesker, sier programansvarlig i x-plore, Maria Rossi. x-plore.

Selskapet har lang erfaring med frivillig arbeid i Sør Amerika og det sørlige Afrika, og samarbeider også med organisasjonen Interweave i Siem Reap om å sende frivillig arbeidskraft til Kambodsja.

Som frivillig i Kambodsja kan man jobbe i Siem Reap som ligger i den nordlige delen av landet. Det er et stort behov for engelsklærere, og mange av prosjektene må kutte undervisningen de ukene de ikke har frivillige til å hjelpe seg. I tillegg til barn og unge undervises Kambodsjas fremtidige lærere i engelsk, og de fleste prosjektene trenger også hjelp til websideutvikling, planlegging av undervisningen og innsamling av midler.

Annemarie Spee, daglig leder i Interweave, sier at i 2006 hadde bare 11 prosent av Kambodsjas befolkning tilgang til elektrisitet, sanitærsystem og rent drikkevann.

– Kambodsja er et fantastisk land med en vakker kultur, vennlige mennesker og en fascinerende natur. Samtidig som det er et utviklingsland som fortsatt gjenoppbygges etter mange år med krig. Krigen har ført til fattigdom, mangel på mat og klær og et dårlig utdanningssystem, sier Spee og understreker den nytten frivillige gjør for lokalbefolkningen ved å gi av sin tid.

Hun sier også at det er en trygghet for prosjektene å få frivillige gjennom en organisasjon, og at dette skaper mer stabilitet enn om folk kontakter prosjektene direkte.

Det finnes fortsatt spor etter den dystre fortiden, men det er stor kontrast til dagens Kambodsja der folk ser fremover og møter deg med et vennlig smil.

Siem Reap er en middels stor by med mange aktiviteter å by på. Apsara-dansing, som er en slags teatralsk dansing, båtcruise på Tonle Sap sjøen og mer alvorsbetingede turistattraksjoner som landminemuseet og Pol Pots ”dødsmarker” er alle å finne i området rundt Siem Reap.

Man kan være frivillig i 2 – 12 måneder, og deltakerne bor og jobber sammen med andre frivillige fra hele verden.

– Det å være frivillig kan være utfordrende, men man lærer veldig mye mer om kulturen og landet enn det man gjør som turist. Man møter lokalbefolkningen på deres hjemmebane og får ta del i deres hverdag. En utrolig givende opplevelse, sier Maria Rossi.

Les mer på www.x-plore.no

Du vil sikkert like disse artiklene også