Home DestinasjonerAsia Orangutangen er skogmennesket på Borneo

Orangutangen er skogmennesket på Borneo

by Per Henriksen
Malaysia Borneo Orangutang 0812 Hoved

Orangutangen er skogmennesket på Borneo. Denne kan du blant annet møte i Sarawak, en delstat i Malaysia. Her kan du komme i nærkontakt av dette sjeldne skogmennesket – orangutangen.

Orangutangene lever først og fremst på Borneo i Malaysia, og i et lite antall på Sumatra. Det totale antallet orangutanger i verden blir antatt å være ca 30 000. Dette er et så lavt antall at orangutangen er betraktet som utrydningstruet.

Nedgangen i orangutangbestanden skyldes nedhogging av regnskogen. I løpet av de siste 15-20 år har orangutangen mistet omtrent 80 prosent av sitt naturlige leveområde. Ifølge en FN-rapport kan kun én prosent av orangutangens naturlige miljø vil være upåvirket av mennesker i 2030.

Vel 30 kilometer fra Kuching, hovedstaden i delstaten Sarawak i Malaysia, ligger Semenggoh Orang Utan Rehabilitation Center. I tillegg til å være et rehabiliteringssenter for orangutanger, er dette også blitt et meget populært besøkssted for turister.

Forsøker å beskytte skogmennesket på Borneo

For å beskytte orangutangen har regjeringen i Sarawak etablert dette sentret som tar i mot små orangutangunger som tidligere holdt i fangenskap, eller voksne individer som er blitt skadet eller funnet syk.

Målet er å bringe de i en stand som gjør at de kan tilbakeføres til regnskogen og leve i frihet. Foreldreløse orangutanger må lære alt det som ville orangutanger må kunne – klatre, finne mat og bygge overnatting. Det handler rett og slett om å overleve, og apene må bestå «eksamen» før de slippes ut i regnskogen til et liv i frihet.

Inntil videre blir de overvåket av veterinær, pleiet og fóret. Det er ved fóringstid, klokken 10 på formiddagen at turister er særlig interessert i å se disse flotte dyrene i aktivitet. Noen av orangutangene blir allikevel såpass menneskekjære at de forblir på senteret.

Det er løyper og stier i regnskogen slik at turister kan se orangutangene leve rundt i tretoppene.

Disse svært teatralske, og er like nysgjerrige som de besøkende. De er også frekke i oppførselen og snapper gjerne en veske eller et kamera fra turistene, om de får sjansen.

Og de kopierer gjerne mennesket oppførsel. Er det noen som slår opp en paraply, vil de umiddelbart etterligne dette ved å bruke løv og kvister.

Også øst på Borneo kan du møte skogmennesket

Et annet viktig rehabiliteringssenter for orangutanger på Borneo ligger i delstaten Sabah helt øst i landet. Dette er Sepilok Orang Utan Sanctuary, en 30 minutters kjøretur vest for byen Sandakan.

Dette sentret ble åpnet allerede i 1964 og har frem til i dag tilbakeført mer enn 100 orangutanger til jungelen.

I tillegg er sentret blitt et av de mest besøkte steder i hele denne delen av Borneo.

Navnet orangutang betyr på malaysisk skogmenneske, eller mennesket i skogen. Orang betyr menneske og utan skog.

Orangutanger deler 97 prosent av sitt DNA med mennesker og er kun å finne i regnskogene på Borneo og Sumatra.

Orangutangen er fredelig, og kan bruke noe redskaper, slik som pinner for å løse problemer. Blir de overrasket av et tropisk regnskyll, skjuler de seg gjerne under store blader.

Liker du artikkelen om Orangutangen er skogmennesket på Borneo?

Liker du artikkelen om Orangutangen er skogmennesket på Borneo, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Vil du ha nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.