Home Historisk artikkelarkiv Reiselivs store Tokyo-guide

Reiselivs store Tokyo-guide

by Reiseliv
2012-05-31 Tokyo Hoved.jpg

Reiselivs store Tokyo-guide: Tokyos gatebilde har moderne mennesker mot en bakgrunn av blinkende neon, parker og Keiserpalass. Byen viser historie og tradisjon med science fiction preg. Den japanske kulturen har et ben i fortiden og det andre i fremtiden.

Jeg hadde planlagt i over 10 år å reise til Japan, verdens eneste keiserdømme. Det estetiske og forfinete i japansk kunst og tradisjoner, appellerer veldig til meg.

Reiselivs store Tokyo-guide

Kimonoer, teseremonier, vakre hager, templer og kalligrafi var noe av det jeg gledet meg til å se. I tillegg til å spise sushi og sashimi i sitt hjemland. Så her er Reiselivs store Tokyo-guide.

Planen var å komme under kirsebærblomstringen på våren. Dessverre ble turen utsatt pga. jordskjelv og tsunami i 2011. Men på høsten dro jeg avgårde til det gamle keiserriket og jeg ble helfrelst av både mat, mennesker, design og arkitektur. Tokyo er en perfekt storby for kvinner å reise til. Byen er trygg, ren og japanere er utrolig hjelpsomme.

”Omotenashi” sier alt

Det vakreste japanske ordet jeg kjenner til, er omotenashi. Det kan forklares med gjestfrihet og respekt, men forstår best når du selv opplever den japanske vennligheten, omtanken og servicen.

Den gleden og takknemligheten man kjenner når en japaner bukker deg smilende ut av en restaurant eller taxidør, er nettopp hensikten med omotenashi. Det handler om å gi deg som gjest en helt spesiell opplevelse, noe som krever omtanke og innlevelse utover det å være høflig.

Japanere føler det som en ære å gi service, det er ingen underdannighet tilstede. Japan er et gammelt keiserdømme og føler stolthet over kulturen sin.

I det moderne Japan vet alle at man må jobbe og stå på, og derfor vil man så gjerne bidra etter beste evne til turistene. Det at japanere blir flaue når de ikke kan engelsk eller svare for seg, og ler brydd, er nettopp fordi de vil så gjerne.

Hva se først i Tokyo?

Fiskemarkedet og Keiserpalasset er to høydepunkter. Det ene for liv og aktivitet tidlig på morgenen, det andre for ro og avslapning.

Fiskemarkedet er verdens største i sitt slag hvor tunfiskauksjonen som starter kl. 5 på morgenen, er det mest spektakulære. Da kommer innkjøpere til restauranter og butikker og byr høylytt på deler av de kjempestore fiskene. Det er yrende liv og full aktivitet grytidlig.

Med litt jet lag passer det å komme seg hit en av de første dagene, før man kommer inn i japansk tidsrytme. Auksjonen varer til kl. 05.50 og hallene fortsetter med kjøp og salg til kl. 10.

Rundt markedet finnes utallige spisesteder som selger nydelig mat. Mange starter dagen her med frokost av sushi og sashimi. Tips: Blir det for tidlig med fisk til frokost, kom senere som til for eksempel lunch. Spisestedene er åpne utover dagen, selv om Fiskemarkedet avsluttes rundt kl. 10.

Keiserpalasset troner i en stor park midt i byen. Her finnes gangveier så man kan nyte synet av vakre blomster, planter og trær, og få et avbrekk. Du kommer ikke inn i palasset, men kan se bygningen fra avstand over en vollgrav.

Tokyo har mange parker som fungerer som oaser i storbyen, hvor de lokale nyter en velfortjent pause i løpet av arbeidsdagen. Tips: Våkner du grytidlig, gå ut til nærmeste park eller buddhist tempel og la dagen starte på en Zen-inspirert måte.

Tokyos bydeler

Tokyo har ikke et sentrum, men ”byer” i byen. Shibuya er kjent fra filmen Lost in Translation og har verdens travleste gatekryss hvor det passerer over 6.000 mennesker i minuttet.

Sett deg gjerne på Starbucks, kos deg med en kopp kaffe og se gatene som myldrer av mennesker. Området har masse klesbutikker og rimelige priser.

Shinjuku er Tokyo underholdningsområde med teater, kino, masse restauranter og store varehus som Isetan. Her er det masse neonlys og liv på kvelden. Går du ned i smågatene rett fra hovedgatene, kan du komme til noen stille og bittesmåsmug med spisesteder og barer med kun noen få bord.

Den minste baren jeg så hadde tre sitteplasser. Det er mildt sagt en kontrast til storbyens aktivitet ett minutt unna.

Omotesando er området for designershopping og er Tokyos svar på Champs Elysées. I denne fasjonable gaten formet som en allé med høye almtrær, sees svært elegante orientalske damer som handler europeiske designernavn som Gucci, Dior, Chanel og Armani eller japanske Issey Miyake og Comme des Garcon. Prada-butikken ligger i en arkitektonisk perle i hvitt og er internasjonalt kjent.

Innendørs kan du i fem etasjer beundre italienske sko, vesker og klær i science fiction lignende omgivelser, en stil japanere elsker. I enden av gaten ligger shoppingsenteret Laforet som er lite og sjarmerende i forhold til gigant varehusene. Her finnes originale butikker med alt fra ungdomsmote til kreative kjolebutikker.

Kreativiteten i smågatene

Kreativiteten topper seg i de bilfrie smågatene til Omotesando og parallellgaten Takeshita. Her er Tokyos Soho med frisørsalonger, cafeer og småbutikker. Selv om det er mye å se i butikkvinduene, er det likevel menneskene her som ser den største underholdningen.

Kreativiteten i klesdrakter og frisyre ligner ikke noe du har sett tidligere. Nette japanske jenter stavrer av gårde på sko så høye som små stylter med halve håret i sort og den andre halvdelen bleket hvitt.

Karene ligger ikke etter med siste skrik av street fashion i klesveien og utstuderte frisyrer. I enden av området ligger T-banestasjonen Harajuku, et område kjent for å samle kreativt kledde mennesker, spesielt på søndag ettermiddag.

Ginza ligger ved businessområdet i gangavstand fra Keiserpalasset, og har store japanske varehus som Wako, Matsuzakaya og Mitsukoshi, ofte med store matbutikker i underetasjene som er en opplevelse i seg selv. Apple Store og Sony butikken i området er kjente, Sony spesielt har svært futuristisk stil.

På søndagene har mange butikker åpent, hovedgaten stenges, og det settes stoler i midtrabatten. Med andre ord, du har kort vei til en pause og hvile bena. Vil du fiffe deg opp til kvelden, gå innom Shiseido på hovedgaten. Første etasje har parfymeri, men gå opp i 2. etasje til Beauty Boost Bar hvor du kan få lagt makeup, og fikset håret.

Det er en god ide, fordi japanske stylister er utrolig fingernemme og nøyaktige. Har du lyst på et minne av din ”bli ny” stil, tar de gjerne bilde av deg i eget fotostudio.

Det er en gøyal opplevelse på Tokyo turen. Vil du ordne utseendet selv, kan du for noen yen leie deg et rom med speil og forheng. Tips: Et lunch tips, er Sushi restauranten Parlour i Shiseido bygningen tvers over veien.

Sushi, sashimi og norsk laks

På reise til Tokyo, vil du se at det finnes spisesteder på praktisk talt hvert gatehjørne. Selv de små stedene har god mat, og hygiene står i høysetet. Du kan trygt spise rå mat.

Er du litt usikker på hva du skal velge, er laksesashimi eller laksesushi alltid et god alternativ. Laks med ris regner vi for noe av det mest japanske som finnes.

Men, nei! Japansk laks smaker ikke godt i rå tilstand. Norsk oppdrettslaks derimot, har både lekker rosa farge og smaker fortreffelig rått.

– Vi selger mye laks til Japan, men vi selger enda mer makrell, ja faktisk 50% av vår eksport er makrell, informerer Henrik Vikjær Andersen hos Eksportutvalget for fisk.

Vin eller sake?

Sake, eller risvin, er hva de fleste drikker til maten, gjerne med litt øl. Sake har lett sødme som passer til risretter og alle mattyper med litt kraftig eller søtlig soya.

Vil du smake vin av edel karakter i Tokyo, gå til Max Bordeaux Wine Gallery i Roppongi Hills (adresse Axall Roppongi 1F, tlf 03-6434-0607). Her kan du smake fantastiske franske viner fra de beste vinslott til rimelig pris. Konseptet er å kjøpe en bong for et visst antall centiliter.

Så forsyner du deg selv fra flaskene som har spesialkork for riktig dosering. Max Bordeaux er startet av norske Henning Thoresen som så muligheten til å formidle kunnskap og smaker om franske viner til kunnskapstørste urbane japanere.

Hvor skal man spise sushi?

Et av de beste måltidene jeg hadde, var med utsikt over Tokyo på Sushi Sora. Sushikokken Ryosuke Harada hadde 8 års utdannelse, og presenterte mange fisketyper, vakkert oppskåret og tilberedt foran øynene mine. En fisketype ble banket i benken for å live opp fibrene, en annen snittet med kryss i skinnet.

Det smakte så godt, så rikt og samtidig så delikat slik som et japansk måltid er planlagt. Her har de godt utvalg av vin, også på glass. Jeg prøvde med champagne til, som går utmerket til det japanske kjøkken.

Fellesnevneren heter umami, som lett forklares som en særegen egensmak som utvikles når proteiner nedbrytes. Champagne, spesielt de utgavene som ligger lenge på gjærceller, utvikler også umami.

Den beste soyasausen i Tokyo, smakte jeg på restaurant Arita hvor sushi chef Yoshiro Asazuma lagde den selv etter alle kunstens regler, og forklarte at oppskriften var soyasaus med mirin og lime.

Kreativitet og sushi opplevelser skapes av unge kokker i Tokyo, akkurat som i Norge. Mikizo Hashimoto er en slik chef som eksperimenterer med tradisjonell japansk mat, men alltid med sesongens råvarer.

Ønsker man å smake noe eksperimentelt, gå innom hans restaurant Nihon-Ryori Ichirin hvor man kan se tilberedelsen av utallige retter ”live”. Mikizo har en rekke kniver og forteller han har helt spesielt forhold til dem. Gode kniver er avgjørende for resultatet, mener han.

Vil man prøve noe annet enn sushi, gå til en robatoya som er en grill hvor alle gjestene sitter rundt samme bord. Roppongi Robatoya (i bydel Roppongi) er et helt festlig sted, hvor gjestene ønskes høylytt velkommen av de ansatte. Her ble det skikkelig liv utover kvelden.

Du velger selv ut dine råvarer, så grilles de direkte foran øynene dine og serveres på en lang treplanke. Du kan starte med noen gode soppbiter, så litt asparges og en hel grillet fisk. Måten man sitter på gjør at alle snakker med sidemannen, forteller om hva de har spist og har opplevd i Tokyo. Robatoya er et virkelig hyggelig sted.

Morsomt å vite

Japanere har ikke skatt på mat og drikke til representasjon.

Det er en regel med opphav etter annen verdenskrig for å stimulere til aktivitet på spisestedene.

Derfor går japanske forretningsfolk ofte ut og spiser.

Hvor bo i Tokyo?

Mandarin Oriental har flotte rom med utsikt over storbyen, en rekke spisesteder, barer, spaanlegg og topp service.

Når man ankommer Tokyo, har man ofte litt jetlag og det kan være en ide å komme et sted med alle fasiliteter som en myk start på reisen.

Ritz-Carlton ligger i Roppongi-området med gangavstand til spisesteder og uteliv, samt et flott varehus vegg i vegg. Begge hotellene har ansatte som snakker perfekt engelsk og kan forklare dere alt om Tokyo.

Tips: husk at man kan benytte hotellenes spisesteder, barer og spaanlegg selv om man ikke bor der.

Transport

Taxiene er vant til å finne hotell, museer og turiststeder, og har GPS. Skal du til et mer ukjent sted, be at hotellet skriver opp adressen på japansk. Evnt at hotellet forklarer adressen for deg til sjåføren.

et å ta taxi er i seg selv er en opplevelse. Bilene er helt rene utenpå som innvendige, med hvitt blondetrekk på setene, og sjåføren har hvite hansker.

Det å ta T-banen er også en del av opplevelsen i Tokyo, med så rene lokaler og vogner at det er en fryd. Stasjonene står med engelske navn og stasjonsnavnene sies også i høyttaler før ankomst.

Alle tall skrives på vår måte. Et T-banekart er lett å forstå med navn på linjene, og fargede streker. Kan du ta t-banen i London, kan du det også i Tokyo. Har du spørsmål, er folk usedvanlig vennlige, og viser de deg ofte veien til stasjonen. Et godt tips er å ha god tid, ikke stresse.

Hvis du vil unngå rush, er kl 8-9 på morgenen og rundt kl 18 de mest hektiske periodene.

Myter om Japan

– Japan er et svært moderne land, alt fungerer, og japanere er utrolig hjelpsomme mot turister. Det finnes fortsatt noen myter som jeg gjerne vil få avkrefte, forteller Oddny Thornæs hos Japanspesialisten.

”Japan er dyrt”

– Tokyo har langt større forskjeller enn Oslo og Norge, så du finner alt fra det rimeligste til dyreste. Det rimelige er langt billigere og det dyre kan være mer kostbart enn det du er vant til. Så man velger ut fra det prisnivået man ønsker å legge seg på. Jeg har laget en liste med priseksempler:

– Flaske vann kr 10, kaffe på bar/cafe kr 25, øl i supermarked kr 10, på bar kr 30, taxi kr 100 for 5 km, dagskort på Tokyo Metro kr 50, sushilunsj kr 60, kopp nudler kr 10, et frimerke kr 5, tre retters middag på vanlig restaurant kr 120.

– Driks er ikke vanlig og forventes ikke. Du kan runde av regningen eller legge ved noen mynter, det holder. Kredittkort brukes overalt, selv i mange taxier. Skal du ta ut penger, har postkontorene internasjonale visa og kredittkortautomater.

”Det snakkes ikke engelsk”

– I Tokyo snakker mange engelsk. Skal man spørre om noe, start med de unge, de businesskledde og ansatte i hotellresepsjoner. De unge liker å snakke engelsk, de vet de må kunne språk. Med andre ord, det er ikke vanskelig å kommunisere med japanere, og de vil alltid hjelpe deg.

Etikette

– Japanere er svært høflige, bukker og nikker mye. Du kan nikke tilbake, men ikke bukke for lavt. Japanere håndhilser ikke, klapper ikke på skulderen eller gir klem, med andre ord det er lite kroppskontakt. Bereiste forretningsfolk og hotellansatte kan håndhilse for å vise at de forstår vår kultur. Uansett, japanere er vennlige, så ikke vær redd for å gjøre noe ”feil”.

Trygghet og ærlighet

– Tokyo er en trygg storby og japanere er et ærlig folkeferd. Jeg glemte igjen kameraet mitt på T-banen, og det fikk jeg igjen på ”lost and found”. Helt utrolig. Kjøper du noe stort i en butikk og de ansatte forteller de skal levere det til deg på hotellet, kan du stole på det. Japanere følger regler, og er utrolig lette å ha med å gjøre, avslutter Oddny Thornæs.

Hva kan man kombinere med Tokyo?

Ta gjerne toget 1 time nord for Tokyo, til fjellbyen byen Karuisawa kjent for skøyteløp om vinteren og stedet Yoko Ono og John Lennon tilbrakte hver sommer. Her kan man bo på en ryokan, et tradisjonelt overnattingssted og bade i varme i kilder.

Kyoto er byen for templer, hager og teseremoni. Det tar ca 2,5 timer med hurtigtog Shinkanzen fra Tokyo. Kyoto har ikke skyskrapere som Tokyo, og man finner mange håndverksatelierer der.

Forberede seg til reisen

Lytt til Kitaro musikk og se filmen Lost in Translation for å komme i stemning. Eller lei gamle Kurosawa filmer for å oppleve japansk kultur og språk.

Kultfilmen Tampopo av regissør Juzo Itami viser på en humoristisk måte hvordan man spise japansk mat. Guidebok Tokyo, EyeWitness Travel er utmerket.

Ha den med i vesken, den har t-banekart og beskrivelser av det du trenger. For moderne litteratur, les boken ”IQ84” av forfatter Haruki Murakami.

Når dra til Tokyo?

Våren og høsten anbefales. Våren er kjent for kirsebærblomstring som kan oppleves fra slutten av mars og de første ukene i april.

Høsten har svært behagelig temperatur, september, oktober, november er gode måneder.

Sommeren kan bli veldig varm, med over 40 grader, så vinteren er bedre hvor gradestokken sjelden kryper under 5 minus.

Fakta om Tokyo

Innbyggere: 13,2 millioner innbyggere, verdens største hovedstad

Flyplass: Narita, som ligger 65 km utenfor sentrum. Mest praktisk å ta buss som ofte går rett til de internasjonale hotellene, eller ta toget.

Valuta: Yen. 100 yen er ca NOK 0,78. Du kan ikke veksle i automatene på Gardermoen men i banken, og i Helsinki under mellomlanding.

Fakta om Japan

Japan: 127,5 millioner innbyggere. På 10. plass i verden, og verdens 3. største økonomi etter USA og Kina. Verdens eneste keiserdømme.

Topp 5 i Tokyo

Fiskemarkedet, Keiserpalasset, Omotesando handlegate, Harajuku området for kreative mennesker, Sushi Sora for fantastisk måltid.

Hvorfor dra til Tokyo?

Tokyo er verdens største hovedstad med masse å oppleve, samtidig som byen er trygg. En reise hit er som å delta i en science fiction film.

Hvem passer Tokyo for?

Alle som elsker sushi! Og er interessert i andre kulturer, mote, trender, high tech, og utmerket service.

Dette overrasker på første Tokyo tur

– Rent & hygienisk overalt- Trygt å gå rundt- Høyt servicenivå- Folk er utrolig høflige

Kultur og etikk

Zen er den personlige vei for å utvikle respekt, aksept, indre fred, harmoni og viljestyrke. Det gir grunnlag for kreative uttrykk. Typiske kreative uttrykk basert i Zen er teseremoni, ikebana, origami, kalligrafi, kasane, haiku-dikt, kimono og musikk.

Tehus er en arkitektonisk perfekt firkant, i følge japansk tankegang.

Omotenashi: Et japansk ord som står for service og gjestfrihet, dedikert til kunder og gjester.

Japanere nikker istedenfor å håndhilse. Lite kroppskontakt, og man gir hverandre ikke klem. Men smile og bukke (uten å samle hender foran brystet som i for eksempel Thailand) er stilen.

Kulturforståelse

Begrepet Zen har i Vesten nærmest blitt et trendord, men i Japan er Zen en høyst eksisterende livsform med uttrykk i kunst og livsstil. Hva er Zen?

Uttrykket kommer fra buddhismen hvor munker spesielt og vanlige mennesker generelt, utfører meditasjoner for å oppnå indre fred og ro i sinnet. Meditasjonspraksisen går ikke bare ut på å sitte stille, men krever disiplin og viljestyrke. Poenget er å oppnå sjelefred, aksept og respekt for andre mennesker.

Ut fra den indre roen kommer så ditt sanne uttrykk frem, i konsentrasjon og ekte glede. I Japan symboliserer teseremonien, ikebana (blomsterkunst), origami (papirbretting), kalligrafi (skriftkunst), en silkekimono (kasane – lagvis kunst), musikk og poesi (haiku-dikt) direkte uttrykk for skjønnhet fra sjelen.

Alle bevegelser, alle detaljer kommer fra en kontrollert, kanalisert energi som har til hensikt å behage andre. I en teseremoni er ikke poenget bare å drikke te, men å være helt til stede i utstuderte forfinete bevegelser til glede og respekt for gjestene, som en felles-meditasjon. Gjestfrihet og respekt gjennomsyrer Zen og japansk kultur, og kalles omotenashi.

Alle inviterte i en teseremoni er likeverdige, selv om Japan fortsatt er opptatt av status, spesielt i jobbsammenheng. Japanske barn blir fortalt historien om en mektig general Hideyoshi som bygde et flott, gyllent tehus hvor alle kunne komme, som et eksempel på utøvelse av Zen istedenfor makt.

 

Liker du artikkelen Reiselivs store Tokyo-guide?

Liker du artikkelen Reiselivs store Tokyo-guide, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Takk for at du leste artikkelen Reiselivs store Tokyo-guide

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.