Home DestinasjonerAsiaThailand Thaiboksing – ikke tull med disse jentene

Thaiboksing – ikke tull med disse jentene

by Per Henriksen

Thaiboksing – lær dette i Thailand! Muay thai, for oss i Norge bedre kjent som thaiboksing, startet som en stridsteknikk for mange århundrer siden. Muay-thais opprinnelse er ukjent. De fleste historiske dokumenter om muay thai, ble ødelagt da burmesiske styrker brente ned Ayutthaya, Thailands gamle hovedstad, i 1767.

Thaiboksing vet man at har vært tradisjon å avgjøre uenigheter med en ubevæpnet duell helt tilbake til 1400-tallet. På slutten av 1500-tallet var dette en del av militær trening, og fra begynnelsen av 1700-tallet utviklet muay thai seg til å bli en vanlig folkesport.

Kampformen er i dag den mest populære sporten i Thailand, både for publikum og utøvere og er Thailands nasjonalsport.

Thaiboksing brukes av mange for å holde seg i form, til selvforsvar eller profesjonell utøvelse. Det antas at det er rundt 60 000 fulltidsutøvere av enne sporten.

Du kan trene thaiboksing i kampsportens hjemland. Det finnes mange  muay thai-leire over hele landet som tilbyr autentiske treningsmetoder og opplæring i kampteknikker så vel som informasjon om idretten.

Mange av disse tilbyr undervisning på engelsk, året rundt. De fleste har egne rekreasjonssteder og treningsleirer.

RSM Muay Thai Academy i Bangkok regnes som et av landets beste bokseskoler. Andre alternativer er Thanyapura i Phuket, Kombat Group Thailand i Pattaya og Elite Fight Club i Phuket og Bangkok.

Frem til 1921 var det vanlig at unger trente på muay thai i skolen, men fordi det skjedde mange alvorlige skader ble dette forbudt. Opprinnelig ble kampene kjempet uten runder, med hamprep om hendende og kokosnøttskall som beskyttere. Først på 30-tallet ble det innført vektklasser, runder på 3 minutter, og boksehansker.

Thaiboksing er ikke alltid like pent å se på. Foto: ColbyOtero

Noen av de vanligste angrepene er slag mot hode og kropp, albuer mot ansiktet, spark mot hodet, kropp og bein samt knær mot ribbein. Som en grunnregel brukes de hardeste punktene på kroppen hos angriperen mot de mykeste punktene på kroppen til motstanderen. Derfor er slike punkt som skritt, tinning og solarpleksus absolutt effektive og lovlige treffpunkt.

Tradisjonelt blir slag betraktet som det «svakeste» angrepet, og spark har til formål å bryte ned motstanderen; knær og albuer anses som de mest effektive angrepene og brukes til å avgjøre kampen fra clinchen. I clinch skal fingrene ikke flettes med hverandre, da dette kan føre til fingerskader.

I forhold til boksing og flere andre kampsporter, så har det tradisjonelt vært mindre penger i omløp i denne sporten.

Kilder: Det thailandske turistkontoret i Stockholm og Wikipedia.

Bangkok – slik gjør du storbyen på ett døgn

Bangkok: Shopping, natteliv, kultur og underholdning.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.