Home Reisetips Skjønnhetsideal kvinnene ikke kan frigjøre seg fra

Skjønnhetsideal kvinnene ikke kan frigjøre seg fra

by Per Henriksen
Skjønnhetsidealet kvinnene

Skjønnhetsidealet kvinnene i grenseområdet mellom Burma og Nord-Thailand lever med, kan de aldri bli kvitt. Kayan-folket har denne merkelige tradisjonen med at kvinner bærer messingringer rundt halsen, fra de er små barn til sin død.

2011-11-25 Long neck 2

Kayan-folket er en undergruppe av de mer kjente Karen-folket. Foto: Per Henriksen

 

Allerede i 5-årsalderen får småjenter de første ringene. Hvert tredje år legges det på nye, og kvinnene bærer disse gjennom hele livet. Resultatet er at det ser ut til at de får en ekstrem lang hals. Får de det? Og hvordan har denne tradisjonen oppstått?

Kayan-folket er en undergruppe av de mer kjente Karen-folket. I Burma kaller de seg Paduang, mens helt nord i Thailand – i provinsen Mae Hong Son kaller de seg for Kayan.

På slutten av 1980-tallet flyktet mange fra Burma til Thailand, på grunn av store konflikter med militærregimet som herjet på den tiden.

Kvinnene identifisere seg med sin annen form for påkledning, og er kjent for sine mange og tunge halsringer, eller rettere sagt en lang tykk messingtrå som er kveilet runt halsen. Mange av kvinnene livnærer seg med å vise seg frem for turister og å selge håndverksprodukter.

Flere og flere ringer er skjønnhetsidealet kvinnene må bære

2011-11-25 Long neck 1

Kvinnene identifisere seg med sin annen form for påkledning, og er kjent for sine mange og tunge halsringer. Foto: Per Henriksen

Etter hvert som det blir flere ringer, øker vekten av messing og skyver kragebeinet ned og komprimerer brystkassen. I motsetning til det mange tror, ​​er halsen faktisk ikke forlenget, men det gir en illusjonen av en strukket hals fordi kragebenet er deformert.

Mange ideer om hvorfor denne skikken har oppstått er lagt frem og antropologer har gjentatte ganger forsøkt å finne ut hvorfor. En av teorienene er at ringene beskytter kvinnene fra å bli slaver hos andre stammer, rett og slett at de er mindre attraktive.

I kontrast til dette er en annen teori at messingringene gjør kvinnene mer seksuelt attraktive. Det er også foreslått at spolene gjør at kvinnene får en likhet med en drage. Drager er en viktig figur hos Kayan-folkets folketro.

Den tradisjonelle religion hos Kyan-folket kalles Kan Khwan, og denne har vært praktisert siden folk migrerte fra Mongolia i løpet av bronsealderen. I denne troen ligger at Kayan-folket er et resultat av en union mellom en kvinnelig drage og en hybrid av menneske og engel.

Den mest ekstreme teorien ligger i deres egen folketro at en gang for lenge siden ble kvinner og barn ofte angrepet av tigre som det var mye av i disse traktene. Tigrene angrep ved å bite i hals eller nakke, og dermed ville man beskytte barn og kvinner mot tigerangrep.

Det er også teorier om at opprinnelig var ringene laget av gull, men at prisen på det edle metallet etter hvert ble for høy og dermed gikk man over til messing.

Ringene holder hodet på plass

Når Kayan-kvinner blir spurt om disse teoriene, så benektes ikke noe. Men aller viktigst er at å bære de tunge ringene er en kulturell identitet, og at det er et skjønnhetsideal.

Å bytte ringer, det vil si å øke antallet, er en omfattende prosedyre. Og ikke helt ufarlig.

Etter hvert som kvinnene blir voksne og eldre, og avstand mellom krageben og hode øker, samtidig som nakkemusklene svekkes, er det direkte farlig å slutte med en slik støtte for hodet. Godt voksne kvinner er dermed ”dømt” til å leve med sine halsringer.

De senere årene har mange yngre kvinner sluttet å bære ringene, begynt og studere og integrert seg i et moderne samfunn.

2011-11-25 Long neck 3

Mange ideer om hvorfor denne skikken har oppstått. Foto: Per Henriksen

Artikkelen er publisert på Reiseliv tidligere, men er oppdatert 22. februar 2023.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.