Home DestinasjonerAsiaThailand Tyrkia har flotte ferieøyer i Egeerhavet. Her er tre av dem

Tyrkia har flotte ferieøyer i Egeerhavet. Her er tre av dem

by Reiseliv

Tyrkia har flotte ferieøyer i Egeerhavet. Faktisk tre perler som bør se nærmere på når du planlegger ferie i «Syden». Du vil glede deg stort over noen dager ved kysten av her nede, et godt alternativ til Middelhavet.

Har Tyrkia fått nytt navn?
Er det flott tyrkiske øyer i Egeerhavet?
Hvilken tyrkisk øy har vinfestival?

Hos nordmenn vil nok ferielandet Tyrkia eksistere i mange år fremover. Gamle vaner er ikke lett å snu på. Men sanheten er at nå heter landet offisielt Türkiye.

Tyrkia har alltid vært et populært reisemål for nordboere. Her kan du nyte mye god mat, bra, klima, flotte strender, historiske steder og møte vennlige mennesker. Så er alltid valget, hvor skal jeg dra, hvilket sted skal jeg velge i Tyrkia – eller Türkiye om du vil? Reiseliv har pekt ut tre fine muligheter, tre øyer faktisk. Bozcaada, Cunda og Gökçeada. Alle tre et godt alternativ de mer kjente reisemålene rundt Middelhavet.

Bozcaada i Canakkale 

Bozcaada har mye av det nordmenn ofte lengter etter, og velger når de vil til den berømte «Syden» Øya har mange og lange sandstrender. Og bebyggelsen har flott bevart arkitektur som ofte sees på som helt unik.

Ayazma Beach og Aquarium Bay er to strender som står høyt på listen over optimale sol- og badeplasser ved Egeerhavet. Disse er kjent for sin gylne sand og krystallklare vann.

Beylik Bay er også populært hvis du vil til et mer tilbaketrukket sted. Her er det fredelig atmosfære og rolige omgivelser.

Er du på jakt etter å øke pulsen, så drar du til Çayır-stranden. Det er her du finner nettopp de pulshevende aktivitetene, med blant annet vannsport. En ypperlig nordlig vind gjør vindsurfing til dagens store opplevelse. Stikker du nesa under overflaten ved å snorkle eller dykke er du raskt inne i et fargerikt, fascinerende undervannsliv. 
 
Så over til det kulinariske temaet: Bozcaada er kjent for sine viner. Fire endemiske druer finner du her og dra gjerne på besøk til vingårder. Du er alltid velkommen. Gårdene i regionen går 3000 år tilbake i tid og feires hvert år med Vineyard Festival. Under denne festivalen samler lokalbefolkningen seg for å kjøre traktor mellom vingårdene og plukke druer.

Du må ikke glemme å ta en tur til slottet. Det er uklart nøyaktig når det ble bygget, men det har vært i bruk siden den venetianske, genovesiske og vestromerske riket. Mer om øyas historie finner du på Bozcaada-museet, Ayazma-klosteret og Jomfru Maria-kirken.

Bozcaada nås lettest med ferge som går fra Geyikli i byen Çanakkale. 

Cunda Island, Balıkesir 
 
Cunda Island – også kalt Alibey – er berømt for sine fargerike sjømattavernaer. Disse tavernaene holder det gående med underholdning ut i de små timer.  

Cunda ligger på den nordøstlige kysten av Egeerhavet, mellom Çanakkale og İzmir. Øya har mange vakre strender hvor du har god utsikt over det turkise havet. Sarimsakli-stranden, Pateriça-bukten, Çataltepe-stranden og Duba-stranden er noen av dem.

På Cunda kan du se soloppgang og solnedgang ved Djevelens bord, som består av et eldgammelt lavabasseng og kan sammenlignes med et bord med sitt runde utseende. Stedet har panoramautsikt over de tjueto øyene i Ayvalık Bay, og gir deg en fantastisk utsikt. En del av historien er også det gigantiske fotavtrykket omgitt av jernstenger, som er i nærheten og som ryktes å tilhøre Satan. 
 
Cunda er viden kjent for sine mange restauranter inspirert av kretisk mat. Du anbefales å smake på papalinaen, en type brisling, som mange restauranter serverer. Ayvalık Toast er også en av delikatessene du heller ikke bør gå glipp av når du er på øya. Denne varme sandwichen er blitt en populær rett over hele Tyrkia.

Du kommer deg til Cunda med båt som går fra Ayvalık. Eller du kan nå øya med buss og minibuss via landforbindelse. Cunda en øy hvor du kan oppleve livet i Egeerhavet til det fulle til alle årstider.

Gökçeada i Çanakkale 

På øya Gökçeada er det mange familiedrevne tavernaer hvor du kan kose deg med lange middager med klassiske tyrkiske retter og smakfulle viner.

Gökçeada er det vestligste punktet i Türkiye og er spesielt kjent for mye uberørte natur og ikke minst godt bevart kultur.

Hvis du er på leit etter et sted for å ha en aktiv ferie, kan dette være et godt reisemål for deg. Gökçeada er kjent for et vindfullt, men svært så behagelig klima. Dette betyr at mange strender er perfekte for surfing. Et av verdens ledende surfesentre er bygget opp nettopp her på Gökçeada.

Men det finnes mange muligheter også når du vil ta det litt roligere, for eksempel er Yıldız Bay et godt alternativ. Her er det ideelle forhold for svømming, snorkling og dykking.

Også strendene Uğurlu og Hidden Harbour er populære og absolutt verdt å besøke. Gökçeada når du lettest med båt eller buss fra Çanakkale havn, eller du kan ta ferge Kabatepe havn hvis du har bil. 

Øya blir ofte kalt «stedet hvor solen sist gikk ned».

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.