Home DestinasjonerAsiaVietnam Kvinnemuseum i Hanoi, dette må du besøke i Vietnam

Kvinnemuseum i Hanoi, dette må du besøke i Vietnam

by Per Henriksen

Kvinnemuseum i Hanoi er et must når du er i Vietnam. Omtalt som et av Asias 25 beste museer. Tradisjonelt, men gripende sterk historie.

For å nevne det engelske navnet på museet, heter det Vietnamese Women’s Museum, på vietnamesisk Bảo tàng Phụ nữ Việt Nam.

Den 22. mai 2015 hadde FNs generalsekretær Ban Ki-moon og hans kone Yoo Soon-taek et offisielt besøk i Vietnam. Under oppholdet i Hanoi besøkte de også Det Vietnamesiske Kvinnemuseet. Ban Ki-moon, som selv er fra Korea, sa at etter å ha vandret rundt i de fire etasjene i museet, begynte han å forstå mer av Vietnams kvinners tradisjon, hva de hadde vært igjennom, deres styrke og håp for fremtiden.

Få land med kvinnemuseum

– Det er få land som har kvinnemuseum. Vietnamesiske kvinner bør være stolt av sitt museum, sa Yoo Soon-taek.

Hun var imponert over historiene om kvinnene i alle de kamper de har kjempet for Vietnam gjennom historien.

– Jeg setter pris på og berømmer alt som gjøres for å fremme forståelse om denne viktige rollen vietnamesiske kvinner har hatt gjennom landets historie, sa hun.

Det Vietnamesiske Kvinnemuseet ligger i Ly Thuong Kiet-gaten, i sentrum av Hanoi, bare 500 meter fra innsjøen Hoan Kiem – Skilpaddesjøen – og den gamle bydelen. Det vil si helt sentralt der turister farter rundt i byen.

Ly Thuong Kiet er den eldste gaten i hovedstaden, med mange bygninger med gjenkjennelig fransk arkitektur, utenlandske ambassader, store hoteller og offentlige kontorer.

Senter for kulturell utveksling

Et slikt kvinnemuseum ble etablert i 1987 og drives av Vietnam Woman’s Union. Her drives også forskning, bevaring, og visning av materielle og immaterielle, historisk og kulturell arv vietnamesiske kvinner bærer på.

Museet er også et senter for kulturell utveksling mellom vietnamesiske og internasjonale kvinner for målet om likestilling, utvikling og fred.

Det ble åpent for publikum i 1995, og har gjennom årene holdt mange utstillinger, som er blitt besøkt av hundretusener av vietnamesiske og internasjonale besøkende i året.

Her er det en samling av mer enn 25.000 gjenstander knyttet til vietnamesiske kvinner.

Familie, kvinner i historien og klesstiler

I slutten av 2010, ble museet gjenåpnet for publikum, etter fire år med betydelig ombygging og fornyelse. Nå har museet delt inn sin permanente utstilling i tre temaer:
– Kvinner i familien
– Kvinner i historien
– Tradisjonelle og moderne klesstiler

Hanois kvinnemuseum har tatt i bruk en rekke moderne virkemidler i tillegg til god gammeldags museumsvisning, en spennende kombinasjon. Videoer følger opp det tema som presenteres, og med den stemningen som råder i museet er dette unikt og imponerende. Alt sammen gir sterke inntrykk og innblikk i tradisjoner og moderne sosialt liv.

På museets hjemmeside skriver man at dette er en hyllest til rollen Vietnams kvinner har spilt i historien, og fortsetter å spille i landets nye og fremtidige liv.

Her opplever den besøkende detaljer fra historien, om vietnamesiske kvinner gjennom ritualer og skikker i ekteskapet, fødsel og familielivet. Besøkende møter historiske og moderne figurer. Sterke minner fra krigens dager. Eller rett og slett kan gå dypt inn i en kulturell identitet, skapt av vietnamesiske kvinner. Noe som gjenspeiler seg i deres utrolige vilje, fantasi og fingerferdighet.

Ny tilnærming for sosialantropologi

I tillegg til vanlige utstillinger, organiserer museet også mange spesielle, temautstillinger med en ny tilnærming for sosialantropologi, noe som reflekterer utviklingen og endringer i dagens samfunn gjennom prosjekter rettet mot mange ulike grupper, spesielt sårbare kvinner og vanskeligstilte barn.

Vietnams kvinnemuseum har et mangfold av pedagogiske aktiviteter og offentlige programmer for å nå et bredt publikum. Museet gjør sitt for å opprettholder vietnamesiske kvinners stolthet, og gi internasjonale besøkende en klarere forståelse for hva kvinnene i Vietnam betyr for landet.

I 2012 ble Det Vietnamesiske Kvinnemuseet beæret med å bli rangert som «En av de beste attraksjonene i Hanoi i 2012» av TripAdvisor – en av de mest prestisjefylte internasjonale turistnettsteder.

I 2013 følger TripAdvisor opp og Kvinnemuseet gis en rangering blant de 25 mest interessante museer i Asia.

«Verdt et besøk – rørende historier» er budskapet fra TripAdvisor.

Les også Vietnam – Matkurs i Hanoi

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.