Hjem DestinasjonerEuropa Advent og nyttårsaften i Wien

Advent og nyttårsaften i Wien

av Per Henriksen
Østerrike - Wien - Advent 0810 Hoved

Wiens adventstid og julemarkeder har lange tradisjoner. Nyttårsaften er det selvfølgelig wienervals på Stephansplatz.

I Wien er jesusbarnet det mest sentrale i førjulstiden og gjennom julen. Nissen er nesten fraværende. Derfor arter også stemningen seg helt annerledes er. Hvert år ”omdanner” unge damer i alderen 16 til 20 år seg til jesusbarnet. De rusler rundt på markedene og snakker med folk og leser julehistorier.

Det årlige julemarkedet foran rådhuset er imponerende, ikke minst å se den 12 meter brede adventskransen foran rådhuset og de fantastiske dekorasjonene i den tilliggende Rathauspark – rådhusparken: markedet er åpent fra 15. november til 24. desember, www.christkindlmarkt.at.

Et annet flott julemarked i Wien ligger på plassen foran Schloss Schönbrunn, tidligere residens for Habsburg-familien. Hit får julenissen komme kun 5. og 6. desember og dele ut gaver til barna, men ellers er dette også et marked hvor jesusbarnet er midtpunktet.

Markedet er i tiden 22. november til 26. desember, www.weihnachtsmarkt.co.at. Og ikke å forglemme markedet i Freyung hvor det har vært julemarked siden 1772. Her er det salg av spesielt kunsthåndverk, glassvarer, julekrybber og keramikk, www.altwiener-markt.at .

Julemarkedet på Spittelberg er ikke fullt så gammelt, men i de smale gatene i dette revitaliserte kvartalet i Biedermeierstil er det boder på rekke og rad som selger kunsthåndverk, keramikk, smykker og annet, www.spittelberg.at.

På Maria-Theresien-Platz mellom kunsthistorisk og naturhistorisk museum er det en julelandsby. Et perfekt sted å nyte et glass punsj og se etter julepresanger.

Alternativt er det et julemarked fra 19. november til 24. desember utenfor det barokke Belvedere slottet, tidligere sommerresidens for prins Eugene av Savoy.

Endelig nyttårsaften! Da er det selvsagt wienervalser på Stephansplatz. Sist nyttårsaften samlet det seg ikke mindre enn 700 000 mennesker her! Litt av en nyttårsfeiring!www.wien.info

kan du planlegge ditt besøk i Wien.

Du vil sikkert like disse artiklene også