Hjem DestinasjonerEuropa Biodynamisk fransk og australsk vin

Biodynamisk fransk og australsk vin

av Per Henriksen
Reiseliv - Frankrike Chapoutiere 1001 Hoved

M. Chapoutier, en av verdens fremste vinprodusenter, har 250 hektar vinmarker i Frankrike og Australia. Her blir god vin til. Også biodynamiske viner.

Tain l’Hermitage i Rhônedalen i Frankrike er basen for en omfattende produksjon av vin etter biodynamiske prinsipper. Det vil si uten bruk av kunstgjødsel til vinstokkene, sprøytemidler eller andre kunstige måter å øke mengden druer.

Det er dagens eier av dette tradisjonsrike vinhuset M. Chapoutier, Michel Chapoutier som satte i gang denne måten å drive vindyrking, da han overtok i 1990. Og M-en i firmanavnet står ikke for Michel, men har vært der siden starten i 1808. Alle i Chapoutier-familien er gitt et fornavn som begynner på M, helt siden firmaet ble grunnlagt.

Vinhuset hadde gjennom nesten 200 år produsert Rhône-vin av høy kvalitet da Michel overtok. Han ville utvide antallet produkter av god vin og høy kvalitet. Utvidelsene ble ervervelser av vinmarker i Banyuls, Roussillon, Coteaux d’Aix i Frankrike og i Australia.

Og han bestemte seg samtidig for å satse stort på å dyrke vindruer etter biodynamiske prinsipper. For alle som kan litt om vin, så vet man at jordsmonnet druene henter sin næring fra, er avgjørende for kvaliteten. Michels kunnskaper om vin har gått hånd i hånd med interessen for geologi. Han hevder at økologisk tilnærming til jordbruk er den eneste måten å fullstendig utvikle og sikre jordkvaliteten og dermed produsere viner med autentisk preg.

– Derfor tar vi fullt hensyn til de naturlige sykluser av den økologiske balansen i jorda, forteller Michel.

– Da jeg overtok vinproduksjonen etter min far, reduserte jeg bevisst avkastningen med 30 prosent. Samtidig forsøker jeg å holde en uvanlig høy gjennomsnittsalder på vinstokkene, sier han.

Familiefirmaet eier den største vingården i Hermitage i Rhône, men er bare den tredje største i volum. Slik vil Michel ha det. Kvalitet fremfor kvantitet.

Chapoutier naturbeskjærer og sprøyter ikke, bruk av plantevernmidler og kunstgjødsel er bannlyst.

– Vi bruker tradisjonelle metoder ved vinfremstilling og fransk naturgjær. Også i våre australske viner. Og det er viktig at gjæringsprosessen skjer under lav temperatur. En del av vinene er også ufiltrerte, forteller han.

M. Chapoutier er medlem av “Syndicat International des Vignerons en kultur Bio Dynamique” og har også ISO 2002 sertifiering men har valgt å stå utenfor EU-Kontrollens økologiske sertifiseringer.

– Jeg vil ikke forveksles med hvilken som helst vinprodusent som mener å drive økologisk, fastslår Michel bestemt.

Han er en stor tilhenger av endrueviner, det vil si å bruke kun én vinsort som basis. Den kjente Châteauneuf-du-Pape ”La Bernardine” er laget av kun druetypen Grenache.

– Jeg har tidligere gjort unntak for Cote-du-Rhone Valréas. Her blandes druene Syrah, Grenache og Mourvèdre. Dette ble så bra kvalitet at jeg nå går videre med flere blandingsviner av de nevnte druesortene. Blant annt Rasteau Côtes du Rhône Villages som er å få på Vinmonopolet i Norge, sier han.

Amerikaneren Robert M. Parker, Jr, er en av vår tids mest innflytelsesrike vinkritikere har uttalt at Michel Chaouptier er blant verdens fem beste vinmakere.

For fire år siden hadde M. Chapoutier en produksjon på rundt 400 000 flasker. I dag er volumet økt til 2,5 millioner, noe som også har gjort det enklere å få tak i M. Chapoutier på Vinmonopolet. Her er utvalget av disse viner på Vinmonopolet.

I Tain-Hermitage i Rhône har Michael en butikk der de holder vinsmaking, gir grunnleggende hint, tips og kunnskap om vin og har salg av egne produkter.

– Jeg er opptatt av å spre kunnskap om god vin, sier Michel, og forteller at han har satt opp en pris som hvert år går til “The Best Sommelier i fransk vin og brennevin”. Betegnelsen er støttet av franske utdanningsmyndigheter – Education Authorities og den franske Union of Wine Waiters.

“The abuse of alcohol is dangerous for your health, consume with moderation” – står det på hjemmesiden til M. Chapoutier – www.chapoutier.com -. Kort oversatt: Nyt din vin, men drikk med måte. Dette forteller litt om Michels nytenkning; omsorg for natur, miljø, vinstokkene og vinen, men også folk og helse. Han har blant annet startet M. Chapoutier Wines and Health Association som har som mål å øke opinionens interesse for donasjoner av benmarg for transplantasjoner gjennom veldedighetsarrangementet ”Les Vendanges du Coeur”.

Og endelig – På alle etiketter til M. Chapoutier finnes ”Braille” – blindeskrift.

Så er det ukens gode anbefaling av en meget god vin i lav prisklasse fra, og tilhørende matrett. Vinen er Chapoutier Côtes du Rhône 2007. Den tilhører fullsortimentet, og består av 60 prosent Grenache og 40 prosent Syrah. To måneder har den vært lagret på flaske før salg, og alkoholprosenten er på 14 prosent. Prisen for en flaske kr. 124,90.

Her kan du se mer om denne og bestille M. Chapoutiers økologiske vin pån Vinmonopolet

Biff med villris og sjampinjong- og persillesaus

Smaken hos villris er litt kraftigere enn alminnelig ris. Fargespillet gjør den spesielt dekorativ på tallerkenen. Villrisen inneholder mer jern og b-vitaminer enn både polert og brun ris. Men ikke minst smaker den fortreffelig til biff.Per 2 personer:Ingredienser• 2 stk biff av ytrefilet storfe • ½ ts salt • ¼ ts pepper • 1 ss margarin eller olje til steking• Sjampinjong- og persillesaus:• 100 g frisk sjampinjong • 1 pose sjysaus • 2 ½ dl vann • 2 ss finhakket bladpersille • 1 dl villris , blanding av hvit og sort ris• 1 pk sukkererter • 1 beger cherrytomat, rød • 6 stk sjalottløk eller annen småløk• 1 ss margarin eller olje til steking• ½ ts salt

Slik gjør du:1. Skjær soppen i skiver. Stek den raskt i en kjele. Ha i sausepulveret og hell over vannet. La sausen koke opp, mens du rører godt. Ha i finhakket persille og la sausen koke i ca. 5 minutter.2. Krydre biffene og stek dem i en panne på sterk varme til kjøttsaft pipler ut på oversiden. Snu biffen og vent til det pipler, for medium stekt biff.3. Kok risen etter anvisning på pakken.4. Skrell løken. Stek løk i en stekepanne til den begynner å bli myk, ha i cherrytomater og sukkererter. Strø over salt og la det steke i ca. 2 minutter til.

Oppskrift fra matprat.no

Du vil sikkert like disse artiklene også