Hjem DestinasjonerEuropa Český Krumlov får turismens Oscar

Český Krumlov får turismens Oscar

av Reiseliv
Tsjekkia - Český Krumlov Hoved.jpg

Den tsjekkiske byen Český Krumlov mottok nylig den prestisjefylte prisen ”The Golden Apple” – turistbransjens svar på Oscar-statuetten.

Kåringen av Český Krumlov skjer på bakgrunn av byens betydningsfulle kulturelle og historiske severdigheter, som tiltrekker seg stadig flere internasjonale turister. I år kan byen dessuten feire 20-årsjubileum på Unescos verdensarvliste.

En av de største utmerkelsene innen turistbransjen går i år til byen Český Krumlov i Tsjekkia. Den lille byen har fått The Golden Apple, som hvert år deles ut av verdens eldste sammenslutning av reisejournalister, FIJET. Prisen betegnes ofte som turismens svar på Oscar-statuetten.I kåringen av årets vinner la reisejournalistene vekt på at Český Krumlov har klart å tilpasse seg nåtiden og skape et rikt og moderne kulturelt og sosialt liv.Det er ikke bare reisejournalistene som setter pris på byen. Český Krumlov – også kjent som “Syd-Bøhmens perle” – har hvert år besøk av over 1 million turister.Idyllisk slott med bjørner i vollgravDet majestetiske slottet i Český Krumlov har også spilt en rolle i tildelingen av The Golden Apple.Slottet er nemlig omgitt av en tørr vollgrav hvor det helt siden 1707 har vært holdt bjørner. I dag kan man som turist hilse på fire bjørner, foreldrene Vok og Kateřina med ungene Daxi og Hubert.Det idylliske slottets historie går helt tilbake til 1200-tallet, og slottet var tidligere et av de største aristokratiske hovedseter i Europa. I tillegg til bjørnene i vollgraven er høydepunktene speilsalen, maskesalen og den barokke slottskirken – samt et utsiktspunkt hvor man både kan se slottet og hele byen under seg.Størrelsesmessig ligger slottet i skarp konkurranse med slottet i Praha, som er verdens største. Det er kun få meter som skiller de bemerkelsesverdige slottene fra hverandre i størrelse.Tiltrekker seg store navnČeský Krumlov får anerkjennelse for sin evne til å arrangere store kulturelle begivenheter. Hvert år får byen besøk av kjente personligheter fra så vel den tsjekkiske som den internasjonale kulturelle arena. Operaikonet Placido Domingo opptrådte for eksempel ved fjorårets internasjonale musikkfestival i byen.The Golden Apple Award er blitt utdelt i mer enn 40 år, og det er bare andre gang at æren tilfaller en tsjekkisk by. Første gang var i 2004, da Brno vant prisen.Fakta om Český Krumlov:¥ 14 600 innbyggere¥ Ligger i Tsjekkia – i den sydlige delen av det historiske Bøhmen¥ Avstand til Praha: 180 km.¥ Landskapet er preget av lave fjell og strie elver, og byen ligger helt på kanten av Šumava-fjellene.

Les mer om slottet i Český Krumlov herOm TsjekkiaTsjekkia ble dannet i 1993, men landet har en lang og begivenhetsrik historie gjennom sin plassering i hjertet av Europa. Landet smykkes av hundrevis av gamle slott, klostre og herregårder samt vakre skoger og fjell. I tillegg har Tsjekkia en tradisjonsrik mat- og ølkultur samt hele 12 UNESCO-severdigheter. Hvert år arrangeres det en rekke festivaler med temaer som musikk, mat og øl, og landet kan dessuten by på mange kursteder og spaanlegg samt hele 90 golfbaner. Tsjekkia er ikke minst kjent for hovedstaden Praha – eller “Byen med de 1000 spir” – med sine romantiske bydeler, glitrende gater og den gamle, sjarmerende Karlsbroen. Den korte avstanden fra Norge og det fornuftige prisnivået har gjort Tsjekkia til et populært reisemål både for familieferier, ovale helger og aktive ferier året rundt.

Du vil sikkert like disse artiklene også