Home DestinasjonerEuropaE - Estland Estlands hovedstad Tallinn er Europas miljøhovedstad i 2023

Estlands hovedstad Tallinn er Europas miljøhovedstad i 2023

by Reiseliv

Estlands hovedstad Tallinn blir Europas miljøhovedstad for 2023 European Green Capital. Kampen stod mellom polske Kraków, bulgarske Sofia og svenske Helsingborg.

Som en av de best bevarte middelalderbyene i Europa, med en plass på UNESCOs verdensarvliste, kjennetegnes Tallinn av en rik kultur, en livlig bykjerne og offentlige grøntområder.

Tallinn har over 2100 hektar med vernede områder, deriblant naturreservater, parker og til og med en øy. De vernede områdene med biologisk mangfold dekker cirka 20 prosent og grønne områder dekker 65 prosent av byens areal.

Siden begynnelsen av 2022 har Tallinn ledet det europeiske nettverket for bærekraftige byer og gjennomført FNs mål for bærekraftig utvikling på lokalt nivå.

Hovedfokus på biologisk mangfold

Etter en folkeavstemning i 2013 ble Tallinn den første byen som innførte gratis kollektivtrafikk for alle sine innbyggere.
                                    
I løpet av året som miljøhovedstad ligger Tallinns hovedfokus på biologisk mangfold, reduksjon av byens karbonavtrykk og en prinsippbasert bærekraftighetsforvaltning.

Målet er å involvere lokalsamfunnet i Tallinn i byutviklingen, finne muligheter for å støtte og gjennomføre grønn innovasjon, utvikle karbonnøytral mobilitet, sirkulær økonomi, samt å hjelpe byens innbyggere å bedre forstå viktigheten av miljøvern.

Dessuten har mange estlandske destinasjoner vunnet utmerkelser for sine miljøtiltak. I oversikten Green Destinations 2021 ligger seks av verdens hundre mest bærekraftige destinasjoner i Estland.

Nedenfor finner du noen av Estlands grønne reisemål

Utgangspunktet Tallinn
Hva passer vel bedre enn å begynne en rundreise med fokus på bærekraft i Europas kommende miljøhovedstad?

Kjenn på storbypulsen i Tallinn ved å utforske det spennende restauranttilbudet, rusle rundt i byens grøntområder og besøke hippe Telliskivi Creative City.

Det meste ligger innen gåavstand, men et lettvint alternativ er å benytte seg av kollektivtrafikken – bra for både lommeboka og miljøet!

Lahemaa nasjonalpark
Ta bussen videre til Lahemaa nasjonalpark for vandring og avslapping.

Gjennom sin 50 år lange historie har nasjonalparken alltid blitt forvaltet med bærekraft i tankene, og som et resultat av dette har parken mottatt EUROPARC-sertifikatet for grønn turisme siden 2019.

Med fjorten innsjøer, åtte elver, fire fosser og et rikt dyreliv med alt fra elg til brunbjørn og gaupe er Lahemaa et av Estlands fremste reisemål. 

Tilbake til middelalderen i Rakvere
Sørøst for Lahemaa nasjonalpark ligger byen Rakvere som lokker til seg reisende med sitt moderne bytorg og middelalderslott med aner fra 1200-tallet.

Slottet byr på en tidsreise tilbake til middelalderen med opplevelser for hele familien.

Lek riddere i tidsriktige klær, lær om slottets historie og smak på delikatesser fra fordums dager. 

Øylivet på Saaremaa
Mindre enn en halv time med ferge og en kort biltur gjennom øya Muhu, ligger Estlands største øy, Saaremaa.

Fergen mellom fastlandet og Muhu er en hybridferge som minsker bråk og vibrasjoner under vann, noe som fører til et bedre miljø for selene og fiskene i havet.

Gå ikke glipp av Kuressaare, den største byen på Saaremaa, hvor lokalbefolkningen regelmessig holder folkedansopptredener ikledd øyas tradisjonelle drakter.

Hvis man vil oppleve mer av øylivet, er det lett å reise rundt med lokalbussene, som er gratis for alle – også besøkende.

Estland er et reisemål som ligger langt framme når det gjelder bærekraftighet. Seks av verdens 100 mest bærekraftige reisemål ligger i Estland.

Hvert år utnevner EU-kommisjonen en europeisk by til miljøhovedstad. Utmerkelsen tildeles byer som har vist resultater innen bærekraftig utvikling og grønne initiativ.

For flere tips om bærekraftige steder og inspirasjon til hva du kan oppleve på en grønn ferie i Estland, besøk www.greentallinn.eu.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.