Hjem DestinasjonerEuropa Hva du kan gjøre i Las Palmas

Hva du kan gjøre i Las Palmas

av Reiseliv
Las Palmas 0901 Hoved

Las Palmas på Kanariøyene er ingen kjedelig by. Her er alt fra historie, folklore, god mat og vin, strender og kveldskos.

Las Palmas er hovedstaden for provinsen med de tre øyene Lanzarote, Fuerteventura og Gran Canaria og kalles derfor provinshovedstad. I over 500 år har hovedstaden vært en pulserende internasjonal storby og et knutepunkt for all internasjonal sjøfart med en av Europas største havner, Puerto de las Luz.

Las Palmas ble grunnlagt i 1478 av den spanske hærfører Juan Rejon. Juan Rejon var den første erobrer som ble sendt av kongen Fernando og dronningen Isabella av Spania med mål om å erobre Gran Canaria. Hovedstaden fikk navnet Las Palmas, oppkalt etter alle palmene som da sto i området.

Mer enn fem hundre år etter den spanske erobringen av øyen, er Las Palmas blitt en storby med ca. 400.000 innbyggere. Hovedstaden tilbyr alt fra historie og kultur i den gamle bydelen Vegueta, til den tre km lange naturlige sand stranden El Canteras.

El Canteras-stranden er byens stolthet og innbyggerne ser på stranden som en gave. La barra er korallrevet som ligger like utenfor og tar imot for store bølger. På den nordvestlige delen av stranden ligger det flotte konserthuset Alfredo Kraus oppkalt etter øyas kjente tenor. Langs den flotte strandpromenaden er det mange restauranter og kiosker. Spesielt på kveldstid er det yrende liv når lokalbefolkningen skal ut å spasere, trimme eller spise tapas på en av de lokale restaurantene som ligger langs stranden.

Gode lokale restauranter er det mange av i den gamle bydelen Vegueta. Her er også katedralen Santa Ana, den første spanske katedral bygget utenfor det spanske fastland. Katedralen var også det første artistiske byggverk som ble bygget på befaling av den spanske kongen like etter at øya var erobret. Selve byggearbeidet startet på begynnelsen av 1500-tallet og katedralen sto først ferdig fire hundre år senere.

Fra dette punkt kan man lett spasere opp gaten mot Plaza del Spiritu Santo hvor museet Museo Canario ligger. Museet tar for seg den førspanske kultur og er absolutt en referanse for de som er interessert i å vite litt mer om urbefolkningen på øya og hvordan de levde.

Kanskje det mest interessante av alle museer og utstillinger i Vegueta er Casa Museo de Colon. Dette tar for seg oppdageren Christofer Columbus´ reiser og besøkene han gjorde på Gran Canaria. Columbus brukte Gran Canaria som base under tre av sine reiser til Amerika, inkludert oppdagelsen av Amerika i 1492. Selve huset til museet Casa Colon var på slutten av 1400-tallet bebodd av hovedstadens guvernør som inviterte Columbus til å bo der under sin første reise. Columbus reparert masten på den ene av skutene, La Pinta, i Las Palmas hvor ressursene fantes. Huset hans ble senere pusset opp og sto ferdig som museum i 1956, og fikk navnet Casa Colon som betyr huset til Columbus.

Like ved Christofer Columbus hus ligger senteret for moderne kunst CAAM. Utstillingene skiftes ut ofte og museet er i dag det største moderne kunstmuseet på øya.

For dem som ønsker å oppleve litt mer av den kanariske kulturen, er det verdt å gjøre et folklore besøk i Pueblo Canario som betyr liten kanarisk landsby. Pueblo Canario ligger i Ciudad Jardin i den vakre parken, Parque Doramas og består av en stor terrasse hvor det hver søndag vises typisk kanarisk folklore. Folkloren starter kl. 11:30, men det er alltid greit å komme litt før for å få en god plass. Restauranten her tilbyr mat og forfriskninger under opptreden og rundt selve terrassen ligger det forskjellige kanariske håndverksforretninger.

I Pueblo Canario ligger også museet til den kjente kanariske maler Nestor Martin Fernandez de la Torre (1887-1938). Utstillingen viser frem Nestors verk.

I Santa Catalinaparken sitter byens pensjonister å spiller kort og domino, rundt terrassen ligger cafeer og kiosker. I Santa Catalinaparken finner vi det vitenskapelige museum Elder. Selve parken tas i bruk under karnevalet i Las Palmas i januar og februar måned, i sommermånedene opptar danse- og teaterfestivaler denne store terrassen.

Artikkelen er en forkortet utgave av det som presenteres på

Visitcanaria.no

Du vil sikkert like disse artiklene også