Home DestinasjonerEuropaHellas Kreta og Rhodos er reisemål nordmenn liker i Hellas, men…

Kreta og Rhodos er reisemål nordmenn liker i Hellas, men…

by Per Henriksen

Kreta og Rhodos er reisemål mange liker i Hellas. Men det finnes flere ikke så kjente øyer også. En av disse er Naxos. Et feriemål som er vel verd å oppleve.

Er Naxos en fin øy å ha ferie på?
Hvordan velge øyferie i Hellas?
Hva er beste opplevelser på Naxos?


Naxos tilhører Kykladene , en gruppe øyer i Egeerhavet. Kykladene ligger sørøst for fastlandet i Hellas, er godt kjent fra historien både som tidligere et administrativt prefektur i gamle Hellas, mål for pirater, korstog og høy velstand gjennom flere tusen år. Øygruppa består av over 200 øyer, og turister tiltrekkes spesialt av de tre øyene Naxos, Santorini og Paros.
Den største øya i Kykladene, Naxos, er også den mest fruktbare.

Her dyrkes det oliven, poteter og sitrusfrukter i åssidene. Hovedstaden er Naxos by (Chora), på nordvestkysten. Dette er en innbydende gammel by med smug og trapper. Over gamlebyen ligger Kastro, en middelalderborg som har beholdt noen av sine venetianske hus. I antikken var Naxos stedet det ble tatt ut marmor som materiale til skulpturer.

I et par av disse kan du se skadede og ufullstendige statuer som ble forlatt for opptil 1700 år siden. Du kan ikke snakke om Naxos uten å nevne vestkysten og dens flotte strender, fra forblåste bukter for vannsport til viker med glitrende turkis hav.

Kreta og Rhodos er reisemål
En av de mange smale sjarmerende gatene i Naxos.

Mount Zas
Naxos har den høyeste toppen i Kykladene, og er på 1004 meter. Når du kommer fra landsbyen Filoti, kan Mount Zas se ganske fryktinngytende ut. Men du trenger ikke å være en ekspert på fjellklatring for å erobre fjellet. På nordstigningen er det to stier, en mer direkte og mye mer utfordrende.

En som lettere, men lengre, begynner ved Agia Maria-kirken. Om våren og sommeren er stiene trimmet med markblomster og urter. Prøv å gjøre en oppstigning ved solnedgang til noe du vil huske hele livet, men ikke glem å ta med deg en lommelykt for bruk til nedstigningen. Tilbake rundt Filoti er det en rekke barer og restauranter, noen med fin utsikt til fjellet.

Portara
Portara er noe av det første du ser når fergen fra fastlandet nærmer seg øya. Denne monumentale marmorportalen måler 6 x 3,5 meter. Denne er det som står igjen etter et jonisk tempel av Apollo, fra begynnelsen 600-tallet f.Kr. Men byggverket skal aldri ha blitt ferdig.

Kreta og Rhodos er reisemål
Portara, portalen til et tempel som aldri ble ferdig 2400 år siden.

Nå står den på holmen Palatia, en gang en høyde på øyas nordvestkyst. Men nå kun forbundet med Naxos havn via en gangvei. Resten av tempelets stein ble resirkulert til Kastro (Naxos slott), men denne døråpningen viste seg å være for tung til å demontere og flytte. Kall deg selv gjerne for turist, men etter å ha spist middag i havnen eller gamlebyen, kan du bli med i mengden av par som strømmer til Palatia for å se solen gå ned bak øya Paros.

Kouros av Apollonas
I et eldgammelt marmorbrudd nær Apollonas helt nord på øya ligger en ufullstendig 10 meter høy statue fra begynnelsen av det 7. og 6. århundre f.Kr. Statuen er en kouros, en halvferdig nakenskulptur av en mann. Slike ble produsert gjennom den arkaiske perioden.

Kreta og Rhodos er reisemål
Her ligger den, den halvferdige kouros som var tenkt å bli en vakker gresk skulptur i sin tid.

Det er en spenning å se dette verket i sin uferdige tilstand. På hodet kan du se at skjegg, øyne og nese har begynt å ta form. Statuen er beregnet til å veie 80 tonn og er kun kuttet fri fra fjellet på tre sider. En teori for at statuen ble forlatt, er at sprekker hadde begynt å oppstå i marmoren på et tidlig stadie.

Mange andre ting du kan gjøre på Naxos er blant annet å besøke små pittoreske landsbyer, med trange tradisjonelle gater og arkitektur.

Naxos har mange små restauranter med god lokal mattradisjon. To populære restauranter er Maro Tavern og Meze. Du må prøve det som kalles verdens beste poteter, nemlig øyas egne.

Mot solnedgang tyr turister til de trendy restaurantene for å nyte fargene mot slutten av dagen, og kose seg med en lokal driMot solnedgang tyr turister til de trendy restaurantene for å nyte fargene mot slutten av dagen, og kose seg med en lokal drink. Steder som Swing Bar og Yazoo Summer Bliss er absolutt å anbefale. Naxos’ grønne citrus likør er en selvfølge, sammen med en kopp kaffe.

Naxos har en lang historie og selvfølgelig et museum – Archaeological Museum of Naxos. Her lærer du mye om dette hjørnet av ENaxos har en lang historie og selvfølgelig et museum – Archaeological Museum of Naxos. Her lærer du mye om dette hjørnet av Europa gjennom tidene. Det er flere små museer også på Naxos.

Nær landsbyen Filoti er det noen flott dryppestensgrotter du ikke bør gå glipp av. Gi deg god tid her, området er stort.

Og så endelig, det alle nordmenn elsker å gjør på ferie i syden; strandliv med bading i krystallklart vann. Du finner deg fort til rette på de flotte strendene på Naxos. De trenger ingen ekstra beskrivelse.

De bare er vidunderlige.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.