Home DestinasjonerEuropaIrland O skrekk og gru i Irland, halloweens  hjemland

O skrekk og gru i Irland, halloweens  hjemland

by Reiseliv
skrekk og gru

O skrekk og gru, vil du nok si når du feirer halloween i Irland. Det er her denne tradisjonen kommer fra. Halloween er også blitt populært blant nordmenn.

Halloween er i dag en av de største høytidene i Irland. Men få vet at tradisjonen opprinnelig kommer fra Irland. Den har en 3000 år gamle tradisjon, og høytiden feires hvert år med ulike festivaler.

For eksempel i år inneholder festen også Draculas 125-årsjubileum, i tillegg til Europas tradisjonelle største halloweenfestival.

Halloween i Irland feires tradisjonelt den 31. oktober. Her i Norge har halloween vokst seg større og større for hvert år. Tro det eller ei; men en studie fra 2019 viste at nordmenn brukte til sammen 1,2 milliarder kroner på halloween, som er en firedobling på bare tre år.

Fakta: Halloeween er ikke amerikansk – men irsk!

For mange er halloween en amerikansk høytid. Men faktisk stammer denne nifse tradisjonen fra Irland. Halloweens røtter går tilbake til hedenske Irland. Og da snakker vi om mer enn 3000 års tradisjon.

Begynnelsen på vinteren ble tradisjonelt feiret med den eldgamle samhain-festivalen. I dag er denne kjent som; ja nettopp – halloween.  

Blant høydepunktene i Irlands halloweenkalenderen er Bram Stoker Festival.

I år er feiringen ekstra spesiell, ved at i dagene 28.-31. oktober Dublin byen rød med vampyrblod. Vel å merke i en overført betydning. Anledningen er 125-årsjubileet for Bram Stokers ikoniske fortelling om Dracula. Blant annet gjennom flere filmer, for eksempel fra 1922, 1974 og 1992.

Vambyren fra Dublin

Historien om verdens mest kjente vampyr er inspirert av Dublin og de irske legendene om de levende døde, neamh-mairbh.

Arrangørene av årets feiring lover et større og bedre arrangement enn noensinne.  Med filmvisninger, teater, musikk, komedie, presentasjoner og skumle vandringer.

Det går også rykter om en spesiell vampyrmeny. Festivalprogrammet foregår både innendørs og utendørs.

Hvis du vil varme opp til festivalen – eller rett og slett feire halloween hjemme – kan du glede deg over en spesiell samling podkaster og videoer om Bram Stoker, vampyrer og deres rolle i moderne kultur med Bram Stoker Festival at Home Treats


Hvis du elsker halloween, bør du også vurdere å ta en nærmere titt på Derry Halloween, som er Europas største halloweenfestival og besøkes av rundt 90 000 mennesker hvert år.

Festivalen arrangeres i den nordirske byen Derry, som er den fjerde største byen i Irland. På grunn av beliggenheten er byen også et ideelt utgangspunkt for en biltur langs kysten.

Halloweens historie og de gamle keltiske tradisjonene

I år byr programmet for Derry Halloween 28.-30 oktober på blant annet opptog, fyrverkeri og utrolig skummel gatekunst – i tillegg til skremmende kveldsturer gjennom skogen og byen.

Hvis du vil komme tett på halloweens historie og de gamle keltiske tradisjonene, kan du besøke Púca Festival, som feires øst i Irland 28.-31 oktober. Festivalen er oppkalt etter en hamskiftende ånd fra keltisk folklore.

I år er det tredje gang festivalen arrangeres, og programmet byr blant annet på konserter, matmarked, skattejakt, guidede spøkelsesturer og nifse opplesninger.

Det er anslått at 200 000 utenlandske besøkende kommer til Irland hvert år for å delta på landets ulike festivaler.

Les mer om Irland og landets festivaler og arrangementer

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.