Home DestinasjonerEuropa Italia: Firenze – svimlende vakker

Italia: Firenze – svimlende vakker

by Yvette-Marie Solem

Det hele startet i 1817 da den franske forfatteren Stendhal reiste til Firenze. I sitt møte med den mektige kunsten kom han i en ekstatisk lykkerus, hjertet begynte å slå fortere, og han var på besvimelsens rand. Hvordan er det mulig å bli så begeistret for en statue at man rett og slett besvimer?

Arkitektinteresserte fra hele verden reiser til renessansebyen Firenze som ligger i Nord-Italia. Det er fort gjort å bli slått ut av mektige kunstopplevelser. Sykehuset Santa Maria Nuova som ligger ved katedralen i Firenze har besøk av turister hvert år som besvimer av den overveldende skjønnheten fra byens kunst. Etter å ha oppholdt seg i Firenze over to dager ble forfatteren Stendhal hensatt i en slik ekstatisk lykkerus av all kunsten i denne byen, at han etter to døgn sank sammen i total utmattelse.

Denne tilstanden heter Stendhals-syndrom eller Firenze-syndromet som kan ramme mennesker når de opplever overveldende kunst. Spesielt utsatt er de som besøker Uffizi-galleriet. Dette imponerende kunstgalleriet ligger på hjørnet av Piazza della Signoria, og har verdensberømte malerier og skulpturer fra Leonardo da Vinci, Michelangelo, Sandro Botticelli og Raphael.

Den florentinske psykiater Graziella Magheriniv som har studert fenomenet i mange år mener at det kan skje med hvem som helst som ser på kunst med et åpent sinn. Selv om Firenzes mektige kunst tiltrekker seg over 16 millioner besøkende fra hele verden hvert år, er det bare noen titalls personer som bokstavelig talt blir slått ut av byens berømte kunstverk.

Tør du å reise til Firenze?

Oppholdet i Firenze ble gjort i samarbeid med NOVASOL som har nesten 4.000 feriehus og leiligheter over hele Italia – alt fra lekre feriehus med eget basseng ved kysten av Toscana og restaurerte vingårder ved innlandet i Toscana til moderne leiligheter i storbyer som Firenze, Roma og Venezia. NOVASOL er Europas største formidler med 40.000 feriehus rundt om i Europa, og har mer enn 45 års erfaring med utleie av ferieboliger.

Les mer om NOVASOL her.

Les mer om italienske ferieboliger fra NOVASOL her.

Les mer om ferieboliger fra NOVASOL i billedskjønne Toscana her.

Les også:

Italia: Kreative turister i Pisa

Fem unike ferieboliger fra NOVASOL

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.