Home DestinasjonerEuropaI - Italia Irland Europas viktigste pilegrimsleder: England til Roma

Europas viktigste pilegrimsleder: England til Roma

by Reiseliv
Europas viktigste pilegrimsleder

Europas viktigste pilegrimsleder er Via Francigena. Denne går fra Canterbury i England til Petersplassen i Roma.

Navnet på denne kjente vandreleden betyr Veien som kommer fra Frankrike.  Historisk sett var den ikke en vanlig vei, men flere veier og stier som ga et komplekst veinett gjennom Europa. Nå står Via Francigena på listen over Unescos kulturveier.

Spesielt den italienske går du best etappevis. Forslaget her går gjennom tre regioner. Noen etapper bør du bruke bruk god tid for å suge inn den landlige duften, føle nærhet til kulturen du vandrer gjennom og nyte gastronomien i denne grønne delen av Italia!

Italias del av Via Francigena begynner i regionen Valle d’Aosta (Aostadalen). Du vandrer faktisk opp til 2 400 meter over havet ved St. Bernhardpasset. Veien går i retning regionenes hovedstad Aosta. En by som absolutt er verdt å bruke litt tid på.

En vandring i Alpenes Roma

Alpenes Roma blir denne byen kalt. Her vandrer du blant masse antikke rester som vitner om regionens betydning gjennom historien. Det var romerne som opprinnelig bygget denne veien for at tropper og handelsvirksomhet.

Her var det innkomstbringende tollvirksomhet gjennom århundrene som fulgte. De mange slott i denne regionen ble bygget gjennom denne tiden.

Når du går strekket mellom Verrès og Pont-Satin-Martin, vandrer du på en vakker, kulturhistorisk vei, langs bratte vinfelt med mange spennende steder å ta en rast og blikk inn i historien. Blant annet kroer med tradisjonelle menyer og vingårder hvor du kan få prøvesmakinge den lokale vinen.

Om du gjør som mange andre, kan du ta en avstikker fra vandringsveien og opp til det kvadratiske slottet ovenfor Verrès for å få den fantastiske utsikten. Ta gjerne også en tur til slottet i Issogne. Dette har mange fine fresker fra middelalderen.

Pittoreske byer på rekke og rad

Flere pittoreske byer dukker opp underveis. For eksempel Arnad, kjent for sin rødvin og for sin opprinnelses-beskyttede «Lard d’Arnad».  Dette er et saltet og urtekrydret spekk som ofte serveres med svart rugbrød og honning.

Underveis passerer du alpebyen Bard med drøyt 150 innbyggere. Men det lille stedet domineres av et imponerende fort. Dette ligger på en høyde og skuer ut over dalen fra en klippehylle.

Befestningen rommer blant annet et alpemuseum og prestisjefylte kunst- og fotoutstillinger. Napoleon er bare én av en lang rekke militærstrateger som anvendte festningen.

I Donnas vandrer du på en romersk vei som er hugget ut i berget. Herfra kan du stikker innom vinmuseet eller det historiske meieriet.

Fremme i Pont-Saint-Martin tar går du over en romersk bro som fører deg videre inn i regionen Piemonte.

Praktiske tips om Valle d’Aosta

Pilegrimsleden er i denne regionen delt opp i fem etapper. Den nordligste bør gjøres sommerstid når passet er snøfritt, mens de øvrige kan gjøres når som helst i løpet av året.

Her er det mange muligheter til å bo som en konge. For eksempel i historiske miljøer som du finner på Au Couer du Village i Arnad, Hotel Ad Gallias i Bard eller Le Coeur du Pont i Donnas.

Men du har mange muligheter for overnatting som passer alle lommebøker, også de som er blitt litt slanke etter mange fine feriedager.

Regionale turistkontor kan ordne med bagasjetransport.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.