Home DestinasjonerEuropaI - Italia Irland Roma venter når alt er normalt igjen – gled deg

Roma venter når alt er normalt igjen – gled deg

by Reiseliv
roma venter

Roma venter og har det meste: Kultur, historie, arkitektur, mat, gode kvinner og vakker vin. Stadig flere finner veien til den italienske hovedstaden. Har du ikke vært i Roma er tiden overmoden for å reise. Har du vært der før er det på tide å reise dit pånytt. Nå får du reise og  i Italias hovedstad til en pris som gjør at valget blir enkelt. Det finnes ingen god grunn til å bli hjemme.

Storbyen nordmenn helst vil reise til er den evige stad Roma. Den italienske hovedstaden har alltid hatt en sterk posisjon som populært reisemål. Mangee reiselystne vil heller reise til Roma enn London, Paris og Venezia må nøye seg med å være lengre ned på ønskelisten.

Kunstnernes by

roma venterVatikanet. Foto PXhere

Rom er bygget på syv høyder og er delt av Tiberen. Vest for Tiberen finner man Vatikanstaten, mens oldtidens Rom ligger øst for floden. At nordmenn oppsøker Roma for inspirasjon og glede er ikke nytt.

Særlig kunstnere har hatt et godt øye til den italienske hovedstaden. Ibsen, Grieg, Bjørnson, Lie, Wergeland, Undset og J. C.

Dahl er blant de mest kjente turistene av god gammel årgang som har tatt turen for å la seg underholde og bli inspirert. Det hevdes sogar at Ibsen påbegynte selveste Per Gynt mens han var i Roma.

Oversiktlig på Vespa

Reiser du nå kan du oppleve mye av det samme som de gamle høvdinger gjorde, men byen har selvfølgelig utviklet seg og en av «nyvinningene» dagens turister kan benytte seg av er schooter-transportmidlet Vespa. For en rimelig penge kan du på null tid frese rundt i byen på en velholdt Vespa fra 50-60-tallet. Kjøreturen er forfriskende og du kan spare tid på «must see-objektene» og i stedet bruke den resterende tiden på å slappe av i historiske omgivelser, spise godt, drikke ditto og kanskje shoppe ditt nye yndlingsobjekt.

Når du har kjørt opp til Monte Pincio og ser ut over byen med Peterskirkens kuppel ragende over Vatikanet som naturlig blikkfang kan du sette deg ned med ukens utgave av byguiden ‘Roma Cé’ som utkommer hver onsdag. Guiden gir deg en svært god oversikt over det som skjer av aktiviteter nettopp den uken du er på plass.

Selve sentrum av Roma er ikke som Paris eller London hvor du kan gå deg vill om du ikke følger kartet. I Roma kan du – om du har tatt med deg gode sko – nærmest forsøke å gå deg vill – uten faktisk å gjøre det. Kanskje finner du nettopp den klesbutikken eller restauranten du ikke visste at du lette etter?

Blod og botsøvelser

roma venter

Colosseum. Foto: PXhere

Romas historie er både gammel og brutal. Under åpningen av Colloseum ble intet mindre enn 8000 ville dyr drept for å underholde det store publikum. Kanskje ble det for mye blod i Rom. I våre dager er det iallfall religiøs utøvelse med paven og Vatikanet i spissen som gjør botsøvelser for tidligere års blodbad.

I dag er det bare souvernir-rester igjen av gladiatorkampene og dagens «gladiatorer» tar seg altfor godt betalt for å la seg avbilde utenfor Colosseum.

Den romerske republikk ble opprettet omkring 500 f.Kr. Ved Trajans død 117 e.Kr. strakk det romerske imperium seg fra Skottland i nord til Marokko i sør og fra Portugal i vest til Egypt, Mesopotamia og områdene omkring Svartehavet i øst. Felttog og skattene som ble pålagt koloniene brakte store rikdommer til Roma, men byen selv skapte ikke verdier. På 300-tallet etter Kristus begynte riket å falle fra hverandre og mer enn tusen år gikk før Roma atter fremsto med like store rikdommer som byen hadde under keisertiden. Det var først etter byggingen av den nye Peterskirken på 1500-tallet og utover at mange av Italias mest kjente arkitekter og kunstnere (deriblant Michelangelo, Rafael og Bernin) gjorde sin innsats i Roma.

Transport

Roma har mange og relativt rimelige taxier – iallfall om du husker å avtale pris på forhånd. T-banens to linjer fører deg raskt til de fleste severdighetene til en rimelig penge.

Shopping

roma venter

En av de mange charmerende smale gatene rundt i Roma, med en koselig cafe som venter på gjester som vil ha en matbit og et glass vin. Foto: PXhere

I en by som Roma med i overkant av 5 millioner innbyggere har de det meste for handleglade. Prøv gjerne området mellom Piazza di Spagna og Via del Corso, med Via Condotti som den fremste motegaten. Gatene nedenfor Piazza Navona byr på kunst og brukskunst. I Travestere er det et stort loppemarked på søndager.

Liker du vin bør du besøke vinhandleren Altobelli Vini Pregiati selv om han ligger litt utenfor sentrum er det verd turen. Her finner du både billige og dyre viner fra klassiske vinområder i Italia og Frankrike til priser som ligger et godt stykke under prisene du ellers finner. Adresse: Via le Furio Camillo 10, Appio. Tlf: +39 06 780 3597.

Ost- og delikatesse-søkende nordmenn kommer langt ved å oppsøke Domenica Cambi. Her får du supre pølser, nydelige oster, pasta, sære delikatesser og vin. Adress: Via del Leoncino 30, Corso. Tlf: +39 06 687 78081.

Alle de store motehusene er representert i Roma, men er du ute etter noe billigere og kanskje vel så spennende anbefaler vi at du finner noen sidegater og utforsker dem på egenhånd.

Roma venter med mat og drikke

roma venter

Fristelser i kø fra italiensk kjøkken! Foto: Aliaksandr Mazurkevich | Dreamstime.com

I Trastevere og rundt Piazza Navona finner du mange spennende restauranter. Vær oppmerksom på at grønnsaker etc. ofte må bestilles i tillegg til selve hovedretten. Du kan ikke reise til Roma uten å spise pizza og pasta og et flott sted å begynne er La Montecarlo (vicolo Savelli 12, +39066861877) nær piazza Navona. Stedet lager så god mat at lokalbefolkningen er villige til å stå i kø for et bord.

Romas eldste café er også verd et besøk. Caffè Greco ligger like nedenfor Den spanske trapp og ble åpnet av en greker i 1760. Blant de mange kjente gjestene som har frekventert stedet finner vi Byron, Goethe, Wagner, Liszt og den gale kongen Ludvig 2. av Bayern.

Cafèlivet på Piazza Navone kan by på uteservering i lang lang rekke og en rekke forskjellige mennesker skaper en egen atmosfære.

Er du av typen som liker å oppsøke restauranter med stjerner i Michelin-guiden kan du selvsagt også gjøre det i Roma. Oppsøk Hotell Cavalieri Hilton i Via Cadlolo 101, Balduina og nyt utsikten og de to stjernene.

Er du i Roma for å oppleve mest mulig romantikk kan du oppsøke Antico Arco i Piazzale Aurelio 7, Gianicolo. Her kan du til en relativt moderat pris oppleve en rolig og intim atmosfære. Maten er italiensk, men med en internasjonal vri.

Ord og uttrykk

Italienerne ønsker selvfølgelig at du skal snakke italiensk til dem, men i en så turistifisert by som Roma kan du gjøre deg forstått også på engelsk, fransk og tysk. Du bør lære deg litt italiensk på forhånd, om ikke annet for å glede italienerne…

Roma venter spent på om du kan disse glosene (tips: lær dem!):

 • En øl takk – una birra per favore!
  Tusen takk – Grazie molto.
  Et rom for to – Una stanza per due per favore.
  Jeg kommer fra Norge – Vengo dalla Norvegia.
  Posso invitarla per una bevanda?
  Come stai? – Hvordan har du det?
  Sto bene, grazie – Bare bra, takk!
  Sono norvegese, di Oslo – Jeg er norsk, fra Oslo

Og står du fast når du leser fiskemenyen kan det være greit å vite dette:

 • Brosme – Brosme (den husker de fleste…)
  Lyr – Pollack
  Steinbit – GattomareLaks – salmone (Atlantico)
  Reker – Gambero
  Hummer – Astice

Sagt om Roma

Så lenge Colosseum står, så lenge vil også Rom stå. Når Colosseum faller, vil også Rom falle. Når Rom faller, vil hele verden gå under. Profeti fra det 8. århundre.

«Du må gjerne få hele universet, hvis bare jeg får Italia». Giuseppe Verdi.

Les mer om Guiseppi Verdi.

«Roma minner mig om en mann, som lever av å vise de reisende sin bestemors lik.» James Joyce.»Jeg ble så beveget på Forum, at jeg var like ved å falle i søvn.» James Joyce.

Les mer om James Joyce

Liker du artikkelen om at Roma venter, så gi oss en like på Facebook


Trenger du bil for å dra nedover i Eurpa til Italia når Roma venter, sjekk ut Leiebilguiden
Se det store utvalget av riktige klær for europaferie Helly Hansen og handle online

Hent et utvalg gode lydbøker når du drar på ferie. Kjøp direkte hos Fabel

Få nytt om konkurranser, tilbud, reiseideer og reisetips – meld deg på Reiselivs aktuelle temamelding

Send oss gjerne en kommentar eller noe du vil legge til om innholdet i artikkelen. Vi kan publisere det her. Vi har valgt å ikke ha åpent kommentarfelt på grunn av spamming.


Håndlaget sko og de 100 byene i La Marche, Italia

Håndlaget sko

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.