Home DestinasjonerEuropaI - Italia Irland Vinferie i Italia? Her er flere gode tips

Vinferie i Italia? Her er flere gode tips

by Reiseliv

Vinferie i Italia kanskje? Italia er et av de fremste lande med sin vinproduksjon. Italienske viner er nå blant de mestselgende i Norge.

Innhøsting av druene foregår om høsten, og da er det også utallige innhøstingsfester. Her er gode tips om spennende italienske høstaktiviteter og hvordan du kan oppleve Unesco- merket vinkultur.

Som grønn fløyel brer vindistriktet Langhe-Roero-Monferrato seg rundt Alba, Asti og Alessandria, mellom vinproduserende byer og landsbyer. Her kan du vandre i vakre vingårder som ønsker turistene velkommen til både restaurantbesøk og overnatting.

Helt siden 2014 har områdets vinforedlingskultur vært på Unescos verdensarvliste.

Under bakken i Canelli gjemmer det seg kilometerlange vinkjellere med buede hvelv, hvor blant annet storfavorittene Barolo og Barbaresco blir produsert.

Hvis du vil besøke en vingård, hjelper den lokale turistinformasjonen i Alba deg med å finne den rette. En populær aktivitet hos turistene er å sykle eller vandre mellom landsbyer og vingårder.

Også vinmuseet WiMu i Barolo er verdt et besøk. Mellom oktober og november feires den hyllede hvite trøffelen med en egen festival i Alba. En stor begivenhet for dedikerte gourmeter.

Flere vindistrikter på UNESCO-listen

I 2019 kom ytterligere et av Italias vindistrikt på UNESCOs liste. Et lite område rundt byene Conegliano og Valdobbiadene, rett nord for Venezia. Her produseres ekte prosecco. Prosecco er altså ikke det italienske navnet på all musserende vin, men navnet har en streng geografisk begrensning.

DOCG er den italienske opprinnelsesbetegnelsen, og den finner du på etikettene til proseccoflaskene. De vakre, bølgende vinmarkene brer seg ut over de siste åsene, før de dramatiske Dolomittene tar over. Dolomittene står også på Unescos liste, som et av naturens under. 

Når du vil utforske denne regionen, kan du med fordel starte i byen Treviso, en uoppdaget perle med direktefly, kanaler og yrende småbyliv. Herfra har du et godt utgangspunkt for boblende vinsmaking og turer i området, med stopp i koselige landsbyer og små tettsteder.

Italiensk kultur


Italiensk kultur rommer alt fra Michelangelo til Prada, og blandingen av stiler og epoker har til og med påvirket vingårdene. Gamle familiegods har begynt å satse på djerv arkitektur og kunst. Spennende ny design innlemmes på et selvfølgelig vis med den historiske arven, og gir en enda større totalopplevelse for vinturistene.

Slektstrær med røtter tusen år tilbake pryder for eksempel minimalistiske vegger hos Antinori i Chiantidistriktet. Cantina Tramin i Syd-Tirol-Alto Adige har vunnet priser på Arkitekturbiennalen i Venezia.

På en vandring mellom vinmarkene kan veien krysse spennende installasjoner som Barolo-kapellet, et glatt utropstegn i alt det grønne, Cerettos svevende prøvesmakingsrom i Piemonte, Lunellis anlegg i Castelbuono i Umbria.

Dette får deg til å tro på flyvende tefat, eller Frescobaldis Tenuta Ammiraglia som gir inntrykk av et svevende skip i det toskanske landskapet, ytterligere et eksempel på spennende designuttrykk. 

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.