Hjem DestinasjonerEuropaFrankrike Vinterferie og påske: Slik kjører du trygt på vinterveier også i Alpene

Vinterferie og påske: Slik kjører du trygt på vinterveier også i Alpene

av Per Henriksen

Vinterdekk: Vinteren er snart ved veis ende, og mange nordmenn er nok skuffet over den snøfattige vintersesongen vi har hatt. Både desember og januar har i store deler av landet vært preget av mye regn og vind, og små mengder snø. Nordmenn er som kjent født med ski på beina, og for de som liker seg best i hvite og kalde omgivelser har nok vinteren totalt sett vært en stor skuffelse. Nå når det nærmer seg vinterferie og etter hvert påskeferie vil derfor trolig ekstra mange trekke til høyfjellet i et håp om å oppleve litt vinterføre.

Overfylte hytter og ditto skiheiser med noen få snøflekker er imidlertid sjelden verdt turen, så hvorfor ikke vurdere å dra dit det virkelig er vinter? I Alpene finner du massevis av flotte skisteder, uten at det trenger å koste skjorta.

Skistedene er dessuten tilgjengelige med bilen, slik at du slipper å drasse med deg massevis av vinterklær og skiutstyr til flyplassen. Sørg bare for at du laster bilen riktig og at alle dekk er i god stand og med riktig lufttrykk før du setter av gårde.

Velge destinasjon og pakke bilen

Det finnes nærmest et uendelig utvalg av skisteder i Alpene, men mange mener at de beste feriestedene finner du i de vestlige delene. Dette inkluderer de nordlige, franske alpene, de nordvestlige italienske alpene og de vestlige sveitiske alpene. Her finner du for eksempel kjente steder som Chamonix, St GervaisCervinia og Gstaad.

Hvilket skisted som passer best avhenger i stor grad av egne preferanser, og ikke minst lommebok. Uansett hvilket skisted du velger går bilturen dit raskere enn du aner takket være de flotte motorveiene nedover Europa.

Uavhengig av om du ønsker å kjøre via Sverige eller om du tar båten over Skagerak, vil du derfor raskt være på plass med snø under beina.

Etter at reiseruten er fastlagt er det helt essensielt å pakke bilen skikkelig. Dette er viktig både for å få plass til alt, men først og fremst på grunn av sikkerheten. Merk dessuten at en fullpakket bil krever et annet lufttrykk enn vanlig.

Kontroller vinterdekk før avreise

Det er helt nødvendig å kontrollere dekkene før du reiser. Selv om du kan forvente bare veier mesteparten av turen nedover Europa, vil du naturlig nok møte både snø og is jo nærmere skistedet du kommer. Det er du selv som er ansvarlig for å kjøre forsvarlig, og dette innebærer at du må sjekke både mønsterdybde og dekktrykk før du drar.

Minstekravet til mønsterdybde på vinterdekk i Europa er på 1,6 mm, men det anbefales at du har en dybde på minst 3 mm før du legger i vei. Hvis du trenger nye dekk kan du enkelt kjøpe det på nettet via Giga-dekk.com. Her kan du enkelt og raskt søke etter riktige dekk til turen.

Du bør dessuten sørge for å bestille snøkjettinger før du drar, noe som er påkrevd å ha med i bilen når du kjører i Alpene. Hvis det skulle skje en ulykke og det er behov for snøkjettinger, er det sjåføren uten som får skylden – uansett.

Det å legge på snøkjettinger på vinterdekk kan virke avskrekkende, men dagens modeller er faktisk ganske enkle å montere. Når du har kontrollert at bilen og dekkene er i god stand er det bare å sette seg i bilen og vende snuten sørover – til snø og en fantastisk ferie i Alpene.

Du bør dessuten sørge for å bestille snøkjettinger før du drar, noe som er påkrevd å ha med i bilen når du kjører i Alpene.

Du bør dessuten sørge for å bestille snøkjettinger før du drar, noe som er påkrevd å ha med i bilen når du kjører i Alpene.

Redaksjonelt innhold på Reiseliv bearbeides/leveres av Reisejournalist

Du vil sikkert like disse artiklene også